• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Experimentul Kobe de la Boldești-Scăeni: Patru viței fătați deja cu genetica exclusivistelor vaci Wagyu

    agrointeligenta.ro -

    Despre Wagyu se știe că este rasa de vaci de carne de la care se obține celebra – și scumpa, carne de vită Kobe. Originară din Japonia, acolo unde bovinele sunt răsfățate inclusiv cu bere, Wagyu lipsește din fermele din România. Sau, mai corect, ar trebui să spunem ”lipsea”, odată ce, în Prahova, la Boldești-Scăeni, în ferma de vaci a companiei Cris-Tim au fost fătați recent patru viței cu genetică Wagyu.

    Materialul seminal a fost adus din Japonia prin Spania și provine de la un taur Wagyu ”pur-sânge”, iar încrucișarea s-a făcut la Eco-Ferm cu vaci din rasa Montbeliard. A fost ideea președintelui Cris-Tim, Radu Timiș, cel care, la fel ca majoritatea celor care au ferme de vaci, apreciază că sectorul de taurine de carne are și el perspectivele sale foarte promițătoare. Mai mult, Timiș apreciază că vita Kobe este o carne ce își va găsi locul mai ușor în restaurantele de lux din România odată ce va fi produsă și la noi.

    ”Vaca de carne este o investiție de viitor și nu îmi este teamă să spun că facem încercări cu Wagyu, că nu e un secret că noi facem performanță. Dacă ideea mea va fi preluată și de alții, cu atât mai bine, vom avea o piață a vitei Kobe în România”, a declarat Radu Timiș pentru Agrointeligența.

    Așa cum era de așteptat, metișii de Wagyu pătrează gena puternică a vacilor japoneze. Pentru a asigura toate condițiile de creștere ca-n Asia, președintele Radu Timiș are de gând să le ofere acestor viței și răsfățul cu bere atunci când vor mai crește. ”Aspectul marmorat al vitei Kobe este dat de rasă, dar berea și condițiile bune în care se țin animalele dau textura, intensitatea culorii, gustul deosebit”, a explicat Timiș, care s-a documentat îndelung privind investiția făcută. Nu vrea încă să spună cât l-a costat experimentul Kobe de la Boldești-Scăeni. ”Voi putea aprecia dacă banii au fost cheltuiți cu folos doar la prima friptură”, a spus, zâmbind, fondatorul Cris-Tim.

    De subliniat că până acum, vițeii cu origini japoneze cu au pus probleme celor de la Eco-Ferm. Astfel, fătările au decurs normal, iar metișii se dezvoltă la fel ca și ceilalți viței cu sânge mai puțin…albastru.

    Toate vacile Kobe sunt Wagyu, dar nu toate Wagyu sunt Kobe

    Despre taurinele Kobe se vorbește mult în ultima perioadă, această carne de vită fiind foarte apreciată în cele mai scumpe restaurante ale lumii. Pe internet circulă multe anunțuri de comercializare a vitei Kobe, dar, în general, este vorba doar de carne din rasa Wagyu. Pentru a intra în categoria Kobe (denumire dată după o localitate japoneză – un fel de Parma pentru șunca de Parma), carnea este atent evaluată. Se punctează cu note de la 1 la 5 patru factori: aspectul marmorat, culoarea, textura/fermitatea și aspectul grăsimilordin carne.

    carne de vita kobe

    Japonia interzice exportul de animale vii, așa că singurul mod în care vacile Wagyu – ”divizia” Kobe pot ajunge în România este prin achiziționarea materialului seminal certificat că provine de la un taur cu genetică omologată.

    La noi, rasa de vaci Wagyu figurează în lista pentru care fermierii pot încasa sprijinul cuplat pentru vita de carne.

    Kilogramul de carne de vită Kobe este vândut cu până la 600 de euro, o întreagă carcasă putând fi comercializată cu suma de 20.000 de euro.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Medic veterinar: „Febra aftoasă poate fi transmisă indirect de oameni. Accesul în ferme ar trebui limitat” Focar de pestă porcină africană la o mare fermă din Olt. Aproape 10.000 de animale vor fi ucise Ministrul Energiei, Sebastian Burduja despre Green Deal: România poate deveni un lider energetic regional în producția de energie verde