Culturi profitabile

Afacerea cu mure merge strună și-n 2015: Producția e mai mică, dar prețul se menține bun

Cultivarea fructelor de pădure a devenit o activitate profitabilă pentru mulți agricultori care au știut ce soiuri să-și aleagă, astfel încât să devină cât mai competitivi pe piață și să-și atragă cumpărătorii.

Teodor Toader cultivă 6 hectare de mur din soiul Thornfree în comuna Leordeni, județul Argeș. Agricultorul susține că doar la el poți găsi fructe de mure care provin din adevăratul soi Thornfree, întrucât murele sale sunt cu 60% mai mari față de fructele de mure ce se găsesc pe piață.

Citiți și: Secretele unei afaceri profitabile cu mure sau cum obții o recoltă de 50.000 de euro la hectar!

Anul trecut argeșeanul se mândrea cu o producție record, ce depășea 20 tone la hectar, dar se pare că toamna ploiasă și iarna geroasă a acestui an i-au dat mari bătăi de cap fermierului, care recoltează mure zile acestea doar de pe două hectare, dintr-un total de șase.

Vremea a afectat producția de mure

Producția de mure din comuna argeșeană Leordeni va fi mult mai mică decât cea de anul trecut, din cauza condițiilor climatice care au fost potrivnice plantațiilor de mur din zonă.

“Anul 2014 a fost un an foarte ploios, murul este o plantă hidrofilă și a tras foarte multă apă, tocmai de aceea anul trecut am scos apa cu motopompele din plantație. Plantele de mur au fost îmbibate cu apă, nu au apucat să se lemnifice și nu au intrat în iarnă, nici măcar semi-lemnificate. În aceste condiții, la minus 25ºC cât a fost într-o noapte, iarna trecută, partea aeriană a plantei, responsabilă de producția de fructe, a degerat, în unele zone, în proporție de 90-95%, până aproape de 100% pe unele tufe”, a declarat pentru Agrointeligența Teodor Toader.

mure din soiul Thornfree

Produc doar plantele de pe terenul din pantă

Din cauza condițiilor climatice, plantele au intrat în iarnă insuficient pregătite, astfel că partea aeriană a murului a degerat. Singurii arbuști care s-au salvat, au fost cei plantați pe teren, în pantă, acolo apa nu a băltit și plantele au avut timp să se pregătească pentru intarea în iarnă.

“Anul acesta culeg mure de la plantele care au fost înființate pe un teren în pantă. Doar această zonă nu a fost afectată de excesul de umiditate, întrucât datorită expoziției terenului, apa în exces s-a putut scurge. Parctic anul acesta recoltez mure de pe 2 hectare dintr-un total de 6. Cele care au fost plantate în pantă s-au salvat exact cum spune la carte, în proporție de 43%”, ne-a spus argeșeanul, despre motivele principale care au determinat o scădere drastică a producției de anul acesta.

Nu este un an ratat

Cu toate neajunsurile cauzate de vreme, agricultorul nu consideră anul 2015 ca fiind un an ratat, deoarece plantele care nu vor rodi acum, vor avea, în 2016 o producție excepțională.

“Având acest exces de umiditate, după ieșirea din iarnă plantele au început să se dezvolte foarte bine și voi recolta în anul următor o producție mult mai mare de pe aceste plante care vor sta în repaus. Nu mă supăr pe vreme, pentru că producția de anul viitor va fi una fenomenală”, ne-a vorbit argeșeanul Toader despre motivul pentru care producția de anul acesta nu îl îngrijorează.

Teodor Toader cultivator de mure

Recoltarea murelor a început pe 11 iulie

Cele două hectare care s-au salvat vor da producții bunicele pentru anul acesta.

“Până la ora 11, astăzi (luni, 20 iulie – n.r.), cu 14 oameni, am recoltat vreo 300 kilograme. Asta e a cincea mână de recoltat. Obțin fructe în cantități destul de mari pentru ceea ce mi-a rămas pe producție pentru anul acesta. Încă nu pot estima producția totală de fructe la hectar, pentru că sunt abia la început, oricum va fi mai mică decât cea de anul trecut, când am obținut peste 20 tone de pe un hectar”, a declarat pentru Agrointeligența Teodor Toader.

Extinderea plantației la 10 hectare

Creșterea cererii de mure, dar și pasiunea argeșeanului pentru plantația de mur din soiul Thornfree îl face să-și dorească să-și extindă plantația de la șase hectare, cât are în prezent, la 10 hectare, din dorința de a-i motiva și pe alți agricultori să se apuce de cultivat mure.

“Intenționez să-mi extind plantația de mur, dar din păcate, nu mai am de unde să cumpăr pământ pe lângă mine. Această plantație trebuie înființată toată într-un loc, nu te poți împrăștia pe toată lunca cu plantația, pentru că este necesară executarea unor lucrări care trebuiesc făcute în același timp și nu te poți muta dintr-un loc în altul. Dacă voi găsi pământ lângă mine, mă voi extinde. La vârsta pe care o am, de 64 ani, aș putea să am grijă, fără probleme de 10 hectare”, ne-a mărturist producătorul de mure, despre planurile sale de viitor.

cules de mure

13 lei/kg prețul de vânzare pentru mure

Argeșeanul nu își face probleme legate de valorificarea producție, pe care o vinde, ca în fiecare an, intermediarilor.

“Nu îmi fac probleme cu marfa mea, pentru că este o marfă de excepție și nu o zic eu, o spun negustorii, cei care vin și cumpără de la mine. Prețul de vânzare pentru anul acesta pleacă de la 13 lei, dar în funcție de cantitatea solicitată, mai pot lasa la preț. Prețul en-gros nu a scăzut prea mult față de cel de anul trecut, dar nu mă plâng, am clienții, marfă să am să vând. Eu sunt mulțumit, niciodată nu m-am supărat dacă am luat mai puțin, important este să vând, să-mi valorific producția. Eu nu am timp să merg la piață și să aștept clientul să-mi cumpere cu kilogramul, acesta este motivul pentru care vând la intermediari”, ne-a vorbit agricultorul argeșean, despre prețul de valorificare al producție.

Grosul producției ajunge în București

Murele pleacă din localitatea argeșană Leordeni la un preț de 13 lei kilogramul și ajung în hipermarket-urile din București la un preț de două ori mai mare, ajungând să fie vândute, în ambalaj de 250 g cu prețul de 7 lei. La un calcul simplu, în hipermarket, prețul pentru un kilogram de mure ajunge la 28 lei.

“Am cea mai frumoasă marfă de pe piața murelor din România. Am cele mai dulci, cele mai aspectoase și cele mai mari mure de pe piață. Fructele mele ajung peste tot în țară: Iași, Brașov, Constanța, dar cea mai mare parte a murelor produse la noi ajunge în București. Piața din București este o piață pretențioasă și murele mele se potrivesc cel mai bine pretențiilor bucureștenilor”, ne-a spus Teodor, despre locurile în care se găsesc la vânzare murele lui gigant.

Cererea de mure este din ce în ce mai mare

Oamenii au început să conștientizeze beneficiile consumului de mure, atât în stare proaspătă, cât și congelată.

“În continuare cei care își permit să cumpere mure sunt cei din clasa mijlocie, dar chiar și aceștia nu achiziționează cantități mari de fructe. Când prețul de pe piață va scădea, cu siguranță cererea de fructe va fi din ce în ce mai mare. Pentru ca prețul fructele să scadă, trebuie să fim cât mai mulți producători, este loc pentru toată lumea”, a adăugat agricultorul.

Tinerii sunt interesați de plantațiile de mur

La mure trebuie aplicată o tehnologie ca la carte. “Aici este o întreagă tehnologie care trebuie respectată, pentru că dacă nu faci asta nu ai producție. Momentan tinerii sunt cei care își doresc să înființeze o astfel de plantație. Sunt vreo 10 tineri care au cumpărat butași de la mine și care vor să facă treabă. Mă bucură tare mult că au inițiativă. Este adevârat că, majoritatea sunt dintre cei care au lucrat pe afară și au ceva banii puși de o parte, pentru a-și putea permite costul de înființare și întreținere al unei plantații de mur”, a declarat pentru Agrointeligența Teodor Toader.

11755781_681047888694733_8313147364580249751_n

Murele de cultură au aceleași proprietăți ca cele sălbatice

Deși mulți afirmă faptul că, murele sălbatice ar avea alte proprietăți decât cele de cultură, Teodor Toader ține să-i contrazică. “Suprafața cultivată cu mur în România se va extinde, pentru că se promovează foarte mult consumul de mure, indiferent de sezon și oamenii caută din ce în ce mai mult aceste fructe în piețe. Este o diferență foarte mare între murele de cultură și ce mâncau ei din floara spontană. Fructele din floara spontană sunt mici, acre și chiar dacă unii afirmă că au nu știu ce aromă, nu există nici o diferență de proprietăți între cele de cultură și cele provenite din flora spontană”, a declarat pentru Agrointeligența argeșeanul care cultivă șase hectare de mure din soiul Thornfree, în localitatea Leordeni, județul Argeș. 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


12 comentarii

 1. Interesant articol,tin sa precizez ca poza nr.2 din articol este personala(imi apartine), nu are nici o.legatura cu murele domnului…sunt curios de unde ati procurato !? Fara a-mi face reclama, vabputeti convinge cautand anuntul meu cu mure pe olx, zona Ploiesti.

  In concluzie nu l mai lauti atat, se lauda el destul afirmand “doar eu am adevaratul thornfree” , Nea Nelule, nu esti singurul !

 2. Domnului Wolf,
  Aveti dreptate ce spuneti. Acest lucru ar trebui sa ne dea de gandit despre asociere. Dar pana atunci cred ca stiti ca din mure poate sa rezulte o multitudine de produse diverse. Se pot valorifica in stare proaspata, se poate prepara gem, dulceata, peltea, serbet, sirop, vin si daca tot mai ne raman mure proaspete sa stiti ca din mure se poate face o palinca nobila care ajunge pana la 90 lei litrul. In afara de palinca toate celelalte produse finite daca sunt preparate cum trebuie au o perioada de garantie de cel putin 2-3 ani pana la desigilare. Si ele se pot valorifica in targuri si piete. Pentru o discutie amicala si constructiva va stau la dispozitie la tel: 0772238638

  1. Sint .din Rm Vilcea si .din cultura mea de 1000 de muri doresc sa ma aliez cu oricine sa-mi vind murele pretul este de 10 lei.Astept sa fiu contactata.la tf 0752186218.Multumesc

 3. Afaceri de zeci de mii de euro dar nici o stire despre centrele de colectare ale produselor care sunt inexistente. Unde vinzi murele daca nu exista centru de colectare? Te duci cu productia de 6hectare la piata? Domnul Toader este interesat de vanzarea butasilor si este normal sa declare ca scoate 50.000 euro la ha :-D:-D. Singura intrebare fara raspuns este: unde le vinzi? Sigur nu va raspunde deoarece este secret de stat ptr dansul iar ministerul agriculturi da din umeri. Stiri pompoase, povesti de adormit copiii mici cu efect de mii de euro.

  1. Vand MURE si BUTASI soiul Thornfree. Perioada de recoltare: iulie-septembrie. Pret kg mure 10lei.Pret butas 5 lei. La cantitati mari pretul se negociaza. Cantitate estimativa mure: 1000-1500kg. Cantitate estimativa butasi 800-1000buc. CONTACT: 0728971435 DEJ,jud.Cluj, Ileanda,jud.Salaj

  2. daca nu i-ar fi iesit bani nu cultiva atatea hectare….dar la tine vorbeste invidia…asa sunt cei care nu fac nimic si vad la altii…

 4. Deci 360.000 nu? Pai 6 hectare 20tone la hectar…pardon peste dar ramanem la 20 si de la dansul pleaca cu 13lei kg…pai 3 euro in medie vin cam13.3 dar totuşi la tona vin 3.000€ la hectar 60.000€? Iar toata rectolta 360.000€ nu vreau sa fiu gica contra si chiar vreau sa cred asta dar nu pare umpic exagerat ?(o simpla parere din partea unui nestiutor ) [email protected] sau nr de tel mai sus pentru cine crede ca mă poate convinge sau cine are rabdare să o faca. Daca chiar aşa e domnule Teodor Toader puneţimi si mie câţiva butasi deoparte pentru la anul.

Scrie un comentariu