• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cu cât a crescut temperatura medie în ultimii 33 de ani în România. Fenomenul aduce schimbări și în calendarul lucrărilor agricole!

  agrointeligenta.ro -

  Ediția de iunie a newsletter-ului transmis fermierilor de către compania Timac Agro România conține o analiză oficială cu privire la efectele încălzirii climei la nivelul României.

  Studiile efectuate de către Administrația Națională de Meteorologie folosind analiza valorilor termice la nivelul perioadei 1901-2013 de la un număr de 17 stații meteorologice cu un șir consecutiv de măsuratori de peste 100 de ani indică faptul că, în Romania, temperatura medie anuală a aerului a crescut în ultimii 33 de ani cu 0,5 grade Celsius (1981-2013/10,2 grade Celsius) față de întreaga perioadă analizată (1901-1980/9,6 grade Celsius).

  În cadrul cercetărilor s-au efectuat simulări în stații-pilot din sudul și sud-estul României și anume: Adamclisi, Buzău, Caracal, Craiova, Călărași, Grivița, Giurgiu, Turnu Măgurele, Medgidia.

  Rezultatele simulate în condițiile schimbării climei indică modificări privind data semănatului la culturile de grâu de toamnă și porumb pentru perioada următoare comparativ cu perioada actuală (1961-1990) din sudul și sud-estul României.

  Se observă faptul că, în zonele agricole din sudul și sud-estul țării, la grâul de toamnă epoca optimă de semănat recomandată pentru perioada următoare este cea cuprinsă între 20 octombrie – 10 noiembrie față de intervalul optim actual cuprins între 25 septembrie – 25 octombrie, deci semănatul se va putea desfășura la o dată mai târzie față de perioada actuală.

  La porumb, proiecțiile indică date optime de semănat mai timpurii față de perioada curentă și anume 25 martie – 10 aprilie pentru următoarea decadă, comparativ cu intervalul cuprins între 1-25 aprilie, interval considerat optim pentru perioada 1961-1990.

  În condițiile climatice actuale, durata medie a sezonului de vegetație (perioada de la semănat la maturitate) la grâul de toamnă este cuprinsă între 274-284 zile, iar la porumb între 138-148 zile.

  În condițiile scenariilor climatice previzibile se estimează scurtarea sezonului de vegetație cu 11 până la 16 zile la grâul de toamnă și respectiv, 20 până la 29 zile la porumb, ca urmare atât a creșterii temperaturii aerului, precum și a stresului de apă din timpul perioadei de umplere a bobului, determinat de scăderea cantităților de precipitații proiectate de scenariile climatice viitoare, în special în perioada critică pentru consumul maxim față de apă al plantelor (vara).

  În acest context, rezultă că în condiții optime de vegetație, procesele fiziologice ale plantelor se desfășoară normal, potențialul de producție al genotipurilor cultivate fiind astfel superior valorificat. În condiții de stres termic și hidric se modifică relația “vreme-recoltă”, producția fiind astfel influențată de valorile abaterilor pozitive/negative ale variabilelor de mediu față de limitele normale. Astfel, creșterea temperaturilor asociată cu seceta va putea determina forțarea proceselor de vegetație și implicit, diminuarea acumulării substanțelor de rezervă în bob, ceea ce va avea ca efect reducerea randamentelor.

  Recomandări pentru fermieri

  Se recomandă optimizarea duratei de vegetație a speciilor agricole adaptarea tehnologiilor agricole, modificarea schemelor clasice de fertilizare și prin precocitatea soiurilor și hibrizilor cultivați. Timac Agro Romania vine în întâmpinarea acestor probleme printr-o gamă variată de produse menite să optimizeze și să eficientizeze procesele fiziologice în contextul reducerii ciclului de vegetație. Astfel, gama NPK de toamnă conține pe lângă o formulare menită să sustină dezvoltarea vegetativa (sulf pentru sinergia cu N în sinteza aminoacizilor și Mg pentru intensificarea fotosintezei) și o componentă de biostimulare radiculară pentru o intrare mai viguroasă în iarnă și contracararea reducerii cantităților de precipitații – Marius Eftene, Product Manager Timac Agro România   

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Lista raselor pentru care crescătorii de animale pot folosi logotipul „100% rasă autohtonă”! Azot şi patru biostimulatori într-un singur produs de excepție: Nutrino Pro de la Agro-Est Muntenia! Recomandările FMC pentru perioadele de stres termic și hidric ale culturilor de cereale păioase

  Ultimele știri

  107 hectare cu porumb au ars într-un incendiu stins după 12 ore! ULTIMA ORĂ! Decizie la APIA pentru fermierii cu culturi distruse și animale omorâte! Donau Saat a dezvoltat un program 100% românesc de ameliorare a florii-soarelui!

  Căutare în articole