• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O proteină-minune ar putea elimina antibioticele din fermele de pui

    Roxana Dobre -

    O mare teamă a consumatorilor de carne de pui din întreaga lume, mai ales din SUA, este legată de prezența (chiar și a unor urme) de antibiotice în farfuria lor. Această fobie ar putea să dispară cu totul odată cu înlocuirea acestor tratamente în fermele de păsări cu o descoperire nouă – o proteină care acționează ca un ”opritor” pentru sistemul imunitar.

    Americanii de la Universitatea din Wisconsin sunt optimiști și cred că noua tehnologie care va putea înlocui, într-o zi, folosirea antibioticelor în tratarea diverselor boli ale animalelor, sau chiar și la oameni, pentru o varietate de infecții patogene ale tractului digestiv .

    ”Am încercat să facem animalele mai sensibile la boli astfel încât să găsim un înlocuitor pentru antibiotice”, a declarat dr. Mark Cook, profesor în știința animalelor de la Universitatea din Wisconsin – Madison . „Am avut răspunsul în mâinile noastre tot timpul fără să ne dăm seama”, mai spune acesta.

    Răspunsul s-a dovedit a fi Interleukina 10 (IL-10). Aceasta este o proteină care acționează ca un fel de “opritor” pentru sistemul imunitar care poate fi controlat de anumite bacterii și patogeni pentru a opri rezistența animalelor înainte de invazia microbilor.

    Cook și partenerul său de cercetări, Jordan Sand, au descoperit cum să oprească IL-10 în interiorul intestinelor, locul de unde provin cele mai multe infecții. “Ceea ce am descoperit e că atunci când hrănim un anticorp cu Interleukina-10, acesta oprește o multitudine de infecții la păsările de curte și bovine. Anticorpul nostru pune “opritorul” în poziția de a permite sistemului imunitar să omoare microbii”, mai spune Cook.

    Teste făcute pe 300.000 de găini

    Cercetătorii au vaccinat găini ouătoare pentru a crea anticorpi IL-10. Aceștia se transmit și la ouă care mai apoi sunt uscate pentru a fi introduse în hrana animalelor. Cel mai mare experiment de până acum a implicat 300.000 de găini care au fost hrănite cu anti-IL-10, rezultând o protecție maximă împotriva coccidiozei, o boală diareică întâlnită des la animalele de fermă. Testele în care au fost folosite mostre în ferme mari au fost de asemenea pozitive, potrivit cercetătorilor.

    “Munca noastră s-a dovedit benefică în tratarea coccidiozei, a infecțiilor helmintice la bovine și ovine și a bolilor respiratorii la vaci și viței. Există indicii privind efectul și asupra altor bacterii precum cele care infectează oamenii”, mai spune dr. Cook. Potrivit acestuia, este foarte probabil ca tehnologia să aibă aplicabilitate si în medicina umană, doar dacă ei “pot demonstra că funcționează de la găini pâna la vaci, atunci va funcționa și la oameni”.

    Proiect început în 2011

    Specialiștii care lucrează la acest proiect au primit finanțare în 2011 de la Fundația de Cercetare Winsconsin Alumni și au înființat o companie, Ab E Discovery LLC, pentru a comercializa tehnologia. Spun că mai “avem multe de învățat despre modul în care funcționează (proteina – n.r.). Este o abordare foarte nouă, deci mai este mult de descoperit din punct de vedere academic, dar, între timp, îi ajutăm în particular pe producători să își atingă țelurile“.

    Descoperirea cercetătorilor vine într-un moment în care a crescut numărul “superbacteriilor” (bacterii extreme de rezistente – n.r) la antibiotice. Apariția lor a fost cauzată de mai mulți factori, printre care medici care au supraprescris antibiotice pacienților, creșterea numărului de produse antibacteriene cum ar fi gelul dezinfectant pentru mâini precum și utilizare medicamentelor în agricultură în special a celor care stimulează creșterea.

    Dr. Mark Cook crede că “industria animalelor a fost foarte atentă în folosirea antibioticelor” și nu ar fi corect să fie acuzată de o problemă pe care nu ea a creat-o. Cu toate acestea problema există și o pontențială alternativă care ar putea reduce folosirea antibioticelor ar fi un pas important.

    ”Anti-IL-10 poate fi cel mai bun lucru care s-a întâmplat în ceea ce privește controlul anumitor infecții. Credem că este la egalitate cu descoperirea antibioticelor pentru animale și oameni”, declară cercetătorul

    Dacă ceea ce spune dr. Mark Cook este exagerat, acest lucru va fi demonstrat de timp și de continuarea cercetărilor sale!

    Sursa: Modernfarmer.com



     


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!