• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Secretele primei ferme ecologice de găini ouătoare din Ardeal: Ioan Pop a început cu 300 de păsări și acum aprovizionează toți marii retaileri

    Roxana Dobre -

    Ferma ecologică de găini ouătoare părea o nebunie în 2004, când Ioan Pop s-a apucat în Cluj, la Lomb, să pună bazele primei astfel de afaceri. Sectorul bio nu era deloc dezvoltat, iar procesul a fost anevoios. Cu toate acestea, fermierul s-a ambiționat și, din 300 de păsări câte avea atunci, a ajuns azi la 3.000 de găini și 65.000 de ouă ecologice livrate lunar în hipermarketuri și magazinul propriu.

    Înființarea fermei de ouă bio l-a costat pe Ioan Pop peste 100.000 de euro, în mare parte bani pe care i-a împrumutat de la bancă.

    ”Probleme mari au fost la început și cu desfacerea întrucât promovarea s-a făcut destul de dificil. Am participat la foarte multe târguri pentru a ne promova și pentru a explica exact ce înseamnă acest mod de a produce ouă. Piața a evoluat foarte bine iar momentan există un deficit având în vedere că cererea este foarte mare”, ne-a declarat fermierul din Ardeal.

    ferma de oua bio

    Ce l-a ajutat foarte mult pe fermier a fost că activase în sectorul creșterii păsărilor până în 2000 și faptul că a mizat pe 30 de hectare de teren agricol cu care asigura o parte din hrana găinilor. Astăzi a ajuns la o suprafață de 38 de hectare – mare parte luate în arendă, pe care le cultivă cu porumb, grâu, soia și trifoi. Așa reușește să scutească o parte din costurile cu hrana celor 3.000 de păsări pe care le are acum. ”Este mai sigur și mai confortabil să știm cum au fost produse furajele. Am întâmpinat ceva probleme și pentru că pe piața furajelor nu prea am găsit companii care să producă bio. Așa noi putem controla cel mai bine ce am pus în pământ, ce a ieșit și cum am tratat. Singurele tratamente aplicate sunt dejecțiile de la păsări care sunt depozitate de iarna până primăvara și de primăvara până toamna. Le aplicăm de obicei toamna odată cu lucrările specifice”, ne-a mai explicat fermierul.

    Ioan Pop crește doar găini Lohmann Brown, iar puii spune că îi cumpără cu circa patru euro bucata. A optat pentru această rasă pentru că are un ritm de creștere lent, ajungând la vârsta adultă cu puțin peste 2 kilograme, dar cu o producție de peste 300 ouă/an. Este o pasăre rezistentă la boli și adaptată la orice mod de creștere, la sol sau în baterii. Ouăle proaspete provenite de la aceste găini sunt sănătoase, cu coaja tare, gălbenuș intens colorat și au o greutate medie de 63-64 g/buc.

    Fermierul bio spune că ouălele de la el din fermă sunt ușor de recunoscut în magazin pentru că sunt printre puținele care au atât ambalaj cu însemnele bio, cât și ștampila de cod care începe cu cifra 0.

    ”Cele marcate cu cifra 0 sunt cele mai sănătoase ouă pentru că ele certifică faptul că găinile sunt hrănite doar cu hrana ecologică, furajele modificate genetic fiind interzise cu desăvârșire. Nici iarba pe care găinile o mănâncă nu este tratată cu pesticide sau fertilizatori sintetici sau chimici”, ne-a explicat Ioan Pop.

    ferma ecologica de gaini ouatoare

    Ferma de ouă ecologice din Lomb este verificată cel puțin o dată pe an, mai exact de câte ori consideră necesar firma de certificare bio. Orice abatere de la normele agriculturii ecologice l-ar costa pe Ioan Pop pierderea acestei recunoașteri și, implicit, prăbușirea afacerii bio pentru că în hipermarketuri, ouălele de la Lomb se vând cu 1,30 de lei, în timp ce ouăle găinilor crescute intensiv au un preț de 60-80 de bani.

    Găinile crescute în ferma din Cluj sunt sacrificate la vârsta de un an odată cu schimbarea seriei. Mai departe sunt vândute în magazine cu specific tradițional, în supermaket sau în magazinul de desfacere pe care fermierul îl are în Cluj.

    “Avem contracte semnate anual cu cei mai mari retaileri din România pentru a distribui ouăle ecologice. Este o nișă unde cererea nu este încă acoperită, așa că mai e loc și pentru alte ferme. În plus, noi avem și un magazin de desfacere în Cluj-Napoca unde clienții noștri găsesc produsele din fermă. Aș preciza că găinile crescute bio mănâncă la fel de mult ca și celelalte ca și cantitate, dar cerealele sunt produse în sistem bio. Furajele sunt foarte bine monitorizate”, ne-a mai spus fermierul.

    Foto: Ziar de Cluj



     


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri

    Ultimele știri

    Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp Protest masiv al fermierilor din Polonia! Președinta CE Ursula von der Leyen nu a mai venit la Varșovia