• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Scandal la APIA cu subvenția pe motorină: Fermierii puși pe drumuri de patru anexe inventate peste noapte. Baciu, LAPAR: Ni se cer documente inutile!

    Gabriela Gimbășanu -

    O bombă cu ceas stă să explodeze din nou la APIA! Cu doar trei zile rămase până la închiderea sesiunii de depunere a dosarelor pentru primirea decontului la motorină, fermierii ne-au sesizat că pe lista documentelor ce trebuiau completate au răsărit patru noi anexe. Cei care și-au depus deja actele au fost acum sunați să revină la APIA pentru a depune și aceste noi hârtii complet inutile deodată ce ele vorbesc de consumul utilajelor agricole, în timp ce Ordinul de Ministru pevede foarte clar că se subvenționează 78 litri de motorină la hectar.

    ”Pentru depunerea dosarelor pentru subvenții la motorina, am fost întorși de trei ori pentru diferite documente iar astă-noapte au mai apărut așa-zisele Anexe nr. 8.a, Anexa 17.a, Anexa 18 și Anexa 16. Nicăieri nu întâlnim atâta birocrație făcută cu picioarele”, ne-a scris la redacție un fermier. El spune că nici nu a găsit noile anexe pe site-urile instituțiilor, ceea ce complică și mai mult viața fermierilor.

    Nemulțumirera fermierilor a fost adusă la cunoștința conducerii din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale de către Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Prooducătorilor Agricoli din România care a avut astăzi o discuție aprinsă cu oficialii APIA care au mai introdus patru noi anexe în cursul zilei de ieri (luni, 27 iulie – n.r.), fără o informare adecvată cu privire la acest subiect.

    “La sedința de astăzi de la MADR s-a stabilit că cei care au depus deja dosarul pentru subvenția la motorină vor fi chemați pentru a aduce și celelalte documente cerute în anexe. Este o situație jenantă, toți fermierii din țară sunt foarte revoltați de toată această problemă cu care ne confruntăm de fiecare dată când ar trebui să ne fie cât mai ușor, să putem accesa banii”, a declarat Laurențiu Baciu pentru Agrointeligența.

    Se cere adeverință…la adeverință

    Nici măcar liderul fermierilor din LAPAR, Laurențiu Baciu, nu a scăpat de ochiul ”bine format” al celor de la APIA.

    “Cei care emit aceste documente vor să pară cât mai interesați, cât mai inteligenți și introduc fel de fel de anomalii și când trebuie să le pună în practică nu mai știu ce e de făcut. Dacă văd că nu se descurcă mai schimbă ceva, mai adaugă o anexă, totul în defavoarea fermierilor. Când mi-am depus eu dosarul pentru subvenția la motorină, acum două săptămâni mi-a fost cerută o adeverință de la Primărie, iar acum îmi cer din nou să aduc aceași adeverință”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România.

    Trei sferturi din hârtiile solicitate sunt inutile

    Reprezentantul fermierilor susține că din toate hârtiile solicitate de APIA pentru subvenția la motorină, trei sferturi sunt inutile. “Ni se cere adeverință la adeverință. Toate aceste documente au rolul de a toca nervii celor care le întocmesc (fermierii – n.r.) și să facă dosarul stufos, ca cel care ajunge să le verifice vreodată să se plictisească de atâtea acte. Am tot discutat cu cei din conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe tema documentelor inutile care ne sunt solicitate. Promisiuni au tot fost, chiar și azi (marți, 28 iulie – n.r.) când am fost la MADR am primit alte promisiuni, care nu prea ne folosesc la nimic”, a explicat fermierul băcăuan.

    Anexele noi nu folosesc la nimic

    După publicarea anexelor, liderul fermierilor s-a uitat pe ele pentru a vedea ce se mai solicită, printre altele aceste documente îți cer să competezi consumul la hectar. “Trebuie să completezi niște tabele cu consumurile pe unitatea de măsură, consumuri care nu sunt specificate nicăieri ca să ai un șablon după care să te iei, plus că aceste consumuri variază de la fermier la fermier, în funcție de tipul de utilaj pe care îl are, tipul solului, textura solului și așa mai departe. Acestea sunt niște documente inutile care se cer fermierilor, acum cu 3 zile înainte să se închidă sesiunea de depunere a dosarelor pentru subvenția la motorină”, ne-a spus Laurențiu Baciu, ce se mai solicită în acele documente nou apărute.

    Ordinul de ministru este explicit

    Ordinul de minstru este foarte clar: se subvenționează 78 de litri de motorină pe unitatea de suprafață (hectar). “Nu știu care este motivul pentru care se solicită atâtea documente și explicații când este clar faptul că aceea este cantitatea de motorină care se subvenționează. Dacă eu fac dovada că lucrez acel teren și că obțin producție de ai nevoie de adeverință la adeverință?”, se întreabă președintele LAPAR.

    Mai sunt trei zile până la închiderea sesiunii

    Cei de la APIA sunt puși mai mult să încurce. “Nu știu cine este creierul acolo și ce vor ei să facă cu asta dar fermierii ajung la capătul răbdărilor. Fermierii mai au la dispoziție doar trei zile să-și depună dosarul pentru subvenția la motorină și ei schimbă documentația cum le vine lor mai bine. Cel care are de pierdut este tot fermierul”, a adăugat liderul fermierilor.

    Motivul principal – lipsa banilor

    ”Eu cred că motivul principal pentru care au fost scoase aceste anexe cu câteva zile înainte de închiderea sesiunii este că nu dispun de banii să ne plătească subvenția la motorină. În ciuda faptului că trâmbițează că nu mai pot sta în Guvern de banii ce au, nu au banii și caută să încurce fermierii în așa fel încât să zică: Eu ți-am pus la dispoziție niște banii, dar tu nu vrei să-i iei. Gândiți-vă că vorbim de motorina aferentă trimiestrului I și noi suntem în trimestrul al III-lea. Banii aceștia nu se vor primi până în septembrie, octombrie. Decontul la motorină îl fac la 7-8 luni. Fermierii sunt foarte revoltați din cauza acestei situații, numai cei de la APIA știu ce pățesc zilnic cu fermierii care li se umple paharul încet, încet”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă