Cum să faci bani din miere chiar și când n-ai mulți stupi: colectarea angro de la alți apicultori
Roxana Dobre -Am fi vrut să facem un material despre cum să faci profit din miere chiar și când nu crești albine. Am aflat însă că 99% dintre cei care achiziționează miere de pe piața românească sunt, la rândul lor, apicultori. Altfel nu ai cum să știi tot ce înseamnă o miere de calitate sau care sunt costurile reale ale producției de miere.
Pe piață activează multe centre de colectare a mierii, iar dintre ele, noi ne-am oprit să vorbim cu un soții Nicolai – Ioana și Victor, o familie care respiră apicultură zi de zi. Locuiesc în Iași și au o vastă experiență din domeniu, astfel că pe lângă ce produc singuri în stupină, mai cumpără anual până la cinci tone de miere și de la alți apicultori. Regula de aur pentru achizițiile soților Nicolai: mierea trebuie să fie 100% naturală.
La achiziționarea de miere en-gros nu se merge pe încredere decât rareori.
De regulă, cu fiecare client se colectează inițial probe care merg la două laboratoare de analize. ”Noi cu producătorii noștri nu am avut nicio surpriză neplăcută pentru că ei știu că mierea este testată așa că ar fi absurd să încerce să ne aducă miere care nu este 100% naturală. Costul testului este suportat de noi. Lucrăm cu două laboratoare DVS: Iași și unul din București, deci probele merg în două locuri tocmai pentru a nu exista niciun dubiu în privința calității mierii”, ne-a mai explicat Ioana Nicolai (33 de ani).
Anul acesta, prețul de achiziție este de 17 lei la mierea de salcâm, 13 lei la mierea de tei și 11,5 de lei la floarea-soarelui. Mai departe, mierea este vândută pe piața locală sau online printr-un site cu “magazin” propriu.
Mierea vine de la producători ambalată în recipiente de plastic și stuparii garantează că este 100% naturală, fără tratamente termice sau diverse procedee de procesare. Ieșenii care cumpără miere au și o “ofertă specială”, astfel că la livrarea cantităților de peste 5 kg transportul este gratuit în limita orașului Iași, unde pot duce mierea personal.
Soțul are o experiență de 20 de ani în apicultură
Pentru a ajunge, însă, să colectezi mierea altor apicultori, trebuie să ai experiență. Spre exemplu, Victor Nicolai (35 de ani) a venit în România când avea 15 ani special ca să se specializeze în apicultură. A rămas la noi și pasiunea sa pentru albine a insuflat-o și soției sale. “Este microb. Odată ce ți-a intrat în sânge nu mai poți scăpa”, ne spune Ioana Nicolai zâmbind, despre pasiunea pentru albine.
Pe lângă producția proprie de miere și cea achiziționată în stupina celor doi soți mai sunt produse și un minim de 300 de roiuri și circa 2000 de regine anual pe care le vând mai departe. Afacerea se poate spune că este oarecum “integrată” pentru că cei doi ieșeni, ambii medici veterinari, pun la dispoziția apicultorilor, pe lângă regine și roiuri, de la hrană la servicii veterinare sau “invenții” produse în regim propriu.
Achiziția de miere, o afacere bună chiar dacă nu ai albine
Strict doar pe achiziție de miere, afacerea este bună pentru apicultorii care au relații comerciale și o rețea de clienți. Sunt mulți alți stupari aflați la început și care pur și simplu nu știu unde să vândă producția.
“Mulți aleg creșterea albinelor ca hobby sau ca venit suplimentar și dacă muncesc pe lângă și altceva, atunci nu au timp să meargă în târguri sau piețe să vândă. Este, pe lângă profit și o formă de ajutor pentru apicultori. Investiția este în propria linie de îmbuteliere și în sumele cu care se achită mierea, așa că îți trebuie un buget de start”, ne-au explicat apicultorii care vând și mierea altor stupari.
Cât despre contractele cu marile rețele de magazine, ieșenii care dețin Apivet Moldova spun că ar fi o variantă, dar multe lanțuri nu pun preț de puritatea mierii și se uită mai mult să fie ieftină.
”Ei preferă marfă proastă la prețuri joase, așa că nu te poți apropia de marile lanțuri de magazine. Ei nu țin la calitate și o parte din brandurile românești care sunt lansate pe piață au 90% sirop industrial și doar 10% miere. Acestea sunt cifrele și datele clare, nu că le spun eu, ci au fost publicate în reviste de specialitate în urma unor probe de laborator”, ne-a mai explicat tânăra crescătoare de albine.
Ea spune că anul 2015 este „bunicel” pentru apicultorii ieșeni având în vedere că zona a fost afectată cel mai grav de secetă. “În primăvară, la primul cules de salcâm a fost bine, adică producție peste media anilor trecuți care au fost ploioși și, după cum se știe, primăverile ploioase afectează producția de miere de salcâm. La al doilea cules, la salcâmul de pădure a fost o săptămână rece și după două zile de cules, producția a fost aproape zero. La tei, producția a fost de maxim 20%, nici măcar la sfert decât ar fi trebuit. Din cauza temperaturilor caniculare nu a secretat floarea de tei astfel că albinele nu au avut ce să culeagă. Și la floarea-soarelui pot spune că a mers bine”, a mai spus Ioana Nicolai.
Au produse proprii pentru care sunt “vânați” de clienți pe la târguri
Pe lângă mierea pe care o colectează, cei doi soți scot pe piață și produse pentru care oamenii le caută prin târgurile de profil. Este vorba despre combinația de miere cu cătină întreagă, sau cătină pastă cu miere.
“Sunt produse foarte căutate pentru că sunt foarte eficiente în diverse boli. Pentru sortimentul cu cătină boabe este ceva mai multă muncă pentru că boabele sunt puse la uscat, la deshidratat pentru că procentul nu trebuie să fie mare”, ne-a mai spune Ioana Nicolai. Borcanul de 200 de grame se vinde cu 25 de lei iar cel de pastă cu cătină este de 30 de lei.
Pentru copii și bătrâni care au probleme cu imunitatea este căutată combinația de polen cu propolis și cu miere, care se vinde cu 20 de lei borcanul de 400 de grame. „Noi oferim cătina culeasă cu grijă, aleasă și pusă la macerat în borcane cu miere de albine producție proprie, de salcâm. În borcan sunt 50% din volum fructe de catină, care stau la macerat în prezența mierii minim 3 săptămâni doar după aceea mierea cu fructe de cătină este gata de livrare pentru clienți”, ne-a mai explicat apicultoarea din Iași.