• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii au solicitat o întâlnire la MADR cu marii traderi de cereale : ”Diferența dintre porumbul vândut la noi și restul UE este de 50 de euro la tonă”

    Gabriela Gimbășanu -

    Problema traderilor care stabiliesc prețul pe piața cerealelor din România a fost ridicată și la întâlnirea ce a avut loc ieri  la sediul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Reprezentanții fermierilor au solicitat ministrului Daniel Constantin medierea unei întâlnirii cu principalii traderi de la noi din țară pentru a discuta nivelul de preț pe care aceștia îl oferă și care este cu mult mai mic față de ce plătesc agricultorilor din restul UE.

    Cerealele noastre sunt cumpărate cu mai puțini bani

    “Fermierul român este de două ori dezavantajat: o dată din cauza faptului că încasează o subvenție mai mică și, a doua oară, pentru că traderii le oferă prețuri mult mai mici decât prețurile cu care cumpără producția din alte state europene. Sunt profund nemulțumit de modul în care funcționează filierele de produs în România, de modul în care traderi care dețin peste 51% din capacitățile de depozitare ale țării înțeleg să încheie un parteneriat cu fermierul român și decid să-și împartă, în mod echitabil profitul”, a declarat Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

    Primim cu 50 euro mai puțin pe tona de porumb

    Dacă luăm în calcul cotațiile bursiere ale porumbului din țările europene, putem observa faptul că, fermierii români primesc cu cel puțin 50 de euro mai puțin pentru tona de porumb vândută. “De exemplu, la porumb, dacă astăzi discutăm de o cotație bursieră de 180 euro pe tonă, la bursa din Franța, în FOB Constanța avem o cotație bursieră ce nu depășește 160 euro, deci prețul de achiziție la fermier nu depășește 130-138 euro pe tonă. Prețul oferit este inacceptabil, tocmai de aceea l-am rugat de domnul ministru să medieze o discuție între producători și traderi pentru a vedea cu se poate forma prețul la cereale în România, diferit de prețul pe care îl primesc fermierii din alte state europene”, ne-a spus reprezentantul fermierilor, despre nivelul de preț pe care îl primesc fermierii români pentru cultura de porumb.

    Ministrul îi cheamă la raport pe traderi

    După ce și-au susținut punctul de vedere, reprezentanții fermierilor l-au convins pe ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale despre necesitatea convocării unei întâlniri cu traderi pentru o discuție care să aibă ca rezultat obținerea unui avantaj reciproc atât pentru fermieri, cât și pentru traderi.

    “În această săptămână, sau cel mai târziu săptămâna viitoare o să încerc să convoc și să mediez o discuție între traderi de cereale de la noi din țară și reprezentanții fermierilor, astfel încât să vedem ce se întâmplă la noi în țară și ce se întâmplă în alte state vizavi de preț. Nu avem foarte multe instrumente de acțiune în acest domeniu, dar cred că ne putem așeza la aceași masă și să avem o discuție sinceră astfel încât să avem un câștig de ambele părți”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    În acest moment, între cei mai mari traderi de cereale din România putem enumera: Cargill, Nidera România, ADM România Trading sau Glencore. Toate acest companii au avut anul trecut cifre de afaceri de ordinul sutelor de milioane de euro în țara noastră și, cu o singură excepție – Cargill, au raportat la Finanțe profituri de milioane și zeci de milioane de euro.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Ministrul Florin Barbu – anunț despre plata avansului APIA Cultura cu care fermierii au obținut anul acesta un profit între 7.000 și 8.000 euro la hectar Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!