• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Agrometeo 22-28 iulie: Culturile agricole, încercate de temperaturi ridicate și secetă pe suprafețe extinse

  agrointeligenta.ro -

  Sub aspect termic, perioada 22-28 iulie se va caracteriza printr-o vreme călduroasă, chiar caniculară, în aproape toată țara. Sunt posibile ploi locale sub formă de aversǎ, însoţite de descǎrcǎri electrice și intensificǎri de scurtă duratǎ ale vântului, în cea mai mare parte a regiunilor. Izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

  Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 19…32°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C față de normalul perioadei, la nivelul întregii țări.

  Temperatura maximă a aerului se va încadra între 28…39°C, pe întreg teritoriul agricol.

  Temperatura minimă a aerului va oscila între 9…25°C, în cea mai mare parte a zonelor agricole.

  Caracteristici agrometeorologice

  Conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de porumb, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă, în Crişana, Maramureş, Moldova şi Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Banat, Oltenia, Muntenia, vestul Transilvaniei.
  În cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Munteniei, local în centrul, sudul şi estul Olteniei, izolat în vestul Banatului, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim.

  Starea de vegetaţie a culturilor agricole

  Pe ansamblu, procesele vegetative ale culturilor de câmp și pomi-viticole vor fi mai intense în majoritatea regiunilor, în special pe suprafețele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, datorită menținerii temperaturilor maxime din aer peste pragurile biologice critice de rezistență ale plantelor (30…32°C) se va semnala în continuare fenomenul de ofilire temporară și răsucire a frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea și uscarea parțială a aparatului foliar, precum și forțări stadiale, îndeosebi pe arealele cu deficite de umiditate în sol.

  Sub aspect fenologic, grâul de toamnă ajuns la maturitatea deplină se va recolta de pe ultimele suprafețe, iar culturile tardive își vor continua maturitatea în ceară și deplină (30-100%).

  Floarea-soarelui, semănată în epoca optimă, va parcurge formarea/creşterea calatidiului (20-100%), înflorirea (10-100%) și maturitatea în ceară (10-50%).

  În funcție de data semănatului, porumbul va înregistra formarea paniculului (60-100%), înflorire/mătăsire (10-100%), precum și începutul maturității în lapte (10-20%).

  În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr se va afla la înfrunzire (21-35 frunze), alungirea/îngroşarea axei hipocotile (70-100%), precum și acumularea zaharului în rădăcină, iar la cartof se va semnala formarea/creşterea lăstarilor laterali (80-100%), tuberizarea (50-100%), butonizarea și înflorirea (20-100%), precum și veştejirea vrejilor (10-100%) la soiurile timpurii.

  În majoritatea plantațiilor, pomii fructiferi vor parcurge creşterea fructelor/rodului, acumularea zaharului, iar la fructele de sezon se va continua maturarea și recoltarea.

  Vița de vie va înregistra creşterea lăstarilor și a frunzelor, formarea şi creşterea boabelor.

  În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp (recoltare, erbicidări, praşile manuale, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) vor fi sistate temporar.

  Recomandările specialiștilor

  • Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnă şi fructele de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Lucrări de întreţinere în culturile prăşitoare și speciile pomi-viticole (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, praşile manuale);
  • Aplicarea irigaţiilor pe terenurile agricole unde se menține fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate.   


  Te-ar mai putea interesa

  Vreme neobișnuit de caldă. Elena Mateescu (ANM) anunţă zile cu 20 de grade Celsius Prognoza meteo – luna februarie. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni Vești bune de la meteorologi pentru fermieri: Ploi anunțate în luna martie Alertă meteo de vânt puternic, polei și ninsori. ANM anunță vreme instabilă în aproape toată țara Șefa ANM: Nou val de frig. Alertă meteo în vigoare până vineri

  Ultimele știri

  Prezentatorul TV Dan Negru, intrigat de prețul urzicilor românești. Val de comentarii pro și contra Fermieri obligați de APIA să dea subvențiile înapoi, altfel vor fi executați silit Prețul rapiței a scăzut cu 30 euro/tonă de la începutul anului. Recolta 2024 – un preț mult mai bun Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE