Prețul cartofului românesc din producția 2015 – în jur de un leu/kilogram. Exportăm deja în Ungaria și ne așteaptă comenzi din Germania, Polonia și Israel
Roxana Dobre -Prima dată a fost seceta, acum au venit ploile. Ambele fenomene au lovit cultivatorii de cartofi românești care strâng în 2015 o producție medie de 10-12 tone la hectar. Mult sub ce aveau în depozite anul trecut, când recolta medie a fost de 18-20 de tone chiar și în cele mai dificile zone.
Probleme au întâmpinat nu doar cultivatorii români, ci și cei din restul UE așa că fermierii noștri se pregătesc de exporturi semnificative, ne-a declarat Gheorghe Boțoman, președintele Federației Naționale a Cartofului din România. Toate aceste schimbări pe piață vor aduce un preț mai bun pentru producătorul autohton de cartofi.
“În 2015, producția de cartofi este, în unele zone ale României, în special zona Moldovei, aproape de catastrofă din cauza secetei. Nici ploile din ultimele zile nu îi ajută de cultivatori deoarece cartofii putrezesc în pământ. Nu putem recolta tot din cauza ploilor pentru că legumele trebuie lăsate 2-3 zile pe teren la uscat. Ideal ar fi un depozit frigorific dar, din păcate, nu există. În zona din interiorul arcului carpatic, Brașov – Covasna, producțiile sunt mai bune, mai ales la fermierii care au investit într-un sistem de irigații, dar costurile sunt foarte mari și nu sunt recuperate. Și în nordul județului Harghita spre Moldova sunt probleme majore”, ne-a declarat Gheorghe Boțoman, președintele Federației Naționale a Cartofului din România.
Pe fondul producției mici și prețul pe kilogramul de cartofi va crește. Acesta va fi în jur de un leu ceea ce înseamnă că îl depășește pe cel de anul trecut când kilogramul de cartofi s-a vândut cu 60-80 de bani.
0,85 de lei la poarta fermiei. Se va stabiliza la un leu pe kilogram
“Anul trecut a fost o producţie foarte mare de cartofi în toată Europa, nu doar în România, şi acest lucru a pus presiune pe preţuri. Momentan, la poarta fermei cartofii se vând cu 0,85 de bani sau chiar 1 leu în funcție de calitate. Dar prețul o să crescă pentru că în toată Europa a fost secetă iar la noi producția este satisfăcătoare. Față de anul trecut, producția este cu 20-25 la sută mai mică la nivel național. Dar chiar și cu această scădere, noi putem asigura consumul intern de pe piața din România fără să avem nevoie de importuri”, ne-a declarat Gheorghe Boțoman.
300-400 de tone deja pleacă lunar în Ungaria
Fermierul vorbește și despre o cerere mare pentru cartofii româneşti în UE astfel că producătorii au deja contracte pentru cantități importante.
“La export pe termen scurt avem deja solicitări din Ungaria dar vor pentru industrializare, deci cer un soi specializat. Au cerut 4 tiruri pe săptămână ceea ce înseamnă că într-o lună trimitem în jur de 300-400 de tone. La export mergeau în Rusia, dar acum cu embargoul normal că nu mai sunt cereri. Mai sunt solicitări și din Polonia, Germania sau Franța pentru că secetă a fost în toată Europa, iar la ei au fost producții destul de mici. Am mai avut solicitări concrete și din Israel de unde s-a cerut o cantitate foarte mare dar acum trebuie să așteptăm luna septembrie când se finalizează culesul și tragem linie să vedem care este producția finală. Deocamdată vorbim de estimări”, ne-a mai spus cultivatorul.
Cartofii românești se luptă cu importurile de proastă calitate
În ciuda semnelor bune pentru cultivatorul român de cartof – prețul mai bun și cererea de export, ramura rămâne însă și anul acesta cu problema importurilor de tip dumping. Astfel, tuberculi aflați în afara STAS-ului în Europa sunt furnizați pe piața de la noi în cantități industriale.
“Eu recomand consumatorilor să cumpere din marile magazine unde sunt trecute pe etichetă țara de origine și mai ales caracteristicile culinare ale soiului. Dacă aleg să cumpere din piață măcar să ceară vânzătorului detalii despre proveniența legumelor. În plus, în supermarket cartofii nu se vând la grămadă, iar în ultima vreme fermierii ambalează cartofii pe destinații culinare, nu doar cartof roșu și cartof alb. Sunt soiuri speciale pentru salate, piure sau prăjit. Acum ne-am aliniat și noi țărilor civilizate și nici consumatorul nu trebuie să mai cumpere la grămadă. Avem fermieri de elită care au linii de însăcuire și pun pe piață marfă de calitate unde într-un sac găsești un singur soi de cartofi nu 5 soiuri diferite. La tarabă găsești doar cartof roșu și cartof alb, la grămadă. Unul fierbe în 10 minute, altul în 15 și de aici și plângerile pentru calitatea proastă a cartofilor. Dacă amestecăm soiurile este și normal să nu iasă ce trebuie”, ne-a mai explicat Boțoman.
Foto: Bazinul Legumicol Comuna Lunguletu