Daniel Constantin: Federațiile agricole cer ca fermierii care iau subvenții APIA să fie obligați să contribuie la fondul mutual
agrointeligenta.ro -Seceta din acest an redeschide discuția pe tema fondului mutual în agricultură. În noul PNDR, România are la dispoziție 200 de milioane de euro pentru a despăgubi agricultorii afectați, a declarat astăzi ministrul Daniel Constantin, invitat în cadrul emisiunii ”Viața Satului” de la TVR 1.
Șeful MADR a arătat că după evaluarea pagubelor cauzate de secetă, fermierii mici vor putea primi un ajutor de minimis de cel mult 15.000 de euro, în timp ce pentru agricultorii mari se va opta pentru o schemă de ajutor de stat ce trebuie aprobată la Bruxelles.
”Soluția pe termen lung rămâne, însă, constituirea unui fond mutual”, a ținut să sublinieze ministrul Daniel Constantin. Acesta a arătat că este la curent cu faptul că firmele de asigurări nu acoperă pagubele fermierilor și că numărul polițelor încheiate este oricum mic.
Totodată, Daniel Constantin a precizat că nu se au în vedere facilități fiscale – diminuări de impozite pentru fermierii afectați de secetă, dar cei calamitați, în baza unei modificări aduse anul trecut la legislația impozitului pe norme de venit vor fi scutiți de plată. ”Când s-a venit de la Finanțe cu impozitul pe norma de venit în anul 2013, nu au prevăzut eventualele situații de secetă, așa că 2014 s-a venit cu o modificare de amnistie fiscală pentru toți cei care au fost calamitați. Din momentul acela, toți cei care nu au venituri, nu pot plăti impozit, adică cei calamitați nu trebuie să plătească acest impozit”, a declarat ministrul agriculturii.
Acesta a revenit apoi la importanța fondului mutual în agricultură, arătând că a avut și are mai departe discuții cu cele două mari organizații din sectorul agricol: LAPAR și Pro Agro, mai ales că pentru înființarea unei astfel de structuri de despăgubire este nevoie de acoperirea a cel puțin 20% din suprafața agricolă națională.
”Se solicită o modificare care să se introducă obligativitatea tuturor fermierilor care primesc subvenție de la APIA, plăți prin APIA, de a intra cu o cotă foarte mică în fondul mutual. În acest fel ne-am asigura că lucrurile funcționează mult mai bine. Este solicitarea pe care au avut-o federațiile pentru a porni un astfel de proiect”, a declarat Daniel Constantin la ”Viața Satului”.
Ministrul agriculturii a arătat că această obligativitate se poate implementa la nivel național dacă există un acord între organizații întrucât nu se vor condiționa plățile de la UE, ci sprijinul pe care agricultorii îl primesc de la bugetul de stat.
Daniel Constantin a amintit că, în prezent, un buget de 200 de milioane de euro este inclus în PNDR 2014-2020, bani care ”așteaptă să se constituie acest fond mutual”.