Soiuri românești de ardei gras recomandate pentru cultură
agrointeligenta.ro -Cultura de ardei gras poate aduce profit bun legumicultorilor români dacă soiurile sunt bine alese. Dr. ing. Victor Lăcătuș, cercetător cu experiență și fondatorul Cooperativei Agricole ”Legume de Vidra” dezvăluie care sunt, după studii îndelungate, recomandările sale atunci când vine vorba despre soiuri românești de ardei gras.
Soiuri românești de ardei gras recomandate pentru cultură
• Soiurile de gogoșar Cornel 209 și Asteroid 204, cele mai cultivate și apreciate în România, sunt soiuri productive (43-53 t/ha), cu fructe mari (120-250 de grame), rotundturtite, de culoare roșie – închisă, lucioase, cu pulpă suculentă și crocantă, cu grosimea de 9-12 milimetri; au o toleranță ridicată la verticilioză și VMT;
• Soiul de ardei gras Bârsan, semitimpuriu, cu fructe de formă conică, verzi-gălbui, de 95-120 de grame;
• Soiul de ardei gras Buzău 10, timpuriu, cu fructe de formă trapezoidală, culoare galbenă – deschisă, cu greutatea de 90-100 de grame și o producție de 35 t/ha;
• Soiul de ardei lung Bogdan, cu fructe de culoare roșie la maturitatea fiziologică, lungi de 20 de centimetri și o grosime a pericarpului de 5,5 milimetri, cu toleranță ridicată la verticilioză;
• Soiul de ardei lung Lung de Ișalnița, cu fructe de 13-15 centimetri lungime și o grosime a pericarpului de 4,5 milimetri, de culoare roșie la maturitatea fiziologică; se recoltează circa 15 fructe/plantă.
Sursa: RNDR.ro