• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Despre secetă cu un fost ministru al agriculturii. Care crede Stelian Fuia că sunt soluțiile pe termen scurt, mediu și lung

    Gabriela Gimbășanu -

    Stelian Fuia a fost printre puținii miniștri ai agriculturii cu experiență și în producție. Un profesionist care și înainte să fie în Guvern, și în perioada mandatului, dar și acum, a stat în prima linie a fermierilor. Se implică activ, participă la toate evenimentele de profil și, bineînțeles, ascultă și cunoaște problemele care-i apasă pe agricultori.

    Cu fostul ministru Stelian Fuia am stat de vorbă despre seceta din acest an. Are o părere definită și nu este genul de persoană care să dea vina pe cineva anume. Lasă să se înțeleagă că vina e colectivă și, din păcate, mandatul său și mai ales contextul politic de la acea vreme nu au fost suficiente pentru a schimba această paradigmă.

    “Seceta din anul 2015 era previzibilă. Problema este că întodeauna ne aducem aminte de fenomenul de secetă atunci când acesta deja se manifestă și nu mai putem face prea multe lucruri pentru a contracara efectele acesteia. La ora actuală, fermierii suferă cumplit din cauza secetei, producțiile au fost înjumătățite și în unele cazuri chiar agricultorii români nu mai au ce recolta de pe câmp. În aceste condiții, vor fi mari probleme în reluarea ciclului de producție”, a declarat pentru Agrointeligența Stelian Fuia în calitatea sa de președinte al Procera, companie care se ocupă de distribuția inputurilor din agricultură.

    Plata urgentă a despăgubirilor – soluția pe termen scurt

    Fostul ministru al agriculturii militează pentru o soluționare rapidă pe termen scurt, respectiv plata grabnică a despăgubirilor către fermieri. Altfel, și anul viitor e compromis.

    “Este nevoie ca Guvernul României să intervină cu ajutoare urgent pentru reluarea ciclului de producție. Când spun urgent, înseamnă că trebuie să intervină astăzi pentru că, fermierii trebuie să se apuce de semănatul culturilor de toamnă și nu au bani de motorină, nu au bani să-și facă lucrările de toamnă ca să poată să semene. Promisiunile făcute până acum sunt “apă sfințită la un picior de lemn”. Ciclul de producție nu se reia nici în decembrie, nici la primăvară, ci în lunile septembrie-octombrie, când se pun bazele pentru recolta de grâu, orz și rapiță de anul viitor”, ne-a spus fostul ministru al Agriculturii, despre necesitatea urgentării despăgubirilor acordate din cauza pierderilor suferite ca urmare a manifestării fenomenului de secetă.

    Mulți nu au banii să-și strângă recoltele de porumb și floare

    În această perioadă agricultorii români ar trebui să se înceapă semănatul la rapiță, după care urmează grâul și la sfârșit orzul, dar mulți dintre ei nu mai au bani nici să-și strângă recoltele de porumb și floarea-soarelui. “Începând din septembrie fermierii ar trebui să intre într-un flux continuu de semănat, ori unii oameni nu au nici măcar bani să-și recolteze floarea-soarelui, așa cum este ea amărâtă. Seceta de anul acesta este una dintre cele mai severe pe care le-a traversat România în ultimii ani”, a subliniat președintele companiei Procera.

    Seceta din 2015 a acoperit toată țara

    Anul acesta seceta a acoperit o suprafață mult mai extinsă, decât cea din 2012 când Fuia era ministru și lipsa de precipitații afectase doar sudul țării și o mica parte din Moldova.

    “Seceta din 2015 s-a manifestat sever în zona de est a țării, în Botoșani – un centru agricol extrem de important. Cine a obținut trei tone de grâu la hectar a fost norocos. În aceste zone, culturile de porumb și floarea-soarelui sunt calamitate. Avem secetă în vestul țării: Timișoara, Arad, Satu-Mare și Oradea. Chiar și în sudul țării, seceta a produs pagube însemante. Seceta a cuprins toată țara și a afectat culturile de grâu, porumb și floarea-soarelui”, ne-a vorbit Stelian Fuia, despre principalele zone afectate de secetă.

    Fostul Ministru al Agriculturii a subliniat faptul că, în viață s-a ghidat după modelul polonez de gestionare a problemor de secetă, acolo fermierul știe că va primi despăgubirile cuvenite în luna octombrie. ”Polonezii vorbesc mai puțin și fac mult mai mult”, explică Fuia de ce urmărește atent agricultura acestei țări.

    Sistemul de irigare din pânza freatică –  promovat, susținut și extins

    Pentru a întrerupe șirul repetitiv al manifestării secetei în agricultură, președintele Procera propune mai multe măsuri de intervenție. Prima soluție de care vorbește este cea pe termen lung.

    “Acest Program Național de refacere a sistemului de irigații despre care se vorbește de foarte mulți ani, trebuie început. Degeaba dăm bani fermierilor să-și refacă sistemul din infrastructura secundară de irigații dacă ANIF-ul nu aduce apă pe rețeaua principală la un preț convenabil”.

    Stelian Fuia are în vedere și măsuri de sprijin pe termen scurt, măsuri care pot fi implementate printr-un simplu act normativ.

    ”Un alt lucru care ar trebui facut este să li se permită fermierilor să irige cu apă din pânza freatică, așa cum se întâmplă în Franța. Apa din pânza freatică se află într-un ciclul de rotație permanent și trebuie utilizată. Sunt deja fermieri în sudul țării care irigă din pânza freatică. Acest sistem trebuie promovat, susținut și extins. Acum, procedura este prohibitivă”, a explicat Fuia, cum ar trebui abordată problema secetei în România.

    La îndemâna fermierilor: genetică adaptă condițiilor climatice din țară

    Un alt lucru extrem de important pe care trebuie să-l ia în calcul toți fermierii români este genetica folosită.

    “Dacă folosești o genetică adaptată condițiilor climatice specifice secetei, pierderile de producție nu sunt așa de însemante ca în cazul unei culturi obișnuite. Pentru că noi la Procera ne ocupăm și de ameliorare, am avut câteva exemple în zona Roman, unde cu anumite soiuri s-a obținut 3,5 tone. Cu soiurile noastre, create în România, am obținut 4,8 tone de grâu la hectar, chiar în condiții de secetă”, a declarat pentru Agrointeligența Stelian Fuia, președintele Procera.


    Te-ar mai putea interesa

    Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă