• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Kiwano – castravetele țepos: Se culege cu mănuși și îmbină inedit gustul de banane, lămâie și castravete convențional

    Gabriela Gimbășanu -

    Kiwano – castravetele cu țepi sau cu coarne este nou intrat pe piața din România și a început deja să fie cultivat și de către horticultorii interesați de culturi exotice cu potențial mare de profit. Cultivarea plantei de Kinawo se face similar cu cea a castravetelui cornișon, păstrând însă în minte că este vorba despre o plantă obișnuită cu climate mai calde. 

    Pasionat de legumicultură, dar și de culegerea și păstrarea semințelor de legume tradiționale, lui Valentin Cucu îi trec anual prin mână, câteva sute de soiuri de plante românești, sau cu origini exotice.

    De mai bine de 30 de ani, de când a început să se ocupe serios cu păstrarea semințelor tradiționale, Vali Cucu a cultivat diverse soiuri de plante, unele mai neobișnuite ca altele. În urmă cu mai bine de 10 ani, a primit de la un colaborator un plic cu câteva semințe de castravete tepos, așa cum îi numește legumicultorul din comuna Bălțătești, județul Neamț.

    “Am achiziționat semințele din pură curiozitate. Acum ceva ani nu știam nimic de această plantă, când am început eu să o cultiv, nu prea am avut de unde să-mi culeg informațiile așa că am mers pe intuiție. În primul an germinarea a fost foarte proastă, iar în anul următor m-am gândit că ar fi mai bine să îl plantez ceva mai târziu, așa mi-am dat seama că este o plantă exotică, care are nevoie de o temperatură mai ridicată în sol pentru a putea germina. Rezultatele s-au îmbunătățit de la an la an și astăzi pot spune că cunosc această plantă ca oricare alta”, a declarat pentru Agrointeligența Valentin Cucu, legumicultor din comuna Bălțătești, județul Neamț.

    Soi rezistent cu fructe țepoase de 100-150 gr

    Considerat de unii fruct, de alți legumă, Kiwano poartă denumiri diferite, în funcție de țara unde se cultivă, fiind denumit astfel: pepene cu coarne, castravete african cu coarne, pepenele jeleu, melano, pikano sau kiwano.

    “Față de castravetele obișnuit, acest soi trebuie cules cu mânuși pentru că prezintă pe suprafața cojii țepi. Legumele sunt de mărime medie, având o greutatea de 100-150 gr. Pentru a nu provoca tulburări digestive, se recomandă a fi consumat înainte ca semințele să ajungă la maturitate. Acest soi de castravete este ceva mai rezistent la bolile și dăunătorii obișnuiți ai castravetelui. Singurele tratamente pe care le aplic sunt cele împotriva manei”, ne-a spus legumicultorul, despre caracteristicile de cultură ale castravetelui african.

    Păstrătorul de semințe tradiționale a sublinita faptul că, tehnologia de cultură a plantei de Kiwano este asemănătoare cu cea a castraveților cornișon, cu mențiunea că la castravetele țepos, plantarea se face mai târziu, când solul are o temperatură de 20-22°C.

    castravetele cu tepi

    Combinație de gusturi între banană, lămâie și castravete

    Deși aspectul castravetelui Kiwano nu este unul prea atrăgător, agricultorul din Bălțătești spune că, odată ce ai tăiat leguma, gustul pulpei te va cuceri.

    “Această legumă prezintă o combinație inedită de gusturi, care te vor cuceri pe loc. Dacă îl tăiați, la interior prezintă boabe de culoare verde, cu sâmbure în mijloc. Gustul castravetelui țepos se află la intersecția de gusturi dintre lămâie, banană și castravete. Având o aromă deosebită și un conținut ridicat de apă, după consum, ai o senzație de răcorire și hidratare”, ne-a vorbit agricultorul, despre caracteristicile gustative ale castravetelui țepos.

    Kiwano este bogat în vitamine

    Kiwano este bogat în proteine, vitamine: C, B2, B5, B6 și vitamina E, iar coaja este bogată în beta-caroten. Fructul conține sodiu, potasiu, magneziu, mangan și este bogat în antioxidanți. Kiwano este bogat în carbohidrați de bună calitate și nu conține grăsimi sau colesterol.

    Contribuie la scăderea colesterolului

    Conținând zero colesterol, însă fiind bogat în antioxidanți si vitamine, Kiwano accelerează ușor metabolismul și stimulează ficatul în scăderea sintezei de colesterol. Kiwano este un fruct care poate fi consumat de persoanele care suferă de hipercolesterolemie.

    Menține tinerețea pielii

    Bogat în vitamine, castravetele țepos ajută în regenerarea și menținerea tinereții pielii, din interior.

    Kiwano este foarte sărac în calorii, de aceea poate fi consumat cu încredere la dietă.

    Kiwano este de asemenea bogat în proteine, fiind recomandat în perioada de post sau vegetarienilor. Un castravete țepos conține 4 g de proteine, o cantitate aproximativ egală cu a unei linguri de unt de arahide.

    Kiwano este excelent în perioadele de suprasolicitare, dar și pentru sportivi, fiind foarte hidratant, pentru că conține peste 90% apă.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul Alexander Degianski a semănat floarea-soarelui și a intrat la porumb: ”Ne adaptăm în funcție de loc” Mihai Mirițescu, Saaten Union: Sfatul meu pentru fermieri este să semene mazărea cât mai repede Soiul de afine care face fructe uriașe, demne de Cartea Recordurilor

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte