Soiul de grâu Boema va fi înlocuit total de Izvor – grâul cu cea mai mare rezistență la secetă dintre toate soiurile obținute la INCDA Fundulea
Roxana Dobre -Alegerea unui soi de grâu cu rezistență la secetă a devenit obligatorie pentru cei mai mulți fermieri din România. Dintre toate soiurile obținute la Institutul Național pentru Cercetare-Dezvoltare Agricolă (INCDA) Fundulea, cea mai mare rezistență la secetă o au Boema și Izvor.
Din dorința de perfecționare continuă specialiștii de la Fundulea au decis să scoată de pe piață treptat soiul Boema, la fel de celebru ca și Glosa.
“Mai sunt și alte soiuri pe care noi vrem să le scoatem din cultură și să introducem altele noi. Este Boema care era pe locul doi adică undeva la 10-12 % din suprafața cultivată. În schimb, intră soiul Izvor care pot spune că este cel mai rezistent la secetă dintre toate soiurile pe care le-am creat până acum. Acest aspect este datorat capacităţii ridicate de osmoreglare. Are o rezistenţă bună la rugina brună şi la rugina galbenă şi un nivel ridicat al rezistenţei la încolţirea în spic. De asemenea, are calităţi bune de morărit şi panificaţie”, a declarat pentru Agrointeligența dr. ing. Gheorghe Ittu de la INCDA Fundulea
La soiul Izvor, boabele de mărime medie, de formă alungită, au culoarea roşie şi, în condiţii normale de cultură, au masa a 1000 de boabe de 40-45 g (mai mică cu 3-4 g decât soiurile Dropia, Flamura 85 şi Fundulea 4) şi masa hectolitrică de 77-79 kg/hl (mai mare 1-1,4 kg decât la soiurile Dropia şi Fundulea 4).
Soiul Izvor este precoce (înspică cu o zi înaintea soiului Dropia şi cu 4 zile înaintea soiului Fundulea 4) şi are o rezistenţă bună la cădere şi iernare.
Izvor este foarte rezistent la secetă, testele fiziologice evidenţiind faptul că soiul Izvor rezistă mai bine la stresul provocat de deficitul hidric, datorită, în special, unei capacităţi mai ridicate de reglare osmotică.
Este asemănător soiului Dropia ca reacţie la rugina galbenă şi făinare, dar este mai rezistent decât acesta la rugina brună şi septorioză.
Soiul Izvor are un nivel bun de rezistenţă la încolţirea în spic. În experimentările multianuale, în staţiunile din reţeaua ASAS din toată ţara, soiul Izvor a depăşit soiurile Dropia, Flamura 85 şi Fundulea 4, în medie cu 6-9%, sporul de producţie fiind mai mare (de până la 19-29%) în condiţii de secetă. Soiul Izvor are caracteristici bune de morărit şi panificaţie, fiind superior soiului Fundulea 4, pentru toţi indicii.
Calitatea de panificaţie a soiului Izvor poate fi considerată uşor inferioară soiului Dropia, căruia îi este însă superior, în medie, în privinţa volumului pâinii şi a indicelui de cădere.
Soiul Izvor este recomandat în zona de câmpie din sudul țării, Dobrogea și Moldova, mai ales în zonele mai frecvent expuse riscului unor secete prelungite.