• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Acvacultura – noua frontieră în agricultură sau de ce s-a apucat gigantul Cargill să cumpere o fermă de somon cu 1,5 miliarde de euro

    agrointeligenta.ro -

    Marii jucători din agri sunt din ce în ce mai convinși că următorul boom nu va mai veni din terenul agricol, ci…din apă. Semnalul a fost dat recent de gigantul american Cargill care a cumpărat la o licitație una dintre cele mai scumpe ferme de somon din Norvegia.

    Suma plătită de Cargill pentru noua investiție se ridică la 1,5 miliarde de euro, ceea ce poziționează grupul în primii trei jucători mondiali de pe piața furnizorilor de somon din lume.

    Și, totuși, de când a devenit acest business atât de atractiv? Totul ar fi pornit după 1980, când s-a declanșat o mișcare de protejare a peștelui sălbatic și, implicit o limitare a exploatării lui, astfel că fermele au început să câștige teren. Se estimează că până în 2023, cantitatea de pește produsă în condiții controlate va depăși ceea ce numim pește sălbatic.

    Oportunitatea nu a fost deloc neglijată de către Cargill care încă de luna trecută a început să colaboreze cu Naturisa, un mare furnizor de creveți, pentru a construi în Ecudoar o fabrică de procesare în valoare de 30 de milioane de dolari. Mai mult, nu doar Cargill a intrat puternic în acest business pentru că anul trecut, japonezii de la Mitsubishi au cumpărat și ei una dintre cele mai mari ferme de somon din Norvegia, achiziție care i-a costat 1,4 miliarde de euro.

    Cu alte cuvinte, trendul este clar, însă doar anii ce vor urma ne vor dovedi cât de mult poate crește această nouă agricultură…



     


    Te-ar mai putea interesa

    Cât costă carnea de miel în UE, în apropierea Paștelui. Prețuri duble în România față de acum doi ani An compromis pentru floarea-soarelui? Georgian Corniță, fermier: Am început să întoarcem culturile! Un fermier produce mana cerească, alimentul biblic uitat de decenii

    Ultimele știri

    Febra aftoasă a apărut la o fermă ce luase toate măsurile de biosecuritate. Angajații se mutaseră la fermă pentru a nu aduce virusul Combaterea în preemergență și în postemergență timpurie a buruienilor din culturile de porumb și floarea soarelui – două soluții foarte eficiente oferite de FMC Fermierii au de unde alege. Agrii recomandă mai multe fungicide contra septoriozei la grâu