• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Afacerea cu coacăze trece la următorul nivel: Cultivatorii și-au făcut asociație și se pregătesc să exporte de anul viitor

  Roxana Dobre -

  Asociația Cultivatorilor și Exportatorilor de Coacăze a devenit realitate prin eforturile unui fermier sibian pasionat de ”regina fructelor de pădure”.

  Nostalgia parfumului de coacăze din copilărie l-a făcut pe Horațiu Ioan Cenușă din județul Sibiu să înceapă să-și cultive propriile fructe iar pasiunea a devenit acum afacere.

  În 2011, ardeleanul a început pe o suprafață de patru hectare și jumătate, iar an de an s-a extins, astfel că acum a ajuns la 10 hectare pe care le cultivă în localitatea Porumbacu de Jos din județul Sibiu. Pasiunea lui nu s-a oprit doar la a cultiva și a vinde, ci a mers mult mai departe astfel că a avut inițiativa de a înființa o asociație unde cei interesați de această cultură să schimbe ideile, experiențele și “greutățile” pe care le-au întâmpinat în cultivarea coacăzelor.

  Horatiu Ioan Cenusa

  “Ideea mi-a venit din clipa când am plantat primul butaș”, ne-a declarat cultivatorul. Demersul s-a dovedit a fi un succes întrucât asociația are acum peste 120 de membri și este în continuă ascensiune. Și pentru a nu rămâne doar la stadiul de discuții, cultivatorii de coacăze din asociație se pregătesc să construiască un depozit unde să colecteze fructele pentru a putea face export.

  Polonezii au acaparat piața de coacăze din UE

  “Am încercat să fac o afacere în zona aceasta a fructelor de pădure și coacăzele mi s-au părut că sunt „reginele fructelor de pădure. Deocamdată am vândut la procesatori locali și din țară dar scopul este să construim un depozit astfel că anul viitor să putem face deja exporturi. Vrem să exportăm către Turcia, Israel pentru că în Europa este mai greu deoarecere polonezii sunt în fruntea exportului și acaparează toată piața”, ne-a declarat Horațiu Ioan Cenușă.

  Citiți și: Plantația de coacăz negru – afacerea care îți aduce un profit garantat de 8.500 euro la hectar!

  Fermierul a avut deja o discuție preliminară în Israel și cumpărătorii de acolo sunt foarte interesați dar vor cantități mari. “Vorbim de cantități de peste 50 de tone pentru că pentru export nu te poți încurca totuși cu o tonă, două. Noi încercăm să ne facem toate lecțiile să avem depozitul gata în luna mai 2016 cel târziu pentru că unii cultivatorii început culesul chiar la jumătatea lui iunie, alții în iulie. Culesul poate ține 2-3 săptămâni. După cules se colectează fructele, se aduc în depozit și sunt exportate”, ne mai spune cultivatorul.

  Investiție de câteva sute de mii de euro în depozit

  Deocamdată, asociația nu a stabilit care va fi capacitatea depozitului dar investiția va fi de ordinul a câteva sute de mii de euro. Banii vor veni o parte din fonduri europene iar restul de la membrii asociației. Fondatorul organizației a plănuit pentru luna septembrie și primul seminar pe această temă unde membrii asociației vor decide toate detaliile legate de depozit și export. “Cei înscriși în asociația nu plătesc vreo cotizație sau taxă pentru că de fapt scopul este să reușim să exportăm”, ne-a mai explicat cultivatorul.

  Vor primi 3 euro pe kilogramul de fructe exportate

  Cumpărătorii străini interesați de coacăzele românești și-au impus deja propriile reguli astfel că nu cumpără oricum și oricât. Vor cantități mari și fructe de calitate. Mai mult trimit un delegat care să supravizeze felul în care se face depozitarea, cum se fac recoltările. “Ei nu cumpără oricum sau fără să vadă ce se încarcă în tir. Ne-au oferit un preț bun de circa 3 euro pe kilogram. La noi poată să aducă fructe orice cultivator de coacăze nu numai cei care sunt înscriși în asociație”, a declarat pentru Agrointeligența Horațiu Ioan Cenușă.   


  Te-ar mai putea interesa

  Ferma de familie cu venit anual de peste jumătate de milion de euro și niciun angajat Ploi torențiale și vijelii, în aproape toată țara. Lista județelor sub alertă ANM Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Lista cu noii eurodeputați

  Ultimele știri

  Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!” Ucraina va impune prețuri minime la exporturile de cereale și oleaginoase Franța, Ucraina și Rusia – ”lovite” de raportul USDA la producțiile la grâu