Claudiu Frânc, FCBR: Registrul genealogic, rezultatele activității de reproducție nu sunt proprietatea nimănui. Aparțin fermierului care plătește aceste servicii
agrointeligenta.ro -Prima zi a Congresului Internațional al Rasei Bălțată tip Simmental a scos la iveală rivalitatea dintre Federația Crescătorilor de Bovine din România și Asociația Crescătorilor de vaci – Bălțată Românească tip Simmental din Brașov. Astfel, deși a primit invitație să participe la evenimentul de la Târgu Mureș, conducerea organizației din Brașov nu a fost reprezentată la cel mai important eveniment ce s-a organizat în ultimii ani pentru promovarea vacii românești.
Cel care i-a ”înțepat” pe liderii FCBR a fost tocmai directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, dr. ing. Lelior Iacob. În cadrul cuvântării sale, acesta a remarcat absența de la Congres a asociației de profil cu sediul în Brașov.
Pentru a clarifica lucrurile, președintele FCBR, Claudiu Frânc a declarat că președintele Asociației Bălțată Românească a primit invitație la evenimentul de la Târgu Mure pe 31 iulie, invitația fiind transmisă sediului din Brașov.
”Președintele a primit invitația de participare la acest congres. (…) Am rămas cu toții stupefiați și aici se vede un lucru pe care noi și partenerii noștri l-am susținut în toate discursurile: noi confundăm proprietatea fermierilor cu proprietatea personală”. El a precizat că în Programul Național de Ameliorare prezentat dezbaterii de FCBR la nivel național, fermierii trebuie să se așeze la aceeași masă și ”să îi dăm proprietarului ce e al lui”. ”În 1991, prima lege a fost cea de restabilire a proprietății. Registrul genealogic, rezultatele activității de reproducție nu sunt proprietatea nimănui. Sunt proprietatea fermierului care plătește aceste servicii și el trebuie să decidă cine și cum le prelucrează în scopul și interesul reproducției”, a completat președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.
Frânc i-a solicitat directorului ANZ ca ”autoritatea trebuie să vegheze ca toți jucătorii să respecte regula jocului”. ”Este un lucru elementar pe care insistăm: noi nu vrem să desființăm cărți de rasă, să înființăm cărți de rasă, dar dacă vom continua pe principiul actual, ne putem trezi că se adună cinci fermieri (…), fac 7.000 de animale și își fac propria carte de rasă. Ce le puteți face? Dacă vrem să continuăm cărțile de rasă – și noi acest lucru ne dorim ca Federație, deschideți-le și dați-le proprietarilor sub atenta supraveghere și înregistrare a activității de ameliorare de rasă a ANZ și MADR”, a mai punctat Frânc.
Președintele FCBR a făcut apel pentru o bună colaborare cu autoritățile dacă ”vrem să recunoaștem că acestea nu pot fi afaceri personale, ci sunt activități susținute și care trebuie să fie în beneficiul celui care le plătește”. ”Sunt convins că vom ajunge la un rezultat bun”, a mai spus Frânc legat de această chestiune.
Federația Crescătorilor de Bovine din România are peste 80.000 de membri care dețin circa 640.000 de capete, din care 224.000 de animale sunt înregistrate ca fiind Bălțată Românească. Anul acesta, FCBR este organizatorul principal al primului Congres Internațional al Bălțatei de tip Simmental, eveniment care se desfășoară astăzi și mâine (7-8 august) la Târgu Mureș.