O aplicație folosită de Top Gear și Vanity Fair ar putea da viață turismului oenologic din România
Gabriela Gimbășanu -Turismul oenologic este o sursă de venit al cărui gust (și potențial!) începe să fie simțit și de cramele din România. Cu probleme legate mai ales de infrastructură rutieră – adică cu drumuri ca vai de ele până la exploatația vinivitocolă, antreprenorii români s-au decis să își unească forțele apelând la aplicație menită să le ofere potențialilor turiști o experiență în avans. O realitate augmentată cu ajutorul internetului.
Recent, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost lansat un volum – ”Cramele României” cu 144 de astfel de investiții reunite sub formă de prezentare, într-o lucrare organizată pe zonele viniviticole ale țării: Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș.
Lansarea volumului dedicat cramelor și vinurilor românești a adus însă o noutate care a scăpat multora: acela că, pentru prima dată, cei interesați de experiența unei podgorii au acces la mai mult decât niște poze și o descriere sau istoric. Prin intermediul tehnologiei, mai exact prin aplicația Aurasma, printr-o simplă scanare a unei imagini din volum, cititorul poate vizualiza filmulețe de prezentare și interviuri, facilitându-se accesul consumatorului la informațiile care îl interesează. Și bineînțeles, tentându-l să viziteze podgoria și crama respectivă, să îi cumpere vinul și să îi ducă experiența mai departe.
“Cartea conține o serie de noutăți tehnice, fiind prima carte editată și tipărită în România care prezintă o realitate argumentată. Asta înseamnă că, prin descărcarea gratutită a aplicației Aurasma, anumite fotografii care poartă semnul A, pot dezvolta imediat, pe dispozitivele mobile, filme care vă vor oferi mult mai multe informații vizuale decât un simplu text prezentat pe un suport de hârtie. Practic scanarea unei fotografii prin aplicația Aurasma permite vizionarea unui filmuleț, fără a fi necesară nici o operațiune de navigare pe vreun site. Aplicația deschide instantaneu proiecția video”, ne-a vorbit Cătălin Păduraru, Wine Ambasador al Asociației Degustătorilor de Autorizați din România (ADAR).
Aurasma este o aplicație pentru telefoanele mobile și tablete. A fost lansată în mai anul acesta și deja se bucură de un succes uriaș la nivel mondial prin faptul că reușește ”să aducă la viață” imaginile scanate cu dispozitivele inteligente. Aurasma a fost descărcată deja de milioane de utilizatori, iar principiul după care funcționează este asemănat de creatorii săi britanici cu cel al citirii aurei – adică prin camera de la telefon se identifică elementul menit să se potrivească și cu un video sau slide ce apoi este redat pe mobil sau tabletă. Top Gear, Vanity Fair sau revista ELLE sunt deja branduri care includ în paginile revistelor și conținut al cărui ”aură” poate fi citită și extinsă cu Aurasma.
Cel mai mare minus pe care volumul ”Cramele României” și datele sale de Aurasma îl au în acest moment este acela că materialele din aplicație sunt exclusiv în limba română. Și se știe că turismul oenologic nu este încă în vogă la noi, așa cum este în vestul Europei sau în SUA, acolo unde Napa Valley a ajuns o destinație de vacanță și weekend pentru tot mai mulți împătimiți de vinuri și nu numai.
Un alt element de notat este că deocamdată pe Aurasma nu toate cramele și-au încărcat filmulețe de prezentare, deci experiența virtuală nu poate fi accesată pentru toate brandurile incluse în volum.
Intenționăm ca în perioada următoare să avem și versiunea în limba engleză. După ce vom reuși să introducem această carte în librării este foarte important să trecem la pasul următor, promovarea cramele românești peste hotare. În ultimul timp am reușit să creștem producția de vin, mai ales din punct de vedere calitativ. Mă bucur că astăzi găsim vinurile românești pe piețe externe. Exportăm vinuri în Marea Britanie, Germania, Olanda, dar și în afara Uniunii Europene și am cunoscut o creștere importantă a exporturilor de vinuri pe piața chineză. Am înregistrat și o creștere de 40% a soiurile autohtone – Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Foto: Facebook.com – Daniel Constantin, Cramele Jidvei