• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii nu sunt obligați să-și treacă animalele în proprietatea cooperativei, spune Daniel Constantin. Producția ar fi bine să fie comună

    agrointeligenta.ro -

    Potrivit ministrului agriculturii Daniel Constantin, legislația în vigoare nu îi obligă pe fermierii din cooperative să treacă în proprietatea formei asociative și animalele proprii. Șeful MADR spune, însă, că producția ar trebui să aparțină cooperativei pentru a elimina o serie de complicații fiscale.

    Invitat la emisiunea ”Viața Satului” de pe TVR 1, Daniel Constantin a precizat că nu îi obligă nimeni pe fermieri să intre în cooperative. ”Noi stimulăm – vă rog să rețineți, stimulăm, nu forțăm, crearea de grupuri de producători și cooperative pentru lucru în comun sau pentru valorificare în comun. (…) Trebuie să înțelegem că forma următoare a dezvoltării în agricultură o reprezintă formele asociative pe principii moderne, nu pe obligativitate”, a declarat oficialul.

    Constantin a mai declarat că pe fermieri ”nu îi obligă nimeni ca animalele respective să fie proprietatea cooperativei. Produsul, însă, eu cred că ar trebui să fie proprietatea cooperativei pentru a nu exista două tranzacții. Dar nici măcar acest aspect nu este obligatoriu. Pentru a valorifica în comun, ca să nu existe o tranzacție între societatea sau beneficiarul respectiv și cooperativă, la care se plătește TVA, apoi de la cooperativă la hipermarket und ese plătește din nou TVA, atunci ar fi bine să fie de acord ca produsul obținut în urma valorificării individuale, ca acel produs să fie proprietatea cooperativei și apoi să fie valorificat la comun”.

    Ministrul agriculturii a arătat că este posibil ca fermierii, în special crescătorii de animale, să fi fost induși în eroare de un ordin recent de ministru, care, însă, a fost modificat. Astfel, acel document se referea la subvenția pentru pășune și pajiști. ”La plata pentru pășune s-au făcut asociații cu rol de reprezentare și nu cu rol lucrativ. Spiritul subvenției europene este ca această plată pe pășune să ajungă la fermier ca o compensare pentru că nu poate obține venit din agricultură. Noi trebuie să ne asigurăm că subvenția nu rămâne la o asociația de reprezentare – cum s-a întâmplat, din păcate, ci ajunge la proprietarii de animale”, a mai spus Daniel Constantin, dând asigurări că actele normative în vigoare nu îi obligă pe fermierii care intră în cooperativă să își treacă în proprietatea formei asociative și efectivul de animale.

    Facilități fiscale pentru cooperative

    ”Noi venim cu două categorii de stimulente: în 19 august, la ședința de Guvern, după o activitate intensă de lucru cu Ministerul de Finanțe, sper să avem o ordonanță simplă de guvern prin care să creăm facilități fiscale pentru cei care intră în cooperativă. 20% reducere pe impozitul de venit pentru 5 sau 3 ani de zile pentru cei intră în aceste forme. Mai sunt și alte facilități ce pot fi create. Totodată, toți cei care aplică pentru accesarea de fonduri ca și coopertive pleacă de 70% nerambursabil și nu 50% nerambursabil cum pleacă societățile comerciale, persoanele fizice autorizate sau persoanele fizice”, a precizat ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Daniel Constantin.

    Foto: www.waikatoindependent.co.nz



     


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!