Alertă meteo de zile cu aer polar. Vreme rece, brumă și chiar zăpadă până joi


Meteorologii anunță că vremea se va menține deosebit de rece până la sfârșitul săptămânii viitoare iar la munte vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare și local se va depune strat de zăpadă. În unele zone va cădea și brumă.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis ieri, sâmbătă – 10 mai o informare meteorologică valabilă până joi, 15 mai. Sunt vizate fenomene precum vreme deosebit de rece, brumă, precipitații mixte la munte.

Informare meteorologică. Vremea deosebit de rece, ninsori și brumă până pe 15 mai
Intervalul: 10 mai ora 3:00 – 15 mai ora 10:00
Zonele afectate: conform textului
Fenomene: vreme deosebit de rece, brumă, precipitații mixte la munte
În intervalul menționat vremea va fi deosebit de rece, sâmbătă în cea mai mare parte a țării, apoi îndeosebi în jumătatea nordică. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 11 și 19 grade. Minimele termice vor avea valori între 2 și 10 grade, mai scăzute în Maramureș, estul și sud-estul Transilvaniei, nordul Moldovei și în Dealurile de Vest, unde se va forma brumă.
La munte, în special la altitudini de peste 1.500 m vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare și local se va depune strat de zăpadă.
Citiți și: Sat întreg distrus de grindină! Oamenii se tem să mai locuiască în casele devastate de piatră
Ploile din ultima perioadă nu au îmbunătățit rezerva de umiditate în toate regiunile
Conform prognozei agro-meteorologice valbile până vineri, 16 mai, rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică) pe suprafețe agricole extinse din Banat, Transilvania, Oltenia și Crișana, local în nordul, estul, sudul și vestul Munteniei, nordul și centrul Dobrogei, sudul, izolat nord-estul Moldovei.
Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare și apropiate de optim în Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei și a Munteniei, local în sudul, centrul și estul Dobrogei, sudul, izolat nord-estul Transilvaniei, nord-estul Banatului, sud-estul Crișanei și estul Olteniei.
În stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, aprovizionarea cu apă va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării. Pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, local în nordul, estul și sudul Munteniei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică).