• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Afacerea cu mure merge strună și-n 2015: Producția e mai mică, dar prețul se menține bun

  Gabriela Gimbășanu -

  Cultivarea fructelor de pădure a devenit o activitate profitabilă pentru mulți agricultori care au știut ce soiuri să-și aleagă, astfel încât să devină cât mai competitivi pe piață și să-și atragă cumpărătorii.

  Teodor Toader cultivă 6 hectare de mur din soiul Thornfree în comuna Leordeni, județul Argeș. Agricultorul susține că doar la el poți găsi fructe de mure care provin din adevăratul soi Thornfree, întrucât murele sale sunt cu 60% mai mari față de fructele de mure ce se găsesc pe piață.

  Citiți și: Secretele unei afaceri profitabile cu mure sau cum obții o recoltă de 50.000 de euro la hectar!

  Anul trecut argeșeanul se mândrea cu o producție record, ce depășea 20 tone la hectar, dar se pare că toamna ploiasă și iarna geroasă a acestui an i-au dat mari bătăi de cap fermierului, care recoltează mure zile acestea doar de pe două hectare, dintr-un total de șase.

  Vremea a afectat producția de mure

  Producția de mure din comuna argeșeană Leordeni va fi mult mai mică decât cea de anul trecut, din cauza condițiilor climatice care au fost potrivnice plantațiilor de mur din zonă.

  “Anul 2014 a fost un an foarte ploios, murul este o plantă hidrofilă și a tras foarte multă apă, tocmai de aceea anul trecut am scos apa cu motopompele din plantație. Plantele de mur au fost îmbibate cu apă, nu au apucat să se lemnifice și nu au intrat în iarnă, nici măcar semi-lemnificate. În aceste condiții, la minus 25ºC cât a fost într-o noapte, iarna trecută, partea aeriană a plantei, responsabilă de producția de fructe, a degerat, în unele zone, în proporție de 90-95%, până aproape de 100% pe unele tufe”, a declarat pentru Agrointeligența Teodor Toader.

  mure din soiul Thornfree

  Produc doar plantele de pe terenul din pantă

  Din cauza condițiilor climatice, plantele au intrat în iarnă insuficient pregătite, astfel că partea aeriană a murului a degerat. Singurii arbuști care s-au salvat, au fost cei plantați pe teren, în pantă, acolo apa nu a băltit și plantele au avut timp să se pregătească pentru intarea în iarnă.

  “Anul acesta culeg mure de la plantele care au fost înființate pe un teren în pantă. Doar această zonă nu a fost afectată de excesul de umiditate, întrucât datorită expoziției terenului, apa în exces s-a putut scurge. Parctic anul acesta recoltez mure de pe 2 hectare dintr-un total de 6. Cele care au fost plantate în pantă s-au salvat exact cum spune la carte, în proporție de 43%”, ne-a spus argeșeanul, despre motivele principale care au determinat o scădere drastică a producției de anul acesta.

  Nu este un an ratat

  Cu toate neajunsurile cauzate de vreme, agricultorul nu consideră anul 2015 ca fiind un an ratat, deoarece plantele care nu vor rodi acum, vor avea, în 2016 o producție excepțională.

  “Având acest exces de umiditate, după ieșirea din iarnă plantele au început să se dezvolte foarte bine și voi recolta în anul următor o producție mult mai mare de pe aceste plante care vor sta în repaus. Nu mă supăr pe vreme, pentru că producția de anul viitor va fi una fenomenală”, ne-a vorbit argeșeanul Toader despre motivul pentru care producția de anul acesta nu îl îngrijorează.

  Teodor Toader cultivator de mure

  Recoltarea murelor a început pe 11 iulie

  Cele două hectare care s-au salvat vor da producții bunicele pentru anul acesta.

  “Până la ora 11, astăzi (luni, 20 iulie – n.r.), cu 14 oameni, am recoltat vreo 300 kilograme. Asta e a cincea mână de recoltat. Obțin fructe în cantități destul de mari pentru ceea ce mi-a rămas pe producție pentru anul acesta. Încă nu pot estima producția totală de fructe la hectar, pentru că sunt abia la început, oricum va fi mai mică decât cea de anul trecut, când am obținut peste 20 tone de pe un hectar”, a declarat pentru Agrointeligența Teodor Toader.

  Extinderea plantației la 10 hectare

  Creșterea cererii de mure, dar și pasiunea argeșeanului pentru plantația de mur din soiul Thornfree îl face să-și dorească să-și extindă plantația de la șase hectare, cât are în prezent, la 10 hectare, din dorința de a-i motiva și pe alți agricultori să se apuce de cultivat mure.

  “Intenționez să-mi extind plantația de mur, dar din păcate, nu mai am de unde să cumpăr pământ pe lângă mine. Această plantație trebuie înființată toată într-un loc, nu te poți împrăștia pe toată lunca cu plantația, pentru că este necesară executarea unor lucrări care trebuiesc făcute în același timp și nu te poți muta dintr-un loc în altul. Dacă voi găsi pământ lângă mine, mă voi extinde. La vârsta pe care o am, de 64 ani, aș putea să am grijă, fără probleme de 10 hectare”, ne-a mărturist producătorul de mure, despre planurile sale de viitor.

  cules de mure

  13 lei/kg prețul de vânzare pentru mure

  Argeșeanul nu își face probleme legate de valorificarea producție, pe care o vinde, ca în fiecare an, intermediarilor.

  “Nu îmi fac probleme cu marfa mea, pentru că este o marfă de excepție și nu o zic eu, o spun negustorii, cei care vin și cumpără de la mine. Prețul de vânzare pentru anul acesta pleacă de la 13 lei, dar în funcție de cantitatea solicitată, mai pot lasa la preț. Prețul en-gros nu a scăzut prea mult față de cel de anul trecut, dar nu mă plâng, am clienții, marfă să am să vând. Eu sunt mulțumit, niciodată nu m-am supărat dacă am luat mai puțin, important este să vând, să-mi valorific producția. Eu nu am timp să merg la piață și să aștept clientul să-mi cumpere cu kilogramul, acesta este motivul pentru care vând la intermediari”, ne-a vorbit agricultorul argeșean, despre prețul de valorificare al producție.

  Grosul producției ajunge în București

  Murele pleacă din localitatea argeșană Leordeni la un preț de 13 lei kilogramul și ajung în hipermarket-urile din București la un preț de două ori mai mare, ajungând să fie vândute, în ambalaj de 250 g cu prețul de 7 lei. La un calcul simplu, în hipermarket, prețul pentru un kilogram de mure ajunge la 28 lei.

  “Am cea mai frumoasă marfă de pe piața murelor din România. Am cele mai dulci, cele mai aspectoase și cele mai mari mure de pe piață. Fructele mele ajung peste tot în țară: Iași, Brașov, Constanța, dar cea mai mare parte a murelor produse la noi ajunge în București. Piața din București este o piață pretențioasă și murele mele se potrivesc cel mai bine pretențiilor bucureștenilor”, ne-a spus Teodor, despre locurile în care se găsesc la vânzare murele lui gigant.

  Cererea de mure este din ce în ce mai mare

  Oamenii au început să conștientizeze beneficiile consumului de mure, atât în stare proaspătă, cât și congelată.

  “În continuare cei care își permit să cumpere mure sunt cei din clasa mijlocie, dar chiar și aceștia nu achiziționează cantități mari de fructe. Când prețul de pe piață va scădea, cu siguranță cererea de fructe va fi din ce în ce mai mare. Pentru ca prețul fructele să scadă, trebuie să fim cât mai mulți producători, este loc pentru toată lumea”, a adăugat agricultorul.

  Tinerii sunt interesați de plantațiile de mur

  La mure trebuie aplicată o tehnologie ca la carte. “Aici este o întreagă tehnologie care trebuie respectată, pentru că dacă nu faci asta nu ai producție. Momentan tinerii sunt cei care își doresc să înființeze o astfel de plantație. Sunt vreo 10 tineri care au cumpărat butași de la mine și care vor să facă treabă. Mă bucură tare mult că au inițiativă. Este adevârat că, majoritatea sunt dintre cei care au lucrat pe afară și au ceva banii puși de o parte, pentru a-și putea permite costul de înființare și întreținere al unei plantații de mur”, a declarat pentru Agrointeligența Teodor Toader.

  11755781_681047888694733_8313147364580249751_n

  Murele de cultură au aceleași proprietăți ca cele sălbatice

  Deși mulți afirmă faptul că, murele sălbatice ar avea alte proprietăți decât cele de cultură, Teodor Toader ține să-i contrazică. “Suprafața cultivată cu mur în România se va extinde, pentru că se promovează foarte mult consumul de mure, indiferent de sezon și oamenii caută din ce în ce mai mult aceste fructe în piețe. Este o diferență foarte mare între murele de cultură și ce mâncau ei din floara spontană. Fructele din floara spontană sunt mici, acre și chiar dacă unii afirmă că au nu știu ce aromă, nu există nici o diferență de proprietăți între cele de cultură și cele provenite din flora spontană”, a declarat pentru Agrointeligența argeșeanul care cultivă șase hectare de mure din soiul Thornfree, în localitatea Leordeni, județul Argeș.   


  Te-ar mai putea interesa

  Ploi torențiale și vijelii, în aproape toată țara. Lista județelor sub alertă ANM Ferma de familie cu venit anual de peste jumătate de milion de euro și niciun angajat Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân

  Ultimele știri

  Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!” Ucraina va impune prețuri minime la exporturile de cereale și oleaginoase Franța, Ucraina și Rusia – ”lovite” de raportul USDA la producțiile la grâu