Albinele hrănite cu M&M’s au făcut mierea albastră: reţeta unui dezastru
agrointeligenta.ro -Deşi sînt culori frumoase, recomandate de psihologi pentru cromo-terapii, albastrul şi verdele nu sînt deloc dezirabile atunci când este vorba de culoarea mierii, ocurenţa lor indicând faptul că albinele s-au hrănit în mod excesiv cu substanţe dulci conţinând coloranţi obţinuţi prin sinteză chimică.
Mierea este principalul produs al uneia dintre cele mai profitabile dintre culturi – creşterea albinelor sau apicultura. Calităţile mierii sînt determinate de hrana albinelor. Albinelor le plac „dulciurile” extrăgând zaharurile de oriunde din natură. Pentru nectarul lor florile sînt sursa cea mai de dorit pentru hrana harnicelor insecte – din nectarul florilor în funcţie de specia de plante careia îi aparţin acestea fiind transmise în miere substanţele active care particularizează şi dau valoare diferită produsului.
Albinele nu se rezumă doar la flori atunci când pleacă în căutarea „hranei”, ele „simt” tot ce este dulce, inclusiv resturile de dulciuri adunate în depozitele facilităţile de reciclare sau a gropilor de gunoi, din care hrănindu-se extrag şi transmit în miere nu doar zaharurile ci şi coloranţii folosiţi în industria alimentară pentru a face produsele mai „iubibile”.
Apicultorii din apropierea oraşului Ribeauvillé (regiunea Alsacia, Nordul Franţei) au lansat o adevărată anchetă detectivistică când au descoperit în mierea pe care o produceau în stupinile conduse după toate regulile apiculturii bio urme de culoare verde, albastră, roz sau mov, care transformau produsul în care investiseră atât de mult într-un rebut nevandabil.
Potrivit France 24, în urma „filajului” la care au fost supuse „suspectele” albine, s-a descoperit că „lucrătoarele” în loc să se ocupe de culegerea nectarului oferit din abundenţă de livezile şi viile din regiune parcurgeau 4 kilometri în plus pentru a ajunge la o uzină de biogaz în ale cărei „depozite” găseau resturi de junk-uri dulci.
Uzina de biogas cu pricina procesează deşeuri provenite de la gigantul Mars, producătorul cunoscutelor M&M-uri, pastile de ciocolată acoperite cu glazură colorată (verde, albastru, galben).
Afectaţi sînt toţi cei 2400 de apicultori alsacieni, care produc anual 1000 de tone de miere – pînă nu demult considerată de cea mai bună calitate, acum de nevândut după cum spun reprezentanţii lor.
Preţul unui kilogram de miere variază pleacă de la 8 euro şi creşte în funcţie de sortiment şi calitate, ceea ce ar face ca pierdirile estimate pentru sectorul alsacian al mierii să depăşească valoarea a câteva milioane de euro.