• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pro și contra abonamentului la irigații. Care este logica pentru care fermierii sunt taxați și pentru apa cu care udă culturile

    agrointeligenta.ro -

    Abonamentul anual pentru irigații este soluția pentru a susține păstrarea și funcționarea sistemelor, apreciază ministrul Daniel Constantin. La debaterea organizată pe tema secetei în Parlamentul României, reprezentantul Guvernului a declarat ieri că susține introducerea acestui pachet care va ajuta la scăderea costurilor de irigații.

    ”Pentru a reduce costurile foarte mult, ar trebui ca acel abonament să fie obligatoriu pentru toţi cei care sunt în amenajarea respectivă de irigaţii. În felul acesta, costurile se reduc la 10% faţă de cineva care este în treapta întâi de pompare”, a declarat Constantin.

    Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România este, însă de altă părere, iar argumentul său este acela că abonamentul pentru irigații nu a funcționat în trecut.

    ”A mai existat acea obligativitatea în care trebuia să plătim în fiecare an în avans o anumită sumă pentru reparația stațiilor și când ne trebuia apă, mai dura două luni de zile până dădea apă. Practic, pierdeai startul. Ba că nu aveau aia, ba aia, venea inginerul și îi înjura pe cei de la minister și tot așa. Și noi rămâneam fără apă”, a spus Laurențiu Baciu, care a subliniat că numai o anumită suprafață a țării se pretează la irigații, iar Guvernul ar trebui să găsească soluții pentru toți fermierii, inclusiv pentru cei mai mici.

    ”Fermieri mici care nu vor putea accesa nicioadată o instalație de genul acesta, dar pentru ei nu se găsesc fonduri pentru a-și procura niște utilaje mai mici de irigat – motopompe, linia de aspersoare, că surse de apă mai găsesc ei”, a subliniat Baciu.

    Liderul fermierilor a propus folosirea apei din subteran a cărei exploatare pentru agricultură este interzisă în prezent prin reglementări de mediu. Mai mult, Baciu a spus că înțelege costul energiei pentru irigații, dar nu vede noima în a plăti și apa, o resursă națională publică. ”Nu înţeleg de ce plătim apa folosită la irigaţii, că dacă nu o iau eu se duce în mare, pe când eu aduc plus valoare, ajut economia. Dacă nu iau apa din Siret, ea se duce în Dunăre şi de acolo în mare, deci la revedere”, a spus fermierul.

    În replică, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat că 80% din preţul apei pe care o folosesc fermierii se duce în energia electrică de care au nevoie motopompele.

    ”Din costul pentru irigaţii, 80% e reprezentat de energie. Asta este marea problemă. De aceea am intervenit în 2011 pentru a reduce preţul la energie şi de aceea vrem să schimbăm pompele acelea, pentru ca preţul energiei să fie cât mai mic. Avem costuri foarte mari, pentru că avem infrastructura din anii ’70. Noi pompăm în amonte, dar în momentul de faţă studiem posibilitatea ca din barajele pe care le avem să folosim apa şi pentru sistemele de irigaţii şi să putem iriga gravitaţional. La un moment dat va trebui să discutăm cu Ministerul Mediului pentru a putea folosi apa din pânza freatică. Astăzi este interzis. E o chestiune pe care trebuie să o privim în viitor”, a spus Constantin.

    Abonament de 20 de lei/ha

    Chestiunea abonamentului annual pentru irigații a mai fost discutată anul acesta în luna mai. La acea vreme, secretarul de stat Daniel Botănoiu anunța că MADR a propus introducerea unui abonament anual de 20 de lei pe hectar în cele 56 de amenajări de irigaţii care deservesc 825.000 de hectare pentru a putea garanta anumite investiţii necesare pentru infrastructura principală de irigaţii.

    ”Am venit cu această propunere de abonament de 20 de lei pe an pe hectar pentru cele 56 de sisteme de irigaţii cu 825.000 de hectare viabile şi pentru care putem să furnizăm apă. În acest fel, consider că nu mai oblig fermierul să facă contract cu ANIF, să dea 20% avans, ci plăteşte acest abonament sigur, iar costurile lui sunt legate doar de energie. Acest lucru ne permite să garantăm şi investiţiile pe care vrem să le facem în infrastructura principală de irigaţii”, a declarat în luna mai, pentru Agerpres, Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!