• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rasa de vaci Jersey – victorioasă în războiul prețurilor: Procesatorii ”se bat” pe laptele lor cu cel mai mare conținut de grăsime

    Roxana Dobre -

    Supranumită și rasă de unt pentru că dă cel mai gras lapte, Jersey este vaca cu care se pot echilibra veniturile unei ferme în această perioadă tulbure, când procesatorii oferă un preț din ce în ce mai mic pentru litrul de lapte.

    Exemplul cel mai bun este cel al fermierului călărășean Alexandru Baciu care cu greu face față comenzilor venite din partea celui mai mare producător de iaurt din România. Danone îi cumpără tot laptele pentru că nivelul de grăsime conținut este mult peste media oferită de alți crescători și acest lucru se datorează doar ”muncii” vacilor Jersey, crescută, în ferma de la Grădiștea, la un loc cu Montbeliarde.

    Despre prima din cele două rase de bovine, Alexandru Baciu spune că l-a “cucerit” definitiv. Vacile Jersey au cea mai lungă viață productivă, fiind rasa cu cea mai îndelungată perioadă în care dă lapte. În plus, Jersey este mult mai tolerantă la căldură decât alte rase și este adaptată la o varietate mare de condiții climatice și geografice.

    vaca de lapte Jersey

    Jersey de Călărași au cetățenie daneză

    Alexandru Baciu s-a hotărât să investească în zootehnie în 2012, după ce aproape o viață s-a ocupat cu lucratul pământului. Deține peste 2200 de hectare de teren agricol pe care produce grâu, porumb și orz. Când a decis să cumpere vaci văzuse deja mai multe ferme de succes din Europa. Așadar prima investiție a fost în 315 vaci din rasa mixtă Montbeliarde, toate gestante, pe care le-a adus din Franța. Un an mai târziu a decis să aducă din Danemarca și 50 de vaci din rasa Jersey.

    “Am vrut să diversificăm și să încercăm această rasă care este recunoscută în primul rând pentru laptele foarte gras pe care îl dă fiind supranumită și rasa de unt. Laptele are o grăsime de 5,92 la sută şi proteină de 4,12 la sută. Este o vacă nepretențioasă, dacă îi oferi condiții optime, are performanțe extraodinare la lapte”, ne-a dezvăluit fermierul.

    La Grădiștea, Jersey dă 22-25 de litri de lapte pe zi

    La ferma lui Baciu de la Grădiștea, o vacă Jersey dă pe zi în medie 22-25 de litri lapte fizic. Este apoi amestecat cu laptele de la Montbeliarde și vândut la Danone, care plătește pe fiecare litru un preț calculat în funcție de grăsimea și proteinele conținute. „Așa mai câștigăm un ban în plus față de prețurile dezastruoase care se dau la lapte. Pentru că deși Jersey dă producție mai mică decât Montbeliarde, de la care mulgem în medie 27-29 de litri, laptele fiind amestecat are procent de grăsime mare. Adică cel provenit de la Jersey îl “îngrașă” și pe cel de Montbeliarde. Dacă am transforma laptele fizic în lapte STAS (standard) putem spune că Jersey se apropie de Holstein ca și producție”, ne-a mai explicat crescătorul.

    Parametrii unui lapte de calitate

    Un raport deosebit de important în prețul laptelui îl are și cazeina, principala proteină din lapte. Spre exemplu, rasa Holstein și Montbeliarde au 3,09 și 3,22 la sută proteină, iar raportul cazeină/proteină este 81,1 la sută, respectiv 81,7 la sută. Comparativ cu rasa Holstein, rasele Jersey și Brună au un raport cazeină/proteină mai mare cu 3,0 la sută, respectiv cu 3,5 la sută.

    În unele zone, firmele producătoare de brânzeturi nu accepta laptele dacă nivelul de acid oleic este peste 0,25 g/l. Pentru a se menține un nivel scăzut al acidului oleic din lapte, trebuie evitată agitarea puternică a laptelui. Aceste aspecte devin posibile prin efectuarea mulsului mecanic; nivelul redus al vacuumului în instalația de muls; evitarea contactului cu aerul prin conectare directă la tanc și respectarea regulilor mulsului.

    vaca  ce da cel mai gras lapte

    Jersey rentează mai ales pentru integrarea producției

    “Niciun procesator din România nu va plăti grăsimea și proteina la nivel corespunzător ca să poată fi făcută o fermă numai de Jersey, deși rasa își merită din plin investiția. Dacă faci fermă numai de Jersey, ideal ar fi să ai o făbricuță a ta unde să procesezi laptele și să scoți numai produse de calitate: unt, brânzică. Laptele îl dăm cu 1,4 – 1,6 – 1,8 de lei pe kilogram. Prețurile diferă de la o lună la alta în funcție și de consumul din piață. Cum românii nu prea consumă iaurt românesc și iau din import, alegerea se vede și în piața laptelui. Noi știm câte vaci mulgem pe sezon și stabilim cu procesatorul o marjă de plus sau minus. De la cele 320 de vaci mulgem zilnic aproximativ 7,5 – 8,5 tone pe zi”, ne-a mai explicat fermierul.

    Principalul avantaj rasei de bovine Jersey crescută de Alexandru Baciu este că, în comparație cu alte rase, nu necesită mai multă hrană pentru aceeași cantitate de grăsime și proteină din lapte. Alte beneficii includ picioare puternice, gheare dure pigmentate, ușurința fătării. Laptele provenit de la vaca Jersey are un gust fin și conține în mod natural un procent mare de proteine, calciu și alti nutrienți importanți. Nivelul de proteine ridicat este motivul pentru care laptele de la vaca Jersey produce brânza Cheddar de bună calitate.

    S-au adaptat bine la condițiile din România

    Crescătorul spune că rasa Jersey s-a adaptat extrem de bine la condițiile din România în comparație cu Monbeliarde, care bate spre Bălțata Românească dar care nu s-a aclimatizat perfect la Grădiștea.

    “În Franța temperaturile sunt mai normale în comparație cu perioadele caniculare de la noi. De aceea, vacile franțuzești se adaptează foarte greu, avem vaci care nici după 3 ani de zile nu s-au acomodat. Motivul ar putea fi faptul că ele au stat în Franța mai mult pe pășune, iar noi le ținem în stabulație”, ne-a mai spus Baciu.

    Vaca Jersey este renumită pentru longevitate, având în medie 5 nașteri de-a lungul vieții. Va începe să se reproducă la vârsta de 15 luni, iar gestația va dura 9 luni de zile. Vacile Jersey mature ajung la greutatea de 450 de kilograme. Vaca Jersey produce cea mai mare cantitate de lapte pe kilogram greutate corporală. Majoritatea vacilor produc lapte de 13 ori greutatea lor corporală în timpul unei singure lactații. Ca și comportament, vacile sunt foarte docile și ușor de gestionat, iar taurii sunt cei mai liniștiți dintre toate rasele.

    Hrana le este ”gândită” de nutriționist

    La ferma din Călărași, cele două rase au rețete proprii de furajare făcute de nutriționiști.

    “Este o rețetă făcută special, noi lucrăm cu nutriționiști care ne spun exact cât, cum și când. Nu facem furajarea după ureche. Avem o firmă specializată iar aici cred eu că trebuie să fie acordă o mare atenție: la nutriție. Adică să nu se facă după ureche ci să se ceară ajutor specializat. Ei vin ce întreabă ce ai în curte, porumb, grâu, orz și îți fac o rețetă. Îți mai dau ceva în completare de la ei, deși eu nu cred că au așa mare relevanță aceste suplimente, dar le dau că e psihologică treaba, pe urmă mă gândesc pentru că nu le-am dat rețeta completă de aceea nu dau lapte. Din cele 2.200 de hectare pe care le lucrăm putem asigura în proporție de 90 la sută nutrețul animalelor din furaje proprii, produse la noi”, ne-a mai declarat Alexandru Baciu.

    vitei de Jersey

    Îngijirea vițeilor în primele luni de viață este esențială

    Fermierul din Călărași spune că deși rasa nu este una pretențioasă cel care vrea să crească o astfel de vacă trebuie să aibă în vedere nu numai furajrea ci și adăpostul având în vedere că vacile stau în stabulație: “Sunt niște factori foarte bine legați între ei. Și adăpostul trebuie să fie de calitate mai ales că acum acum vara vacile, indiferent de rasă, suferă de căldură. Noi am încercat să le oferim toate condițiile astfel că recent le-am pus niște ventilatoare și dușuri ca să le ajutăm să treacă cu bine peste această perioadă”.

    Astfel, la rasa Jersey, o atenție specială trebuie acordată și vițeilor de abia fătați. Până la 3 zile, ei trebuie să consume 2-3 litri de colostrum, foarte important pentru creșterea anticorpilor din organism. Mai departe, până la 3 luni vor fi hrăniți cu 3 litri de lapte pe zi. Laptele poate fi scos din alimentația vițeilor atunci când încep să consume 1,5 kilograme de furaj pe zi. Este important ca fânul să fie de bună calitate. În perioada dintre 4 luni și 9 luni, vițeii Jersey vor începe să se hrănească cu iarbă proaspătă și vor crește în greutate cu 2 kilograme pe zi. Cantitatea mare de fân asigură o bună rumegare. Cerealele furnizează energia necesară pentru a le menține în creștere.

    Junicile din rasa Jersey vor fi hrănite în perioada 10-16 luni cu aproximativ 2 kilograme de hrană, având libera alegere între iarbă și fân.

    În aceasta perioadă se poate observa o tendință spre îngrășare, un lucru nedorit fiindcă afectează calitatea și cantitatea laptelui. Dacă junica începe să facă depozite de grăsime, este recomandat să se reducă porția de cereale.

    rasa de bovine Jersey

    Un fel de ”Miss” între văcuțe

    Vaca Jersey își are originea acum 600 de ani în insula Jersey, localizată între Franța și Anglia. Astăzi, vaca Jersey poate fi găsită din Danemarca până în Noua Zeelanda, Canada și sudul Americii, sudul Africii și Japonia. Vacile Jersey au linii foarte rafinate la cap și umeri și nu mai există o rasă de vaci de lapte care să arate mai bine decât vaca Jersey. Taurii, comparativ cu alte rase, sunt extrem de masculini, musculoși la umeri și mai puțin rafinați decât femelele. Rasa Jersey modernă poate avea o varietate de culori, de la gri deschis, la maro foarte închis și cu umbre aproape negre. Atât taurii cât și femelele sunt mai închiși la culoare în dreptul șoldurilor și umerilor. La fătare, vițelul Jersey cântărește aproximativ 25 de kilograme, iar o femelă adultă ajunge la 430 de kilograme, taurii din rasa Jersey cântăresc 680 de kilograme.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Mesaje de Crăciun 2024: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători

    Ultimele știri

    Subvenția APIA la motorină 2025. Motorină mai scumpă, ajutor de stat mai mare Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Alerte meteo de viscol și ninsori! Harta județelor intrate sub Cod portocaliu și Cod galben