• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • O nouă rasă de porci debutează în gospodăriile din România: Micii fermieri încrucișează mangalița cu porcul vietnamez și mistrețul din pădure

  Roxana Dobre -

  Reîntoarcerea românilor la o alimentație sănătoasă și cererea tot mai mare de carne de porc “light” l-au determinat pe un dâmbovițean să facă încrucișeze rasele de porc vietnamez și mangalița cu mistrețul sălbatic. 

  “Am vrut să pot oferi o carne de calitate mai întâi pentru familia mea. După aceea, am văzut că devine din ce în ce mai interesant și de vândut și pentru prieteni. Acum vreau să mă extind și să perfecționez linia. Poate fi o afacere bună pentru micii fermieri pentru că acest tip de carne, mai sănătoasă, se vinde foarte bine și cumpărătorii au început să caute deja în târguri mult mai mult porci de acest tip. Plus că și prețul este mai mare. De exemplu, un purcel de 20 de kilograme se vinde cu 400 de lei bucata, ceea ce este aproape dublu față de rasa normală”, a declarat pentru Agrointeligența Mihai Calotă (40 de ani) din comuna dâmbovițeană Gura Ocniței.

  11990508_1651639905105507_5221413548970403317_n

  Rasa a păstrat trăsăturile mistrețului, gustul dulce al cărnii de vietnamez și conținutul scăzut în grăsimi ca mangalița

  Mihai Calotă spune că inedita încrucișare – care poate deveni o nouă rasă, a ajuns la el în gospodărie la începutul acestui an mai mult dintr-o întâmplare.

  “Încrucișarea a fost făcută la Măgurele de către un medic veterinar cu care sunt prieten. Din motive medicale el nu a mai putut continua proiectul și am cumpărat eu cele două purcele gestante. Încrucișarea a fost făcută între o purcea vietnameză și un vier care la rândul lui provenea dintr-o încrucișare de mangalița cu mistreț. A ieșit o rasă echilibrată care păstrează din calitățile de top ale fiecărei rase de proveniență. Au ieșit niște porci maro cu dungile de la mistreț, cu gust dulce ca de vietnamez și conținut scăzut de grăsime ca mangalița”, ne-a declarat crescătorul.

  Se pare că Mihai Calotă nu este singurul gospodar care are în bătătură această nouă ”rasă”, ci mai există un crescător la Târgul Mureș pe care l-a luat drept exemplu. Suinele ardeleanului au atins la vârsta de un an de undeva la 150 de kilograme.

  11988372_1651639931772171_2046284871612719954_n

  Porcii “pasc” iarba ca și oile

  Porcii din rasa promovată în gospodăria crescătorului de la Dâmbovița sunt crescuți mai mult în libertate, iar fermierul spune că este o cerere de bază pentru ca gustul cărnii să fie fraged.

  “Deocamdată nu am dat niciun nume rasei. Sunt ușor de crescut pentru că eu îi țin mai mult liberi și poate de asta și rămân cu o carne fragedă cu calități nutritive, cu un conținut de numai 20 % grăsime”, ne-a precizat fermierul.

  Porcii lui Mihai Calotă sunt hrăniți cu un amestec de furaje compus din porumb, grâu, floarea-soarelui, orz, orzoaică. La acestea adaugă mălai furajer. ”Delicatesa principală pe care porcii o devorează imediat este frunza de copac, iar în rest, pasc pasc ca oile. Le place foarte mult frunza de copac și iarba. Vor multă verdeață. Dacă le dai drumul se hrănesc fără probleme pe pajiște. Chiar aveam un gazon în curte și i-am scăpat acolo, mi l-au făcut praf”, mai povestește amuzat fermierul.

  Greutatea optimă la care se sacrifică încrucișarea de rase este de 150-170 de kilograme, nu mai mult. De subliniat că Mihai Calotă nu are studii de specialitate, ci a acumulat toate cunoștințele despre creșterea animalelor prin muncă.


  Te-ar mai putea interesa

  Ioan Tătăran, crescătorul care a reînviat tradiția porcului Mangalița în România Mangaliţa, porcul-somon, își face loc pe masa de Crăciun. Într-un an, cererea s-a triplat! Porcul Mangaliţa: o piaţă pierdută de români şi câştigată de unguri

  Ultimele știri

  Ministrul Petre Daea a dat startul campaniei de semănat rapiță în uscat Ministerul Agriculturii, cifre oficiale: În ultimele patru luni s-au lansat 3.301 de rachete antigrindină AFIR a publicat lista cu cei 1.334 de mici fermieri care primesc ajutorul 15.000 de euro/fermă