Agrometeo 9-15 septembrie: Lucrările agricole din câmp vor fi sistate temporar din cauza ploilor
agrointeligenta.ro -În intervalul 9 – 15 septembrie va predomina un regim termic al aerului în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, anunță meteorologii. Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a ţării. Totodată, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 10…23°C, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole;
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 13…27°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură;
Temperatura minimă a aerului se va încadra între 6…20°C la nivelul întregii ţări, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni;
Temperatura medie diurnă a solului pe adâncimea de 5 cm va oscila între 14…25°C în aproape toată ţara, favorabilă pentru pregătirea patului germinativ şi însămânţarea culturilor de rapiţă şi orz de toamnă.
Conţinutul de apă în stratul de sol 0-20 cm / ogor, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă) pe aproape întreg teritoriul, cu excepţia unor suprafeţe agricole extinse din centrul ţării, unde rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, procesele de maturare ale speciilor prăşitoare vor fi în continuare forţate, iar lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea înfiinţării culturilor de toamnă în epoca optimă se vor desfăşura cu dificultate. De asemenea, ritmurile vegetative ale culturilor de câmp vor evolua pe ansamblu normal, îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.
În funcţie de data semănatului, floarea-soarelui îşi va definitiva maturitatea în ceară (90-100%), continuându-se totodată maturitatea deplină (10-100%) şi recoltarea.
La cultura de porumb se vor semnala fazele de maturitate în ceară (50-100%), maturitate deplină (20-100%) şi recoltare, la nivelul întregii ţări.
Sfecla de zahăr din centrul ţării se va afla predominant în fazele de îngroşare a axei hipocotile (70-100%) şi acumulare a zahărului în rădăcină (50-100%). În principalele bazine specializate, cartoful va parcurge creşterea tuberculilor şi uscarea vrejilor, precum şi maturitatea deplină şi recoltarea la soiurile tardive.
La speciile pomi-viticole se vor înregistra creşterea şi dezvoltarea boabelor/fructelor, acumularea zaharurilor, coacerea şi recoltarea la soiurile de sezon.
Culturile de rapiţǎ şi orz de toamnă semănate până la această data vor înregistra primele faze de vegetaţie (germinare-răsărire). Totodatǎ, se vor continua lucrǎrile de semǎnat, la nivelul întregii ţǎri. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp (recoltarea fructelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, precum şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturii de rapiţă), vor fi sistate temporar.
Recomandările specialiștilor
• Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile prăşitoare şi pomi-viticole;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
• Pregătirea terenurilor în vederea înfiinţării culturilor de toamnă din prima epocă (rapiţă şi orz), în special pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului în stratul arabil;
• Lucrări de întreţinere la speciile pomi-viticole.