• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Măsuri pentru protejarea animalelor de caniculă

    agrointeligenta.ro -

    Pentru a asigura protecţia şi bunăstarea animalelor, evitând apariţia stresului termic asociat lunilor de vară şi pentru combaterea efectelor asupra sănătăţiii lor, proprietarii de animale sunt avertizaţi de medicii veterinari că au obligaţia de a respecta o serie de măsuri.

    În această perioadă, în care temperaturile depăşesc cu mult confortul termic, fermierii trebuie să se asigure că efectivele de animale sunt protejate împotriva razelor ultraviolete severe şi că hrana şi apa sunt disponibile. Este important să se asigure, în cazul în care animalele sunt ţinute afară, că există umbrare, precum şi jgheaburi de apă potabilă, iar dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, trebuie administrată apa manual în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare. ,,În situaţia condiţiilor meteorologice cu temperaturi ridicate peste media specifică zonei geografice, cu avertizare „cod portocaliu” sau „cod roşu”, operatorii economici care deţin exploataţii cu animale şi păsări, taberele de vară pentru animale, unităţi care abatorizează animale, organizatorii de târguri şi expoziţii organizate ocazional, au obligaţia: să asigure adaposturi corespunzătoare pentru animale şi păsări care să ofere protecţie faţă de acţiunea directă a razelor ultraviolete nocive, precum şi respectarea densităţii, ventilaţiei, temperaturii şi a zooigienei la parametrii optimi; asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare cantitativ şi calitativ (în funcţie de specie, categorie şi stare fiziologică, verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie, iar animalele folosite pentru tracţiune sau alte activităţi de povară să nu fie exploatate în intervalul de timp 12-18, dacă temperatura exterioară, la umbră, depăşeşte 25 de grade C”, recomandă dr. Ioan Penţea, secretar executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din judeţul Sibiu.

    Transportatorii de animale sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile. Aceştia au obligaţia de a verifica traseul şi alte aspecte legate de călătorie înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă în cel mai scurt timp, pentru a micşora durata călătoriei. La temperaturi crescute, densitatea animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puţin 25% din capacitatea maximă de încărcare autorizată în funcţie de specie, talie, varstă şi stare fiziologică.

    Fără apă, animalele sunt în pericol de moarte

    Cel mai mare risc pentru animale pe timp de caniculă este lipsa apei, care duce la deshidratarea animalului şi poate provoca suferinţă şi chiar moarte. Pentru a reduce acest risc, trebuie să se acorde prioritate animalelor care nu au acces la sursele de apă de orice fel. Animalele tinere, animalele hrănite preponderent cu furaje uscate şi animalele care alăptează prezintă risc deosebit de deshidratare.

    La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la apariţia unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia să anunţe de urgenţă medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă.

    Sursa: Tribuna.ro



     


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu