• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gavrilă Tuchiluș, fermierul care și-a făcut siloz cu oamenii de la fermă: Când au venit nemții cu electronica, nu le venea să creadă ce am realizat!

    Roxana Dobre -

    Gavrilă Tuchiluș este unul dintre cei mai puternici agricultori din România, conform Agrointeligența Top 100 fermieri, care a recunoscut anul trecut meritele gălățeanului nu doar în sectorul zootehnic, ci și în cel al culturii mari. Pentru a ajunge, însă, să aibă un business integrat, Tuchiluș a decis acum trei ani să facă ”o nebunie” la care puțini s-ar fi încumetat într-un an de secetă: și-a luat oamenii din fermă și, cu un consultant de la o firmă de specialitate, și-a ridicat singur un siloz de 10.000 de tone. În septembrie, un al doilea siloz identic va fi inaugurat la Agrimat Matca. 

    Proprietarul Agrimat Matca avea, în 2012, o capacitate de depozitare de 8.000 de tone în depozite. Și-a dat însă seama că un siloz îl va ajuta să își valorifice mai bine recolta adunată anual de pe cele aproape 5.000 de hectare de teren pe care le cultivă în județul Galați. Și-a făcut încă de la început toate calculele, mai ales că investiția a realizat-o din fonduri proprii, din subvențiile economisite – 600.000 de euro, și din buzunarul său, alți 270.000 de euro. Acum recunoaște că fiecare euro cheltuit a reprezentat o cărămidă la consolidarea afacerii sale agricole.

    Nemții au fotografiat șeful echipei de lucru

    Banii – cei 870.00 de euro, au reprezentat, de fapt, comanda dată de fermier pentru un siloz din Germania cu șase celule și cu două guri de preluare. Cea mai mare parte din munca de construcție a fost făcută cu forță de muncă din fermă. „Noi l-am construit, cu oamenii noștri, doar un asistent am avut de la ei (firma specializată în construcția de silozuri – n.r.). Când au venit nemții și au făcut o joncțiune la partea electronică au rămas uimiți când au văzut că noi, ca și nespecialiști, până la urmă am putut aduce silozul la forma finală. Le-am făcut cunoștință cu maistrul lucrărilor, cel care a pus cel mai mult umărul la proiect, ei i-au strâns mâna, l-au fotografiat lângă tablouri și a zis că îl iau cu ei în Germania, că nu credeau că în România se poate face așa ceva”, spune cu vădită mândrie fermierul.

    Silozul de la Agrimat Matca a fost finalizat în mai puțin de un an. “Durează mai mult de jumătate de an toată procedura. Eu în ianuarie am semnat contractul, la 1 aprilie m-am apucat de construit și la 1 septembrie era gata. Numai că în anul acela nu am depozitat pentru că nu am avut producție mare și am pus recolta tot în magaziile pe care le-am avut. Am fost un an secetos”, își amintește fermierul.

    silozuri Agrimat Matca

    Investiția se recuperează în cinci ani

    Gavrilă Tuchiluș este foarte mulțumit de investiția sa despre care spune că își scoate bani în maxim cinci ani: “Le recomand tuturor fermierilor care au cel puțin 1000 de hectare să își facă silozuri atât timp cât pot să își asigure cash flow-ul zilnic și lunar”.

    Investiția în siloz crește, an de an, valoarea grânelor recoltate la Matca, după cum ne-a explicat fermierul: „Anul trecut din câte îmi amintesc grâul s-a vândut cu 0,55 lei pe kilogram în plin sezon. Noi am vândut în 2015 grâu producție din 2014, cu peste 82 până la 84 masă (greutate) hectolitrică, gluten de la 28 până la 34 cu 0,87. Iar acum noi vindem tot din grâul vechi cu 0,82. Piața s-a dus acum câteva zile la 0,75 – 0,76 iar acum iar a coborât la 0,65. Tocmai de aceea, grâul păstrat în siloz este aur!”.

    siloz cu comenzi pe computer

    Totul este computerizat

    Despre silozul său, Gavrilă Tuchiluş spune că are o capacitate de ridicare de peste 100 de tone pe oră cu două guri de preluare astfel să se poată lucra cu două produse.

    “Dacă rezoltezi și orz și grâu, pe o linie merge grâul iar pe cealaltă orzul. Este un siloz care afișează informații referitoare la temperatură, umiditate, boli, dăunatori. Totul computerizat. Utilajele sunt fabricate în Germania. Garanția dată de producător este de 25 de ani dar aici depinde și de cum îl întreții. Ei fac de 80 de ani numai silozuri și avem pretenția că sunt de foarte bună calitate. Sunt parte din componente care se uzează. Lanțurile, transportoarele și alte componente. Și la siloz, ca și la alte utilaje, depinde foarte mult cum îl folosești și cum îl întreții. La capacitatea lui, cel puțin de două ori pe an trebuie să îl rulezi”, ne mai explică fermierul.

    Al doilea siloz va fi gata în septembrie

    Gavrilă Tuchiluş a precizat pentru Agrointeligența că este acum în curs de a mai cosntrui încă un siloz, tot de 10.000 de tone, tot cu oamenii săi. Și anul, gălățeanul investește din subvențiile de anii trecuți și deja în septembrie urmează recepția lucrării.

    “Echipamentul de mișcare îl aducem din Germania, dar celule sunt fabricate în România. Avem un partener din Tecuci. Noi plătim cu banul jos pentru că astfel putem să negociem prețul. Așa, cu plata la recoltare, peste 10 – 12 luni, nu poți negocia”, ne-a explicat Gavrilă Tuchiluș.

    Fermierul precizează că în acest moment, pe piața silozurilor concurența își spune cuvântul, iar înainte de a semna cu o fimă, la Agrimat Matca s-au analizat 9-10 oferte.

    Foto: Viata-libera.ro



     


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!