• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rețeta integrată à la Alexandru Baciu: Vacile Montbeliarde – din fermă în magazinul de carne din Călărași

    Roxana Dobre -

    Inginerul Alexandru Baciu este unul dintre cei mai cunoscuți agricultori din județul Călărași. Și-a înființat în localitatea Grădiștea o fermă de vaci cu bani de la UE și, de mai bine de un an, are la oraș propriul magazin de carne și, în plus, vinde și online.

    Bazele fermei lui Baciu au fost puse în 2010, iar proiectul cu care se mândrește a fost finalizat în 2012 folosind fonduri europene – 780.000 de euro și un credit bancar la care încă plătește rate. A luat modelul afacerii din Franța, așa că de la început s-a orientat spre rasa mixtă Montbeliarde. Nu i-a fost, însă, ușor.

    “Francezii și italienii se presupune că ar fi un fel de veri mai mari ai noștri și că ar trebui să ne ajute. Sau cel puțin așa zic ei că vor să ne ajute să aducem și la noi în țară vaci din rasă pură, de calitate. Greșit, însă! Eu cred am fost în 100 de ferme ca să pot lua ce mi-am dorit. Din păcate, ei vând ce este mai prost și opresc pentru ei ce-i mai bun”, a declarat Alexandru Baciu despre piedicile pe care le-a întâmpinat când și-a format efectivul de vaci Montbeliarde.

    10458073_777310338967913_4098158347140405287_n

    Și-ar fi dorit să cumpere din România, dar spune că la momentul acela nu erau la noi crescători care să îi vândă ce avea nevoie. ”Într-un final am reușit să achiziționez 315 vaci din rasa Montbeliarde, toate gestante. Pot spune că de abia acum după 3 ani le-am putut aduce la performanțele pe care mi le-am dorit pentru că s-au adaptat foarte greu”, ne-a povestit fermierul.

    vaci din rasa Jersey

    Danezii sunt mai serioși când vine vorba de genetică bovină

    După un an, adică prin 2013, la ferma din Grădiștea au ajuns și 50 de vaci de lapte din rasa Jersey, recunoscute pentru conținutul mare de grăsime pe care îl dau în lapte. Exemplarele au fost aduse direct din Danemarca, acolo unde Baciu a găsit să e mai ușor să procuri genetică bună.

    „Danezii s-au dovedit a fi mult mai serioși, astfel că am cumpărat de la ei 50 de văcuțe care s-au adaptat foarte repede și nu am avut nici o problemă în timpul transportului deși erau printre ele și animale care au sosit în luna a-7-a de gestație. Acum am înmulțit efectivul: tăurașii îi dăm la abator și junicile le însămânțăm și le vindem. În momentul de față avem 70 de vaci din această rasă, iar laptele îl vindem către Danone”, ne-a mai spus crescătorul care a investit în cele mai moderne tehnologii de muls disponibile pe piață.

    Efectiv de 800 de vaci de carne și de lapte

    Ferma din Călărași este una extrem de modernă, adăpostind atât efectivul de Jersey, cât și 800 capete de Montbeliarde, dintre care 450 vaci matcă. La Grădiștea se găsesc trei adăposturi, în unul dintre ele găsindu-se sala de muls, maternitatea și zona de tratamente. Pentru a le asigura animalelor hrana și nu numai, Alexandru Baciu exploatează 2.200 de hectare de teren agricol. Fără probleme cu nutrețul și cu animale sănătoase, fermierului i-a venit ideea de a-și deschide propriul magazin în care să comercializeze mai ales carnea de vită. A căutat prima dată un abator pentru că legislația nu îi permite să taie animalul în fermă. A găsit o unitate la Slobozia și apoi și-a împlinit proiectul: propriul magazin ”Ferma Baciu”!

     

    Alexandru Baciu la inaugurarea magazinului său

     

    Deschis la Călărași în primăvara anului trecut, în piața Orizont, punctul de vânzare oferă călărășenilor și condimente și vinuri bune, pe lângă cele mai bune prețuri la carnea de taurine franțuzești – prețurile pornesc de la 21 de lei pentru carnea de lucru și ajung la peste 100 de lei pentru cea mai apreciată carne, mușchiulețul.

    “Ne-am dorit să învăţăm localnicii să mănânce o carne de vită bună, la un preţ bun. Suntem nevoiți să vindem carnea de vită la preț de carne de porc pentru că, din păcate, românii nu au o așa mare atracție pentru acest tip de carne, poate și pentru că este mai scumpă. După ce am deschis magazinul tot mai intrau oamenii și ne întrebau dacă nu cumva vindem și carne de porc. Dar acum, după un an de la deschidere pot spune că vânzările merg bine, nu aș putea să mă plâng. Sperăm ca magazniul să fie pe viitor un etalon pentru comerţul călărăşean şi să ne dezvoltăm afacerea de familie, într-un mod cât mai corect”, ne-a declarat Alexandru Baciu.

    Propriul abator, o investiție viitoare

    Vânzările sunt completate de relații cu magazine din București și Constanța, dar și de comenzi online pe icarne.ro, un site prin care clienții comandă carne de vită și din afara județului Călărași și plătesc o taxă de transpot de 20 de lei. Cum numărul lor este în creștere, fiind vorba mai ales de bucureșteni, Alexandru Baciu plănuiește să dechidă două magazine în Capitală și unul sezonier, la Constanța.

    „Avem în vedere să ne facem și un abator propriu și o să începem să facem achiziții de la alți crescători. O să cumpărăm numai tăurași. Investiția va fi din bani proprii, nu mai aplicăm pentru fonduri europene pentru că banii aceștia mai mult ne complică viața decât să ne ajute”, spune fermierul. El precizează că la magazinul ”Ferma Baciu” se vinde doar carne provenită de la tăurași, în timp ce vacile de reformă sunt date la o firmă de procesare, Prodicom, unde carnea de vită este folosită la prepararea salamurilor.

    Vinde junici gestante

    În afară de afacerea cu carne de vită, ferma lui Alexandru Baciu are și o altă sursă importantă de venit: vânzarea junicilor însămânțate cu material seminal adus din Franța.

    ”Noi vindem genetică, nu vaci. Cu 2.000 de euro plus TVA sau 2.100 plus TVA, dăm junica deja însămânțată. Dar, din păcate, cei care vor să cumpere merg afară și cumpără ce este mai prost. Este o concepție total greșită să căutăm în afară să luăm toate ciurucurile altora. Așa am procedat și eu la început când am descoperit pe pielea mea că străinii vând tot ce au mai slab. De aceea preferăm să aducem material seminal din Franța de la tauri selecționați, cei mai buni tauri. Facem numai însămânțări artificiale, nu montă naturală”, ne-a mai spus Alexandru Baciu.

    Ca unul dintre puținii fermieri care au investit în Montbeliarde pe linia de carne și au avut curajul să meargă până la capăt – adică să își facă propriul magazin, călărășeanul speră ca românii să aprecieze din ce în ce mai mult calitatea acestui aliment. Vânzările, chiar și cele din Călărași, sunt în creștere, clienții s-au fidelizat pe baza calității oferite așa că pentru Ferma Baciu, viitorul nu are decât premise bune.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri

    Ultimele știri

    Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp Protest masiv al fermierilor din Polonia! Președinta CE Ursula von der Leyen nu a mai venit la Varșovia