Agrometeo 11-17 august: Culturile de porumb, grav încercate de secetă pe aproape întreg teritoriul agricol
agrointeligenta.ro -Perioada 11-17 august va fi caracterizată de o vreme călduroasă în aproape toată țara, chiar caniculară, îndeosebi în zonele de câmpie, anunță meteorologii. Conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm în cultura de porumb, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepţia unor suprafeţe din nordul, centrul şi sudul Transilvaniei, unde aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 19…32°C, abaterile termice pozitive fiind de 2…9°C, la nivelul întregii țări.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 28…38°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimă a aerului va oscila între 10…26°C, în majoritatea regiunilor agricole.
Se întrevǎd ploi locale cu caracter de aversǎ, reduse cantitativ, însoţite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condițiile menținerii unor deficite de umiditate în sol și temperaturilor ridicate ale aerului, starea de vegetație a culturilor prășitoare neirigate (porumb, floarea-soarelui), pe suprafețele agricole din sudul, sud-estul, estul și vestul țării, se va deprecia în continuare, semnalându-se fenomenele de ofilire temporară și uscare parțială a aparatului foliar, știuleți slab dezvoltați și incomplet formați la porumb, precum și semințe seci la floarea-soarelui.
În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, floarea-soarelui își va definitiva faza de înflorire (100%), continuându-se maturitatea ceară (10-100%) şi deplină (10-30%).
La cultura de porumb se va finaliza mătăsirea (80-100%), plantele aflându-se predominant în fazele de maturitate în lapte şi ceară (10-100%).
Sfecla de zahăr va parcurge îngroşarea axei hipocotile (60-100%) şi acumularea zahărului în rădăcină (10-40%), iar cartoful, creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică, local fiind posibilă declanșarea lucrărilor de recoltare.
La speciile pomicole se vor semnala creşterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor şi recoltarea eşalonată a fructelor.
Viţa de vie se va afla în fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, iar la soiurile timpurii de masă vor predomina acumularea zaharurilor și coacerea în „pârgă”, în toate podgoriile.
Ca urmare a menţinerii secetei pedologice prelungite, lucrările agricole în câmp (arături în vederea însămânţărilor de toamnă) se vor desfăşura pe ansamblu cu dificultate.
Recomandările specialiștilor
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol.