Balotare la foc continuu – performanța spre care se îndreaptă noua generație de prese de balotat
agrointeligenta.ro -Activitatea non-stop în câmp, fără opriri și cu economie de carburant, este tendința noilor prese de balotat. Pentru a atinge această performanță, echipamentele din noua generație au o capacitate de lucru cu 50% mai mare față de versiunile cu sisteme convenționale.
Pentru a crește randamentul de lucru al balotierelor, constructorii au în vedere două aspecte: reducerea timpului de legare a balotului și eliminarea opririlor în timpul procesului din câmp. În primul caz, limitările sunt cauzate mai ales de procesul tehnologic de producere a balotului cilindric, întrucât sistemul de colectare a paielor și camera de balotat trebuie să țină pasul cu viteza de înaintare a tractorului și, deci, a presei.
Astfel, interesul al constructorilor se îndreaptă de câțiva ani către a limita timpii morți ai tractorului, în special cei în care se leagă și se înfoliază balotul, care apoi se eliberează în câmp. În acest sens, un prim pas a fost făcut la începutul anului 2011 cu sistemul de balotare Isobus de la John Deere. Acesta este disponibil și în România, spre exemplu, pe presele de balotat din Seria 900.
În interiorul structurii robuste se află o cameră de balotare independentă cu un sistem revoluționar de eliberare rapidă. În momentul în care un balot este gata, părțile laterale ale camerei alunecă spre exterior pentru a elibera balotul în aproape 5 secunde, economisind ore întregi în cursul săptămânii de lucru.
Ultima de Krone – prima balotieră non-stop din lume
Un alt pas important făcut în 2011 a fost lansarea presei de balotat Ultima de la Krone, echipament al cărui principiu de funcționare a fost apoi implementat și pe echipamente Lely și Vicon.
Mașina de balotat Ultima de la Krone a fost medaliată cu aur pentru inovație la Agritechnica 2011 și a devenit cunoscută ca prima presă de balotat și înfoliat non-stop, sistemul fiind complet automatizat. Practic, mașina ia paiele, le presează, le leagă, înfoliază balotul și îl lasă pe câmp fără a se opri din lucru. Acest lucru conduce la o eficiență de lucru cu 50% mai mare față de obișnuitele prese de balotat. Ultima de la Krone este o presă de balotat cu cameră fixă la care diametrul baloţilor poate fi ajustat între 1,25 şi 1,5 metri.
La presele Vicon, conceptul FastBale se bazează pe două camere fixe: în prima, balotul este finalizat în proporție de două treimi, apoi este trecut în a doua, unde se face legarea completă la un diametru de 1,25 de metri.
La mașinile de balotat de la Lely, conceptul Welger CB are numai o cameră se presat și o curea cu lungime de 24 de metri. Atunci când balotul este finalizat (diametre între 1,10 și 1,80 m), acesta este legat și transferat în partea din spate a mașinii, trecând în lucru, pe partea din față, la realizarea altui balot. Pentru cel legat, ușa presei se deschide și balotul se depune pe sol fără ca tractorul să se oprească.
În cât timp vor reuși aceste noi generații de prese de balotat să le înlocuiască pe cele convenționale? Greu de spus, mai ales că cel mai mare impediment îl reprezintă investiția mare pe care aceste echipamente performante o presupun. Astfel, o presă de balotat Ultima de la Krone costă, în Franța, 159.000 de euro. Cu 70% mai mult decât o presă nouă cu sistemul obișnuit de funcționare. Totuși, viteza de lucru și capacitatea de producție este mai mare cu 50% la mașinile noi, ajungându-se la 110-130 de baloturi pe oră (fără înfoliere).