• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Galloway – vaca de carne așa cum a lăsat-o natura. De câțiva ani, crește fără pretenții și la Sibiu

    Roxana Dobre -

    Rasa de taurine de carne Galloway este apreciată ca fiind una dintre cele mai vechi, primindu-și numele după regiunea scoțiană de unde își trage rădăcinile. În ultimii ani, Galloway a făcut ”pui” și pe la noi, fermierii români fiind tot mai interesați de vaca de carne ce nu are pretenții de adăpost și despre care se spune că are cea mai sănătoasă carne de vită din toate câte sunt.

    Pompil Varga

    Despre Pompil Varga, sibienii ar spune că este în primul rând vănător. Noi, cei de la Agrointeligența, am vorbit cu el în calitate de crescător de Galloway, rasă de vaci de carne cu care și-a construit o fermă în Agnita încă din 2010. De fapt, e mult spus ”construit” pentru că Varga a optat pentru singura rasă de taurine care nu ”plânge” după condiții și pentru care un adăpost cât de cât este suficient pentru a trece cu bine de iarna geroasă de la munte.

    Galloway iarna

    Rasă de vaci foarte puțin pretențioasă

    În timp ce alți fermieri cheltuie milioane de euro cu grajduri moderne dotate cu dușuri, podele fițoase sau aer condiționat, pentru Galloway este nevoie de mult mai puțin și totul oferit de natură, fără costuri sau investiții costisitoare.

    „Având o suprafaţă mare de păşunat, de peste 200 de hectare, am decis în anul 2009 să îl pun în valoare. Așa că am studiat foarte mult şi am aflat că rasă de carne Galloway este foarte puţin pretenţioasă și rămâne afară tot timpul. Era ideală pentru condițiile pe care eu le puteam oferi cu atât mai mult cu cât nu voiam să devin “slugă” la vaci cum sunt alți crescători care au ales rase mai dificile”, ne-a declarat Pompil Varga.

    În ciuda costurilor reduse, calitatea primează la carnea de Galloway. ”Carnea de la această rasă este cea mai bună dintre toate bovinele având fibra cea mai scurtă. De subliniat că la această rasă nu s-a intervenit genetic aproape deloc. Putem spune că este o rasă pură”, ne-a declarat crescătorul, care mai are încă trei asociați la fermă.

    A început cu 39 de vaci și un taur

    Conjunctura în care a Pompil Varga a cumpărat bovinele i-a fost cumva favorabilă întrucât cel care le deținea a fost nevoit să renunțe la afacere din motive personale.

    “Nu am stat pe gânduri și am achiziționat 39 de femele și un mascul. Le-am cumpărat de la un alt crescător care a fost nevoit să vândă. Acum am în jur de 140 de capete împreună cu viței și în fiecare an vând undeva la 30 de tăurași”, ne mai explică fermierul.

    Vaci Galloway la masa

    Profit de la 100 de capete în sus

    În opinia crescătorului sibian de Galloway, o fermă de bovine de carne devine profitabilă de abia când efectivul atinge 100 de femele adulte capabile de repoducția a cel puțin 100 de viței pe an. Teoria este valabilă, desigur, numai dacă piața de destinație este cea de carne și nu genetică sau masculi.

    “Noi ținem numai vacile adulte și tineretul femel pentru că vrem să înmulțim efectivul. Avem condițiile favorabile să lărgim exploatația. Vrem să ajungem la un efectiv de 100 de vaci adulte, care să poată produce viței. În momentul de față sunt rentabile doar exploatațiile care ating sau depășesc acest efectiv. Până la o sută de animale pot spune că un fermier crește vaci de carne în piedere chiar și cu subvenția de 300 de euro pe cap de animal. De la 100 în sus deja poți vorbi despre profit și poți fi luat în calcul și ca partener de discuții pentru export. Când vorbim de export putem spune că avem nevoie de o cantitate mare de carne, tone, nu 20-30 de viței”, ne-a declarat crescătorul.

    Vițeii de la ferma din Agnita ajung la export

    Din păcate, românii nu sunt mari consumatori de carne de vită așa că fermierul sibian nu a găsit prea multă deschidere la restaurante sau supermarketuri. ”Pentru un crescător, singura opțiune este exportul. Noi avem contract cu o firmă tot din Sibiu, Karpaten Meat, care are cele mai multe vaci din rasa Angus din România, 2.500-3.000. Acolo vindem tăurașii când ajung la greutatea de 250-300 de kilograme, ceea ce înseamnă că au vârsta de înțărcare de 7-9 luni. Mai departe, ei îi îngrașă în funcție de solicitările beneficiarului final cu care au contract. Așa că tăurașii de la noi pleacă în afară odată cu cei din rasa Angus, dar deocamdată nu direct de la noi, ci din ferma lor”, ne-a explicat fermierul.

    vaca de carne Galloway

    Preț în viu – de la 2,50 de euro în sus 

    Kilogramul de Galloway se vinde cu 2,70 euro plus TVA. Prețul este valabil pentru tăurașii care nu depășesc 150 de kilograme. Cei care sar de această greutate se vând cu 2,50 euro plus TVA. „Vițelul se hrănește numai de la mamă, iar între 7 și 9 luni acesta este înțărcat. Până la această vârstă acumulează mai mult de jumătate din masa corporală a mamei. Adică dacă mama are 600 de kilograme, înseamnă că vițelul atinge 300, ceea ce înseamnă o rapiditate de creștere enormă”, mai spune fermierul.

    Pe timp de iarnă, vacile sunt hrănite cu fân, paie și apă. Fiind de talie mijlocie un mascul ajunge la 1.000 de kilograme când este adult și femela undeva până la 600 kilograme.

    “Au o talie mijlocie și trebuie să ne împăcăm cu ideea că dacă am ales o rasă unde nu s-a umblat genetic să nu avem pretenții la o acumulare de masă corporală mare cum este la Limousine sau Charolaise”, mai spune crescătorul despre caracteristicile rasei. Mai mult, vacile Galloway nu necesită o dietă deosebită sau costisitoare. Stau tot timpul anului afară, pe pășune. Singurele cerințe de “confort” sunt umbră vara și puțină căldură iarna.

    “Au nevoie pe timp de vară de umbră și de foarte multă apă. Pe timp de iarnă necesită expoziții sudice mai însorite pentru că altfel frigul “consumă” din greutatea lor. Sunt ținute numai afară și li se administrează numai fân natural, pășunea noastră fiind și certificată bio. Deci putem spune că este o vacă 100 la sută ecologică”, mai spune plin de mândrie fermierul.

    taurine de Galloway

    Merge crescută în orice zonă a țării

    Vaca Galloway se pretează la orice zonă geografică dacă în locul respectiv are umbrar, apă și, pe timp de iarnă, pășunea să fie așezată astfel încât să fie soare. Ca și temperament, exemplare din această rasă sunt cunoscute ca fiind foarte docile. Nu au coarne și au un păr foarte des care pe timp de iarnă le protejează de precipitații și intemperii. Năpârlesc anual, primăvara, când părul adult cade dar se regenerează treptat până în toamnă.

    “Nu sunt animale sălbatice așa cum s-a mai scris, poate doar dacă ne referim la nevoia de hrană și îngrijire care este minimă, dar ca și comportament sunt cât se poate de prietenoase. Doar că nefiind niciodată legate este mai greu să fie obișnuite să stea la prins astfel că atunci când le facem diverse tratamente, noi folosim un sistem special de prindere și de, să zicem, imobilizare. În plus, au acel instinct de turmă adică dacă vițelul este în pericol și își cheamă mama, atunci vin toate animalele și se coalizează ca să ajute mama al cărui pui este în pericol”, ne-a mai explicat crescătorul.

    Vacile Galloway sunt exclusiv pentru carne. Nu se mulg

    În ferma de la Agnita vacile sunt montate natural dar dirijat. Adică sunt formate două loturi cu monte dirijate astfel că taurii sunt introduși la femele astfel încât acestea să fete cât mai este cald afară.

    “Pentru că gestația durează 9 luni și jumătate, separăm taurii și facem monta programat ca fătările să aibă loc începând cu luna martie și până la finele lui septembrie, când să fie încă vreme bună și caldă. Au fătat și la -22 de grade și nu au pățit nimic dar totuși suferă și mama și puiul la temperaturi mai joase. Adică am încercat să evităm gerul așa că am folosit metoda aceasta cu separarea”, mai spune fermierul.

    Fătările sunt foarte ușoare la Galloway așa că de multe ori, la ferma din Agnita se găsește vaca cu vițelul deja lângă ea. ”De când creștem această rasă dacă avem unul sau două cazuri când vacile nu au putut făta și a trebuit să le ajutăm. Mulsul este exclus și laptele este destinat numai creșterii vițeilor. Laptele este puțin, dar bogat în proteină, iar vițelul suge până la 7-9 luni”, explică fermierul sibian.”

    Pompil Varga apreciază că rasa de vaci Galloway nu are probleme speciale doar ușoare accidentări care pot apărea din cauză că sunt crescute într-un spațiu liber. Adică își pot fractura un picior și atunci animalul trebuie sacrificat. “Sunt accidente care se întâmplă foarte rar și sunt valabile pentru toate animalele care stau pe pășune, adică nu sunt specifice rasei”, explică fermierul sibian.

    vitel de Galloway pret

    Vițeii trebuie tăiați până într-un an

    Deși crește vaci de carne de ceva vreme, Pompil Varga spune că nu este un mare consumator de carne de vită. Recunoaște că românii nu sunt foarte pricepuți în bucătărie când vine vorba să gătească vită. “Carnea de vită este mai pretențioasă la gătit. Suntem departe de țările occidentale în care cei care prepară carnea știu exact ce să facă cu fiecare bucățică. Gustul cărnii este foarte deosebit dar și aici vorbim din nou de vârstă, adică ideal este ca animalul să fie tăiat până într-un an, aceasta este vârsta optimă. Are o frăgezime mult mai mare, fără colesterol, cu vitamine, cu gust bun, e cea mai sănătoasă, categoric. Pot spune că este cea mai bună carne dintre toate rasele, cu stratul de grăsime cel mai subțire”, povesteşte Pompil Varga. În magazine, un kilogram de vită Galloway depășește 150 de lei pe kilogram.

    Foto: Facebook.com, www.turnulsfatului.ro



     


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul a majorat plafonul unei subvenții care urmează să intre la plată Subvențiile APIA în decembrie – plan de plăți și termene pentru fermieri Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă