• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Secretele unei afaceri profitabile cu mure sau cum obții o recoltă de 50.000 de euro la hectar!

    agrointeligenta.ro -

    Cultivarea murelor este o afacere profitabilă în România, mai ales pentru agricultorii care obțin recolte bune și au învățat să își vândă producția la un preț competitiv

    Teodor Toader din comuna argeșeană Leordeni susține că are cea mai mare productivitate în cultivarea murelor din România, iar veniturile obținute sunt pe măsură: 50.000 de euro pe an pentru un hectar de plantație, în condițiile unor cheltuieli ce nu depășesc 5.000 de euro.

    Singura problemă: investiția inițială de 10.000 de euro la hectar și apoi patru ani de așteptare până la vârful de producție.

    ”Eu am fost primar țărănist în comună la noi între 1996 și 2000. Până în 2006 nu am avut treabă cu murul. Am văzut însă la cineva în portbagaj niște mure uriașe, așa cum fac și eu acum, și m-a lovit boala. Vă spun serios, am luat microbul. Eu sunt om în vârstă, dar vă zic, nu vreau să mor până nu am 10 hectare de plantație. Acum am șase hectare, trei la maturitate și trei de abia pornite. Acesta este pasiunea mea de bătrânețe. Când văd cum se chinuie oamenii prin sat cu câteva roșii sau castraveți sau muncesc la greu pentru câțiva leuți pe care îi iau pe grâu sau porumb îmi dau seama că am luat o decizie bună. Din păcate nu sunt foarte mulți care vor să îmi calce pe urmă. Deh, mentalitatea. Dacă ei așa au fost crescuți, ce să le fac? Am un singur discipol care are acum 3.000 de metri pătrați de plantație de mur”, povestește cu umor Teodor Toader.

    mure romanesti Soi american cu fructe uriașe

    Secretul producțiilor mari și al fructelor uriașe – de încap doar trei mure într-o palmă, este soiul folosit. ”Eu sunt singurul în România care am adevăratul soi Thornfree, ținut de americani la mare secret. Am obținut cu greutate câțiva butași de la singura persoană care a adus vreodată Thornfree în România. Între timp doar eu m-am ținut de treabă. Ce vedeți pe piață drept Thornfree e de fapt mur românesc fără spini. Un fruct de acesta, de păcăleală, are 60% din mărimea murelor mele”,  explică fermierul argeșean pentru Agrointeligența.

    Recoltă de 20 de tone la hectar

    Producția din acest an arată bine, comparabilă cu cea de anul trecut. În 2013, fostul primar a avut o recoltă de 20 de tone la hectar, toată culeasă manual, și între jumătatea lui iulie și 1 septembrie a tot vândut mure intermediarilor cu un preț mediu de 14 lei pe kilogram. Spune că pentru el este un preț corect, chiar dacă în supermarket prețul poate depăși 100 lei pe kilogram.

    mure uriase plantatie de mur mure gata de vanzare”Lucrez foarte bine cu intermediarii”

    ”Eu nu mă plâng de intermediari. Eu mă ocup de producție, treaba lor este să vândă. Eu lucrez foarte bine cu intermediarii, ei îmi laudă marfa și nu duc lipsă de comenzi. Nu trebuie să mă chinui, vin ei singuri și îmi cumpără marfa, imediat ce am cules-o. La mure e risc mare la depozitare, trebuie o temperatură bine stabilită, transportul trebuie făcut în anumite conditii, ambalajul e important, și așa mai departe. Eu nu pot să mă ocup de toate astea așa că mie îmi convine să vând doar en-gros la intermediari. Oricum, murele mele se găsesc în hypermaketuri dar și în piețe” își prezintă strategia de vânzări Teodor Toader.

    Pentru cei interesați să înființeze o plantație de mur, fermierul din Leordeni are un singur sfat: ”Să îmi facă o vizită și le povestesc toate secretele, le dau și butași, îi ajut cu tot ce trebuie. Vreau să fie cât mai mulți cultivatori de mure care să aibă succes și profit. V-am spus, doar: murele sunt viața mea!”.


    Te-ar mai putea interesa

    Permisele pentru tractoare – lege nouă. A apărut un nou tip de permis pentru tractoriști Avans APIA 2024. Veste bună pentru fermierii din eșantionul de control Marcel, producătorul de mezeluri care folosește carne din ferma proprie

    Ultimele știri

    Aplicația My Agricover îți aduce acum ONLINE și rapid finanțare prin cardul FERMIER O asociație de ciobani și-a făcut abator și magazin din fonduri proprii. Urmează un depozit de lână! Ninsoare în septembrie! Temperaturi cu minus și zăpadă de 5 centimetri