• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Decizii luate după protestul fermierilor la Bruxelles: Avansul la subvenții – din 16 octombrie. Se vor putea plăti ajutoare de minimis de cel mult 15.000 de euro

    agrointeligenta.ro -

    Protestul fermierilor nu a rămas fără răspuns. În urma discuțiilor de astăzi dintre reprezentanții Comisiei Europene și miniștrii agriculturii, statele membre au primit undă verde pentru a începe plata avansului la plățile directe din 16 octombrie. De la bugetele naționale se va putea plăti cel mult 50%, dar există șanse ca măsura să fie extinsă până la 70%. Se pare că, totuși, că în aceste condiții, guvernele vor prefera să vireze banii fermierilor abia din 1 decembrie pentru a finaliza verificarea cererilor și controalele în teritoriu (condiție obligatorie pentru a da drumul plăților în avans)

    Pe partea plăților prin programele de dezvoltare rurală – așa cum sunt plățile de agri-mediu, pentru sectorul bio, bunăstarea animalelor sau zonelor cu norme speciale de mediu, se va putea plăti 75% din sumele aferente începând cu 16 octombrie, urmând ca procentul din plăți să fie urcat până la 85%.

    Pe lângă acest sprijin legat de plățile directe și plățile din bani europeni, guvernele statelor UE au primit  acordul CE să acorde ajutoare de minimis de cel mult 15.000 de euro pentru susținerea producției și de cel mult 200.000 de euro pentru sectorul de procesare sau marketing. Se aplică aceeași regulă: beneficiarii nu pot depăși acest plafon pe parcursul a trei ani.

    Sprijin de 500 de milioane de euro

    Comisia Europeană a anunţat astăzi un pachet de sprijin în valoare de 500 de milioane de euro pentru a-i sprijini pe fermieri, în special pentru producătorii de lapte, cu ocazia consiliului miniştrilor Agriculturii convocat la Bruxelles pentru a răspunde la criza prin care trece în prezent sectorul agricol, transmite AFP.

    ”Acest pachet va permite ca 500 de milioane de euro din fondurile UE să fie distribuite imediat în beneficiul fermierilor. Răspunsul demonstrează că Executivul îşi ia în serios responsabilităţile faţă de fermieri şi este pregătit să îi sprijine cu fonduri adecvate”, a declarat vice-preşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen.

    Potrivit propunerilor Comisiei, cea mai mare parte a acestui pachet urmează să fie furnizată către toate statele membre sub forma unor anvelope pentru sprijinirea sectorului laptelui. Atunci când va stabili modul în care vor fi împărţite ajutoarele, Comisia se va asigura că acestea sunt distribuite în mod corect, ţintite şi eficiente, în special în acele state membre ai căror fermieri au avut cel mai mult de suferit de pe urma evoluţiilor de pe piaţă, a informat Executivul european într-un comunicat de presă.

    Față de aceste lucruri agreate, CE va colabora cu Banca Europeană de Investiții pentru a găsi soluții prin care plata subvențiilor să fie corelată cu costul comodităților, un instrument care deja este la dispoziția statelor UE prin PNDR, dar puține au optat pentru a-l implementa.

    Instrumentul depozitării private va fi continuat

    În privința prețurilor din paița laptelui sau a cărnii se va merge pe o stimulare a cererii și prin reducerea cantităților din piață.

    În acest sens, se are în vedere extinderea măsurii de depozitare privată, alocându-se sume mai mari. A fost anunțată și reluarea schemei speciale pentru depozitarea cărnii de porc.

    Perioada ce va urma va aduce și o promovare mai agresivă a produselor europene. Acum bugetul alocat pentru această activitate este de 81 de milioane de euro, urmând să crească treptat până în 2019, ajungând la 200 de milioane de euro.

    O altă măsură luată vizează sectorul de lapte unde se are în vedere consolidarea Observatorului pieței laptelui, un instrument care este deja consultat periodic de către 30.000 de profesioniști din UE și care are potențialul de a deveni cu adevărat un punct de referință pentru fixarea prețurilor. Tot pentru susținerea fermelor de lapte, s-a decis continuarea schemelor de consum în școli, nefiind impuse plafoane de cheltuieli așa cum se aplică în cazul programelor cu fructe.

    Se va pune un mare accent pe relațiile comerciale din afara spațiului european, incluzând aici Maroc, Vietnam sau Canada ca și destinații care pot absorbi surplusul de lapte din UE. Pentru export sunt țintite China, Japonia, Chile sau Coreea de Sud. Dintre aceste state, comisarul european Phil Hogan urmează să viziteze în curând China și Japonia, urmând ca la începutul anului viitor să se afle în Columbia.

    Întregul pachet de măsuri și decizii luate astăzi la Bruxelles sunt incluse într-o sinteză emisă de oficialii Comisiei Europene (limba engleză).


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA