• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fonduri europene pentru afacerea cu pomi fructiferi: Care sunt speciile în care merită să investești în perioada următoare!

    Gabriela Gimbășanu -

    Odată cu lansarea măsurilor aferente progamului pomicol 2014-2020 se prefigurează o creșterea a plantațiilor pomicole nou înființare, precum și creșterea numărului de plantații agricole care vor fi supuse procesului de reconversie.

    Conform Ghidului Solicitantului aferent SubMăsuri 4.1.a Investiții în explotații pomicole, speciile de pomi fructiferi care primesc punctaj supimetar sunt: piersicul, nectarinul și caisul cu 10 puncte, cireșul 6 puncte și mărul 4 puncte.

    Dacă te hotărăști să accesezi banii europeni pentru înființarea sau reconversia unei livezi, Agrointeligența îți prezintă care sunt speciile pomicole spre care ar fi bine să îți îndrepți atenția, cu mențiunea că, alegerea speciei trebuie realizată în funcție de zona favorabilă de cultură a pomului fructifer. Sfaturile sunt oferite cu ajutorul dr. ing. Marius Roman, cel care are la rândul său o livadă de mai multe hectare și o pepinieră în comuna Valea Măcrișului, județul Ialomița (www.pomifructiferi.com)

    livada de cires

    1. Cireșul aduce un venit de 20-25.000 euro/ha

    Atunci când te hotărăști să-ți faci o livadă, alegerea speciei pomicole este o activitate care îți poate da foarte multe bătăi de cap, mai ales dacă de afli într-o zonă care îți permite cultivarea unei game variate de specii pomicole.

    “Cu siguranță voi accesa și eu una din măsurile acestui program pomicol. Este o oportunitatea pentru cei care sunt pasionați de această activitate. Îmi doresc să accesez măsura de înființare a unei plantații pomicole. Vrea să fac o plantație de minim 5 hectare de cireș altoit pe portaltoi vegetativ, tip Gizela 5 sau Gizela 6. O astfel de plantație realizată în sistem superintensiv este extrem de eficientă și profitabilă. De pe urma ei poți obține venituri considerabile de 20-25.000 euro, pe hectar, asta în condițiile în care fructele sunt foarte solicitate la export. Toți cei care au investit într-o astfel de livadă produc cantități importante care iau calea exportului”, a declarat pentru Agrointeligența Marius Roman.

    piersic

    2. Piersicul, caisul și nectarinul specii profitabile

    De loc de neglijat este și specia caisului, care este destul de profitabilă și rentabilă, cu condiția să fie cultivată în zona ei de confort termic.

    “Atât piersicul, caisul, cât și nectarinul se încadrează în categoria speciilor profitabile, fiind niște specii precoce, intră foarte repede pe rod și sunt foarte productive, dar trebuie să acorzi o atenție deosebită la sortimentul și soiurile pe care le achiziționezi. Bineînteles că la piersic și nectarin, prețul de livrare este mult mai mic decât prețul cireșelor. Prețul este justificat de concurența directă cu Grecia și Italia, de unde ajung pe piața românească fructe de calitate, cel puțin din punct de vedere vizual. Piersicul și nectarinul sunt niște specii mult mai sensibile, adică trebuie să ai mare grijă la tot ce înseamnă tratamente fito-sanitare și tăieri”, ne-a vorbit inginerul horticol, despre punctele tari și vulnerabilitățile plantațiilor de piersic, nectarin și cais.

    Proprietarul pepinierie de la Valea Măcrișului recomandă aceste specii de nectarin și piersic celor care sunt specialiști, pentru că fiind niște specii mai sensibile ai nevoie de ceva cunoștințe în domeniu pentru a avea grijă de o astfel de livadă. În schimb, cei care nu sunt specialiști și vor să cultive aceste specii termofile au nevoie de un inginer horticol care să-i ajute și să-i îndrume.

    livada de pruni

    3. Prunul este profitabil dacă faci și procesare

    O altă specie pomicolă foarte profitabilă este și prunul. Prin cultivarea prunilor ai siguranța că nu vei avea probleme deosebite cu bruma, cu înghețurile, pentru că este o specie foarte rezistentă.

    “La prun trebuie să ai mare grijă la soiurile pe care alegi să le plantezi. Părerea mea este că, cei care vor să cultive prune ar trebui să combine activitatea și cu o procesare minimală. Aici mă refer, fie la uscarea prunelor, fie la distilarea lor. Valorificarea producție de pruni nu este o problemă pentru că cererea pe piața românească este una foarte mare, dar în anumite perioade ale anului prețul scade foarte mult. Pentru a preveni vânzarea prunelor la un preț foarte scăzut, uscarea sau deshidratarea prunelor reprezintă variante prin care poți obține un preț de valorificare mai bun”, îi sfătuiește Marius Roman, pe cei care vor să investească într-o plantație de pruni.

    plantatia de peri

    4. Gutuiul și părul profitabili, dar sensibili

    Mai sunt și alte specii profitabile, cum ar fi gutuiul sau părul, dar aceaste specii sunt foarte sensibile la focul bacterian, iar producția se poate înjumătății.

    “Legat de măr, eu personal nu recomand înființarea de plantații de meri, pentru că există o concurență foarte mare legat de această specie. La noi ajung mere din Polonia, Olanda, țării care și-au făcut plantații performante, profitând la maxim de banii europeni. Polonia și Olanda se află în situația în care ar trebui să fim noi după acest program, în anul 2020. Nu poți concura cu ei în producția de mere”, recomandă specialistul pepinierei din comuna Valea Măcrișului, județul Ialomița.

    Cred că ar trebui să pedalăm pe speciile cireș, cais, nectarin, piersic și prun pentru că cu aceste specii avem șanse să devenim productivi și performanți și să putem face concurență puternică altor state ca Grecia sau Italia. Dacă sunt persoane care sunt reticente la specia cireș, decât măr, mai bine cultivați prun, aveți mai multe șanse de valorificare și dacă faceți și o procesare minimală atunci profitabilitatea este garantată – Marius Roman, pomicultor și proprietarul unei pepiniere autorizate în comuna Valea Măcrisului, județul Ialomita

    Foto: Pixabay, www.growingmagazine.com



     


    Te-ar mai putea interesa

    Ministrul Agriculturii încearcă să îi convingă pe fermieri să se fiscalizeze: Veți plăti impozite mai mici! Timac Agro România anunță schimbări în structura managerială a companiei La 10 ani de la lansarea brandului ADAMA, compania omologhează 5 produse noi în România

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte