• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gheorghe Streza nu s-a mulțumit doar cu creșterea caprelor: A scris un ghid despre afacerea cu caprine și organizează anual licitații cu strigare

    Roxana Dobre -

    Gheorghe Streza este cel mai cunoscut crescător de capre de pe Valea Târnavelor, acolo unde conduce Asociația crescătorilor de caprine – Caprimed. A strâns în jurul său oameni care au investit în aceste animale și valorifică împreună producția de lapte, brânzeturile și carnea de capră. Mai mult, de câțiva ani, Streza a pus bazele unui eveniment anual cunoscut ca ”Bursa caprelor”, adică un târg de animale unde vânzarea se face cu prețul la strigare.

    La momentul când am vorbit cu președintele Caprimed, acesta era tare amărât. Ar fi trebuit să se pregătească de marele său eveniment anual, însă orgoliile politice i-au dat planurile peste cap. De patru ani, Bursa caprelor s-a ținut vara, dar în 2015, fermierul e decis să nu se lase doborât și a împins târgul pentru la toamnă. Caută sponsori, iar de la primăria din Târnava va mai primi anul acesta doar terenul și câteva corturi pentru expozanți.

    “Nu renunțăm la idee dar o să facem festivalul în septembrie sau octombrie”, ne-a declarat Gheorghe Streza, președintele Caprimed.

    11713918_852288264820482_7122804697409054949_o

    Este pasionat de creșterea caprelor de când se știe și este mereu deschis pentru a vorbi despre această afacere agricolă care îi tentează pe tot mai mulți tineri fermieri. De altfel, este și autorul primului studiu ştiinţific şi practic referitor la dezlegarea tainelor creşterii caprelor, a ameliorării raselor şi a preparării şi valorificării pe piaţă a brânzeturilor din laptele lor, precum şi cărnii şi produselor din carne de capră. A fost încurajat inclusiv de Ministerul Agriculturii să editeze o carte unde orice crescător de caprine să găsească cheile care să îl ducă spre succes.

    11722257_852295588153083_9198068640160167669_o

    “Am scris două cărți, o carte specifică de creșterea caprelor care este unică la nivel de țară și un ghid. Am cuprins tot ce este posibil de la A la Z, din experiența mea nu din studii sau alte fabulații. După o activitate îndelungată, m-am gândit să vin în sprijinul tuturor celor ce vor să înceapă o afacere din creșterea caprelor. Din cuprinsul cărții, veți constata complexitatea, siguranța, realitatea informațiilor unde transmit un mesaj pozitiv, de încurajare”, spune crescătorul. Cartea costă 40 de lei și se găsește la chioșcurile de ziare sau poate fi cumpărată direct de la președintele Caprimed.

    Președintele Caprimed ajută fermierii să-și vândă producția

    Ca președinte al Caprimed, Gheorghe Streza a vrut să se dedice în totalitate “funcției”. Nu a vrut să fie doar o meserie de birou și s-a implicat cu totul în activitatea celor 27 de membrii ai Asociației. Îi reprezintă juridic, contractual și le asigură piața de desfacere. Pentru a face toate astea a fost nevoit să renunțe la caprele din gospodăria sa.

    “Nu vreau ca oamenii să stea cu stresul că aruncă laptele sau dai brânza la câini. Eu le asigur piață de desfacere. Vindem pe plan local în județul Sibiu, la Sighișoara, Brașov și Mureș. Avem cereri de la diverse fabrici de procesare și din București, dar nu facem față cererilor. Deocamdată. Pentru export am fost contactat din Germania de unde am primit o carte cu rețete de brânză și voiau cantități mari făcute după rețetele indicate de ei. Am fost nevoit să refuz pentru că deocamdată vrem să “cucerim” piața locală și județele vecine. Ne-am extins și pe piața de la Sighișoara unde am fost cu produsele inițial pentru o zi și după aceea am primit multe solicitări să mergem în fiecare week-end să vindem acolo produsele noastre”, mai spune liderul căprarilor din Târnava.

    Asociația căprarilor funcționează după modelul francez

    Sibianul spune că membrii Asociației pe care o conduce au drept model crescătorii din Franța, unde sunt cele mai multe ferme de capre. A mers acum câțiva ani acolo ca să vadă care sunt noutățile și să urmeze exemplul pentru a îmbunătății performanțele din sector și în România.

    “Am venit din Franța cu ideea de stână autorizată pe care am implementat-o la noi în Asociație. Stâna nu este în hotar unde nu sunt condiții de igienă: curent electric și apă curentă. Am fost la DSV Sibiu și am cerut aprobare să facem stână autorizată la crescător acasă unde pot fi îndeplinite toate condițiile de igenă : vestiare, camera frigorifică. Eu am făcut prima stâna autorizată la Nemșa până să renunț la animale. Mi-a urmat exemplul Cucerzan Gheorghe care are cel mai mare efectiv de capre din Asociație. Deocamdată avem două stâne autorizate dar am vrut să dăm exemplu și celorlalți crescători din Asociație. Vrem să determinăm agricultorii și crescătorii români să reflecteze împreună asupra locului pe care trebuie să-l ocupe fiecare dintre ei în dezvoltarea agricolă și rurală a zonei în care trăiesc”, mai spune Streza.

    Clasament personal cu cele mai productive rase de capre

    Gheorghe Streza spune că rasa Carpatină este preferată de crescătorii din Târnava. Este cea mai răspândită și cea mai veche rasă de capre din zono cu o prolificitate cuprinsă între 125-150% și greutate la fătare de 2,5-5 kg.

    “Am optat și pentru capre din Franța. Alpina franceză a fost adusă printre crescători dar s-a acomodat foarte greu în zona noastră. La fel Nubiana și Saanen. Toate sunt crescute pe stabulație și este foarte greu să se adapteze condițiilor noastre de pășune. Au apărut dificultăți la unghii și mucoasa nazală din cauza climei de la noi. Saanen s-a adaptat mai ușor. Noi am făcut diverse experimente. Am metisat Alpina franceză, mascul cu Carpatina, Saanen cu Carpatina. Cel mai reușit experiment a fost cel dintre Alba de Banat și Saanen. Această capră mixtă, rezultată, dă cel mai mult lapte. Produșii din primele fătări ajung la 3 kilograme, 4 kilograme. Dacă aș face un clasament al celor mai bune capre, ordinea este Alba de Banat care dă 4 litri de lapte, Carpatina 2, 3 litri și capra mixtă care ajunge tot la 4 litri”, ne-a mai explicat crescătorul.

    Notă: De veţi dori să obţineţi alte informaţii utile despre creşterea caprelor, Gheorghe Streza oferă oricui consultaţii gratuite la telefoanele: 0369.425.837; 0740.066.789 sau e-mail: presedintecaprimed@yahoo.com



     


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till