Pont pentru fermieri: De ce România nu cultivă (încă) pepeni verzi fără semințe
Gabriela Gimbășanu -În anul 2013 compania Syngenta aducea, în România, hibridul de pepene Fascination, care odată ajuns la maturitate nu mai prezintă în pulpă semințe. Cu toate acestea se pare că fermierii români nu s-au îngrămădit să cultive sau să cumpere acest tip de harbuz, din cauza faptului că nu puțini sunt cei care cred că acest hibrid este de fapt un organism modificat genetic.
Nimic mai fals susțin specialiștii companiei Syngenta care ne-au vorbit despre piața pepenelui fără semințe și despre modalitatea în care a fost obținut acest hibrid.
Israel cultivă doar pepeni fără semințe
Lubenițele alături de alte fructe specifice sezonului cald se cultivă de sute de ani în Europa, unde consumul de fructe crește exponențial. Potrivit specialiștilor care se ocupă de cultura de curcubitacee, există chiar o țară unde se produc exclusiv pepeni fără semințe: Israel.
“Europa de sud-est include 16 țări și pentru toate aceste țări, cultura de pepeni reprezintă una dintre cele mai importante culturi. Practic, peste tot aici veți găsi culturi de pepeni. Se cultivă lubenițe pe scară mare în state începând din Israel, Turcia, Grecia, România, Bulgaria sau Ungaria. Aici pepenele are clima ideală și crește fără probleme, iar Israel este acum singura țară care cultivă doar pepeni fără semințe în pulpă. Toate celelate țări cultivă 80-90% pepeni cu semințe și doar 10-20% pepeni fără semințe, această pondere în producția de pepeni depinzând mai ales de cererea manifestată pe piața locală”, a declarat pentru Agrointeligența Yorgos Kontosfyris, grecul care este responsabil de protofoliul de curcubitacee al companiei Syngenta, pe zona de sud-est a Europei.
Pepenele fără semințe – oportunitate de diferențiere
Cererea de pepeni pe piață este una destul de mare, dar și pretențiile cumpărătorilor sunt foarte variate și ridicate.
“Există persoane care doresc pepeni mai mici și mai dulci, sunt persoane care doresc să consume pepeni mari și cu un conținut de zahăr ceva mai scăzut. Gusturile sunt diferite, tocmai de aceea fermierii trebuie să încerce să se adapteze gusturilor consumatorilor care sunt într-o permanentă schimbare. Pepenele fără semințe ar putea fi o oportunitate de diferențiere, pentru că dacă ne uităm aici la Dăbuleni, toți agricultorii fac pepeni din soiuri și hibrizi foarte valoroși, dar calitățile gustative sunt orecum similare”, ne-a vorbit grecul, despre importanța diferențierii ofertei de produse.
Poartă către export
Lubenița fără semințe face parte dintr-un segment special. Oamenii trăiesc cu impresia că acest hibrid nu a fost testat și că ar fi obținut printr-o modificare genetică.
“Nu este adevărat, acest pepene fără semințe a apărut ca urmare a unei duble încrucișări, în urma căreia, pe parcursul perioadei de vegetație pulpa absorbe sămânța și așa se explică dipariția semințelor. Se păstrează camerele în care ar fi trebuit să se dezvolte semințele, dar acestea lipsesc datorită absorbției în pulpă. Cu toate acestea, în România, acest hibrid nu prea a avut succes, poate și din cauza faptului că fermierul și poate chiar și clienții nu își doresc un astfel de pepene. Cu toate acestea, cultivarea unui astfel de hibrid îți poate deschide ușile pentru export. În afara României, pepenii fără semințe sunt foarte căutați. Important este să găsim soluția să-i organizăm pe cultivatori și să le explicăm tuturor celor care se ocupă de cultivarea pepenilor să își diversifice oferta de produse cu care ies în piață”, ne-a explicat specialistul companiei Syngenta, despre importanța acestei culturi și avantajele cultivării ei.
Avantaj competitiv
Cultivarea și comercializarea pepenilor fără semințe le-ar putea permite fermierilor români să se diferențieze de concurență și să iasă în față cu un pepene mai puțin cultivat în România, dar care se bucură de un real succes pe plan internațional.
“Spre exemplu, Grecia produce pepeni fără semințe, de formă alungită, cu o greutate medie de 4-5 kilograme, astfel încât reușește să se deosebească de Spania care produce tot pepeni fără semințe, dar de formă rotundă și mult mai mari ca și greutate. Uneori trebuie să te schimbi pe tine ca să ajungi competitiv. Nu este suficient să faci pepeni rotunzi și să vrei să exporți, pentru că celelalte țări fac asta de mulți ani. Important este să îți găsești acel element de diferențiere”, ne-a exemplificat Yorgos Kontosfyris (foto).
Pepenele fără semințe este de proveniență asiatică
Pepenele fără semințe provine din Asia și se cultivă de mulți ani în zone ca Israel, Turcia, Grecia, Spania etc.
“În Asia pepenele fără semințe se oferă ambalat, exact așa cum oferi un cadou. Pepenele fără semințe este cumpărat și oferit în dar gazdei care te-a invitat la masă. Tot așa cum în alte țări se duc prăjituri, în Asia se oferă un pepene fără semințe frumos ambalat. Acesta este motivul pentru care acest tip de pepene este foarte căutat și solicitat la export. Dacă te apuci să-l cultivi și mai faci și un ambalaj atractiv, cu siguranță ai șanse să exporți”, a declarat pentru Agrointeligența specialistul companiei Syngenta.