• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dilema producțiilor la hectar în 2015: Ministerul dă niște cifre, fermierii le pun la îndoială. ”Cultiv cea mai mare suprafață de grâu din județ și nu m-a întrebat nimeni cât am scos”

    Gabriela Gimbășanu -

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat ieri primele date oficiale cu privire la recoltele obținute de fermieri români în acest an. În ciuda secetei care a afectat peste un milion de hectare, oficialii spun că producțiile din 2015 sunt mai bune ca cele de anul trecut. Vestea l-a suprins pe liderul Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu, care dă de înțeles că cifrele sunt livrate ”din burtă”.

    Cultură agricolă 2015 2014
    Grâu 3,68 tone/ha 3,64 tone/ha
    Orz 4,03 tone/ha 3,8 tone/ha
    Rapiță 2,36 tone/ha 2,57 tone/ha

    Șeful LAPAR a precizat că nu se raportează la media pe țară, însă situția de la Bacău – județul unde activează îl face să fie sceptic. ”Sunt foarte sceptic în ceea ce privește faptul că acele cifre ar fi corecte, pentru că, dacă stau bine și mă gândesc și iau în calcul toate declarațiile fermierilor din toată țara în ceea ce privește producția la grâu, rămân surprins. Pentru mine a fost o surpriză când am auzit că producție este puțin mai mare ca cea de anul trecut. Știu că acele situații sunt primite de cei de la MADR de la Direcțiile Agricole, iar cei de acolo nu știu ce criterii de evaluarea au pentru a stabili producția medie pe hectar. Tot ce pot să spun este faptul că, eu, în județul Bacău, lucrez cea mai mare suprafață din județul respectiv și nu m-a sunat nimeni să mă întrebe ce producție am obținut la hectar. Așa că am toate motivele să mă întreb de unde a rezultat producția respectivă”, a declarat Baciu pentru Agrointeligența.

    DSC_2291

    Ce a anuțat ministrul agriculturii cu privire la producțiile din 2015

    Culturile însămânţate în toamna anului trecut pentru care s-a încheiat campania de recoltat nu au avut pierderi foarte mari din cauza secetei, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, adăugând că producţia totală de grâu este chiar ”uşor mai bună” decât în 2014.

    ”Pentru că s-a încheiat campania de recoltat la culturile însămânţate în toamna lui 2014 vreau să vă anunţ că, din fericire, acestea nu au avut pierderi foarte mari. Din contră, la cultura grâului, rezultatele sunt uşor mai bune decât anul trecut. Dacă în 2014 cultura medie la hectar a fost de 3,64 tone, în anul 2015 a fost de 3,68 de tone. Cantitatea totală de grâu recoltată, conform datelor pe care le avem până în prezent din teritoriu, este de 7,5 milioane de tone, comparativ cu 7,4 milioane de tone în anul 2014”, a subliniat şeful MADR, la finalul întâlnirii avute luni cu fermierii.

    Producţia medie la hectar obţinută la orz a fost de 4,03 tone, în timp ce în 2014 a fost de numai 3,8 tone, iar cantitatea totală recoltată ajuns la 1,051 milioane de tone.

    ”Pentru rapiţă producţia la hectar a avut de suferit în sensul că avem o producţie mai mică, dar nu dramatic, respectiv 2,36 tone, comparativ cu 2,57 tone la hectar în 2014, iar producţia totală este 956.886 tone”, a adăugat ministrul.

    Ministrul a recunoscut însă că seceta afectează agricultura şi culturile, mai ales cele însămânţate în primăvară, respectiv porumbul şi floarea soarelui, iar ministerul va încerca să-i ajute pe fermieri să îşi deruleze în condiţii bune campania de primăvară.

    Foto: tribine.com



     


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului