• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii români se pregătesc să participe la protestul Copa-Cogeca din 7 septembrie. Cei care rămân acasă ar putea manifesta la București sau în țară

    Roxana Dobre -

    Valul de proteste din agricultura europeană dă semne că îi mobilizează și pe fermierii români. Liderii din acest sector urmăresc tot ce se întâmplă în Franța, Germania, Belgia sau Marea Britanie și sunt la curent că se organizează un manifest de amploare pe 7 septembrie, la Bruxelles.

    Agrointeligența a anunțat încă din 3 august că puternica organizație Copa-Cogeca pregătește un protest la Bruxelles pe data de 7 septembrie. Manifestarea ar urma să aibă loc pe artera principală din Bruxelles – Rue de la Loi, bulevard pe care se află și sediul Comisiei Europene. Mai mult, data fixată de agricultori coincide cu o reuniune a miniștrilor pentru agricultură din statele UE, astfel că organizatorii manifestării speră ca vocea lor să se facă auzită mai bine, având în vedere că toți decidenții politici din agricultura comunitară vor fi reuniți la Bruxelles.

    Citiți și: Protestul fermierilor ajunge la Bruxelles: Pe 7 septembrie, Copa-Cogeca organizează o amplă acțiune în fața Comisiei Europene

    Producătorii de lapte organizează o delegație 

    Având în vedere că principala nemulțumire a fermierilor europeni este legată de prețul mic pe care procesatorii îl plătesc pentru un litru de lapte, Agrointeligența a luat legătura cu Nicușor Șerban – președintele cooperativei RomLacta pentru a afla dacă producătorii noștri vor avea reprezentanți la acțiunea de la Bruxelles.

    “Probabil că voi merge. Vom avea o delegație pentru că trebuie să se facă auzită și vocea noastră. Suntem nemulțumiți că prețul la lapte – materie primă scade, și cel la produsele din coșul consumatorului crește. Și atunci înseamnă că acești bani merg în buzunarele unora. Măcar să fim convinși că parte din acest câștig se duce și în folosul cetățenilor care cumpără mai scump și a fermierilor care vând mai ieftin, ceea ce noi nu credem la această oră”, ne-a declarat Nicușor Șerban.

    Liderul producătorilor de lapte nu crede în soluții dictate de proteste violente, așa cum sunt cele ale fermierilor din Franța. El spune că autoritățile trebuie sensibilizate în limita legii. “Nu cred că neapărat fermierii trebuie să fie vehemenți sau agresivi în stradă pentru că aceste acțiuni se pot lăsa cu sancțiuni. Ar trebui ca Guvernul, statul român, să se uite foarte bine cum se împarte profitul pe lanțul din industria laptelui producător-procesator-retailer. S-ar putea să aibă mari surprize dacă urmăresc acest lanț pentru că profitul este într-un singur loc”, ne-a mai spus Nicușor Șerban.

    Liderii Pro Agro fac o ședință specială pentru a lua o decizie

    O altă organizație care are în reprezentare numeroși de crescători de animale este Federația Națională Pro Agro.

    Președintele acesteia, Emil Dumitru a declarat pentru Agrointeligența că liderii Pro Agro urmează să se întrunească pentru a aborda exact subiectul protestului programat de Copa-Cogeca. “Este o discuție în care trebuie să fim și noi solidari cu atât mai mult cu cât problemele expuse la Bruxelles sunt ale fermierilor de pretutindeni nu numai a celor din Franța, Germania sau Belgia. Fermierii trebuie să fie o voce comună pentru că altfel nu au cum să fie auziți și băgați în seamă”, ne-a declarat președintele Pro Agro.

    Ședința liderilor Pro Agro urmează a avea loc la începutul săptămânii viitoare, iar Emil Dumitru apreciază că dorința multor membri marcanți este de a se alătura manifestului de la Bruxelles.

    LAPAR așteaptă să se fixeze detaliile protestului de la Bruxelles

    Chiar dacă este mai ales vocea fermierilor din cultura mare, Laurențiu Baciu nu exclude să primească o invitație de la Copa-Cogeca pentru a reprezenta România la Bruxelles, pe 7 septembrie. Din câte știe liderul LAPAR, protestul este în curs de organizare și nu se știu încă toate detaliile. “Întrebarea este cam devreme pusă, mai vedem până atunci. Probabil o să ne invite și pe noi. Este posibil să participăm”, ne-a declarat Laurențiu Baciu.

    Seceta ar putea mobiliza fermierii români mai devreme

    “O să avem un consiliu director informal și atunci vom stabili. Dar practic așteptăm să vedem ce se întâmplă și în țară ca să știm ce atitudine vom lua și aici. Așteptăm un răspuns clar din partea autorităților în problema secetei. Adică până la Bruxelles s-ar putea să fim puși în situația să organizăm un protest în România dacă nu se întâmplă nimic. Eu sper să nu se ajungă aici și autoritățile să reacționeze în timp util și să înțeleagă că agricultura din România are nevoie de sprijin. Este clar că este un an agricol foarte greu, ne uităm la sectorul de irigații doar atunci când vine seceta. Se pare că portofoliul acesta de miniștri este unul în care contează foarte mult norocul: cât de mult plouă ca să nu aibă probleme. Trebuie clar luate niște măsuri urgențe pe termen lung nu doar când ne lovim de probleme”, ne-a mai spus Emil Dumitru, președintele Federației Național Pro Agro.

    Dumitru Grigorean: “Este unul dintre cei mai grei ani din ultimii 20”

    În România sectorul celor care cresc vite de carne nu sunt cunoscuți ca fiind protestatari, dar și în această ramură sunt probleme, ne-a declarat președintele Asociației Crescătorilor Bovinelor pentru Carne din România, Dumitru Grigorean,

    “Până în momentul de față nu am luat în calcul să participăm la protestul de la Bruxelles. Nu știu dacă până atunci vom lua altă decizie, nu este exclus. Dar cu siguranță, vom organiza aici proteste de solidaritate pentru că probleme ridicate de colegii din Occident sunt comune. Mai mult, la noi problemele legate de secetă de abia acum încep să își facă efectul astfel că vindem ieftin și producem scump. Din cauza secetei, fermierii sunt nevoiți să cumpere nutreț mai scump iar cei care produc singuri trebuie să mai cumpere pentru că anul acesta a fost recoltă foarte mică. Este unul dintre cei mai grei ani din ultimii 20. Prețurile au scăzut undeva între 30-40 % față de anul trecut. Suntem foarte afectați. Vânzările au scăzut dar prețul la achiziție pe animale a rămas cam la fel”, ne-a declarat Grigorean.

    Oierii nu au bani să meargă la Bruxelles, dar organizează proteste locale

    Oierii sunt deja recunoscuți pentru numărul mare de proteste organizate în România fiind cei mai activi dintre fermierii care au ieșit în stradă în ultimii ani. Marcel Andrei, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine din România, spune că oierii nu pot merge la Bruxelles din cauza posibilităților financiare limitate. Capitala Belgiei nu este un oraș deloc ieftin, iar deplasarea presupune unele cheltuieli. “Crescătorii n-au bani să participe la un astfel de protest. Dar cu siguranță vom fi solidari și vom organiza un protest la nivel local. Și la noi sunt multe nemulțumiri. Nu am discutat cu colegii cum vom acționa exact pe data de 7 septembrie, dar cu siguranță ceva vom face”, ne-a explicat Marcel Andrei.

    Crescătorii de bovine : “În perioada imediat următoare este posibil să înceapă manifestările și în România”

    Președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc, ne-a declarat că va purta o discuție cu ceilalți fermieri și vor stabili dacă vor merge sau nu la Buxelles pe 7 septembrie.

    “În jurul datei din 1 septembrie când vor binevoi și aleșii noștri să se întoarcă din concediu, vom avea o discuție serioasă la București. Dacă nu ne înțelegem s-ar putea ca protestele să înceapă și la nivel național, nu numai la Bruxelles. Situația este deja dramatică la nivelul întregii țări și dacă nu găsim soluții de susținere avem o mare problemă. Chiar vorbeam cu un fermier de dimineață și îmi spunea că banii pe care îi ia pe lapte îi dă pe motorină ca să care apă la vaci. Absolut toți fermierii lucrează în pierdere. Vrem să ni se spună clar dacă suntem susținuți sau se vrea să dispărem. Situația este chiar dramatică”, ne-a declarat Claudiu Frânc.

    protest la Bruxelles

    Ce îi scoate în stradă pe fermierii din UE

    ”Ne confruntăm cu o situație foarte dificilă în sectorul cărnii de porc, cel al laptelui, la legume și la carnea de vită, în special din cauza embargoului impus de Rusia, o piață importantă de export care s-a închis peste noapte. În acest moment, prețurile de vânzare nu acoperă costurile de producție, iar mulți producători sunt obligați să își închidă afacerea”, se arată într-un comunicat emis de Copa-Cogeca.

    În ciuda faptului că UE a elaborat câteva scheme de sprijin – mai ales pentru depozitarea supra-producției, se pare că aceste măsuri nu au avut forța să compenseze pierderile suferite de către producători. ”Fermierii sunt victime ale politicilor internaționale. Atât Comisia Europeană, cât și miniștri și europarlamentarii trebuie să acționeze”, mai spun oficialii Copa-Cogeca.

    Până în acest moment, o serie de proteste ale fermierilor au avut loc la nivel național în Franța, Marea Britanie, Belgia, Spania, Portugalia și Germania. Cele mai multe nemulțumiri sunt legate de prețul mic al laptelui, producătorii apreciind că este nevoie de o reformă generalizată atât în acest sector, cât și la nivelul întregului sistem agricol din UE.

    Cu o experiență de peste 50 de ani, Copa-Cogeca formează cea mai puternică organizație asociativă a agricultorilor europeni, reprezentând 28 de milioane de fermieri şi familiile acestora, dar şi în jur de 40.000 de cooperative, care includ peste 660.000 de persoane și au o cifră de afaceri anuală globală de peste 300 de miliarde de euro.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!