• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Secretele unei livezi de nuci Chandler și Franquette. De la costul puieților la momentul perfect pentru înființarea plantației cu aceste soiuri

  Roxana Dobre -

  Livada de nuc este o afacere profitabilă în acest moment, cu condiția ca investiția să fie bine gândită, să se folosească soiuri adaptate și să se facă toate lucrările în mod corect. Despre cât costă să îți faci o livadă de nuci cu soiul franțuzesc Franquette sau cu soiul de nuc Chandler, am discutat cu Ovidiu Lazăr, proprietarul unei livezi de șase hectare în Vrancea și președinte al Asociației cultivatorilor de nucifere din România.

  “Fiind o investiție de viitor și pe termen lung un cultivator trebuie să facă treaba ca la carte, altfel nu va merge. Pe bâjbâite și pe informații din calculator și discuții pe diverse forumuri nu va ieși ceva bun”, ne-a declarat Ovidiu Lazăr, președintele Asociației cultivatorilor de nucifere din România.

  Chandler și Franquette sunt două dintre soiurile care intră pe rod în anul 4-5. Producția este de 2 – 2,5 tone la hectar, nuci în coajă ceea ce înseamnă 1 tonă, maxim 1 tonă și jumătate de miez. Dacă se vinde miezul, prețul este de 7 euro pe kilogram, o tonă jumătate aducând un profit de 7-8 mii de euro la hectar.

  Chandler se pretează în zonele calde și Franquette în cele reci

  Nucul Chandler este un soi american cu fructificare terminală (adică face fructele la terminarea crenguțelor) dedicat zonelor calde cu primăveri blânde și ierni la fel de blânde. “Fiecare soi este bun acolo unde este clima prielnică pentru el. De aceea au existat și livezi care nu s-au prins sau au înghețat: pentru că fermierul nu s-a interesat exact ce îi trebuie în zona lui. Nu putem compara niciodată clima din sudul României cu cea din nord. De asta se fac analizele pedoclimatice. Nici un medic nu va da o rețetă de medicamente dacă nu are niște analize după care să se ghideze. Așa este și la plante”, ne-a explicat Ovidiu Lazăr.

  Nucul Franquette este un soi cu același tip de fructificare ca și Chandler-ul, însă cu o rezistență mai mare la boli și dăunători. Face față și la gerurile din țara noastră. Înflorește cel mai târziu la începutul lunii mai, deci nu poate să fie surprins de gerurile și brumele de primăvară. Este recomandat pentru zonele reci, depresionare, la deal și la munte.

  Cele două soiuri se plantează la o densitate de 100-160 plante la hectar.

  Pot fi plantate:
  10 X 10 m = 100 plante/ha
  10 X 8 m = 120 plante/ha sau
  8 X 8 m = 160 plante/ha

  Pentru eficiență maximă se recomanda 8 X 8 m. Investiția se calculează în funcție de sistemul de plantare.

  Prețul unui puiet de nuc pornește de la 10 euro

  “Un puiet costă între 10-15 euro, în funcție de soi, înălțime și cantitatea contractată făcându-se câteva reduceri și la plante și la consiliere. De exemplu, Franquette 40-60 cm de la sol costă 11 euro/bucata. Dacă se cumpără peste 100 plante se reduce cu 0,50 euro, deci va costa 10,5 euro/bucata. În acest preț intră și transportul din Franța în România până la Focșani unde avem sediul. Mai intră și consilierea de specialitate din partea mea până la plantare. Transportul de la Focșani la client intră în cheltuielile clientului. Noi aducem puieții de la o pepinieră din Franța.”, ne-a declarat președintele Asociației cultivatorilor de nucifere din România.

  Cultivatorul de nuci deține o livadă de 6 hectare în localitatea Tătăranu, județul Vrancea, acolo unde are toate soiurile franceze, – Lara, Fernor, Fernette, Franquette, dar și soiul american Chandler. ”Fiind reprezentantul pepinierei franceze în România am toate soiurile pentru a putea fi prezentate”, ne-a mai declarat Ovidiu Lazăr.

  Pașii esențiali pentru a înființa o livadă de nuci

  În afară de materialul săditor, înființarea unei livezi de nuc mai presupune cheltuieli cu pregătirea terenului, pentru împrejmuirea lui ( dacă se dorește) și cu irigațiile.

  “Pentru fertilizare și întreținere se recomandă o analiză pedoclimatică de unde va reieși ce tratamente trebuie aplicate pentru a aduce terenul la parametri optimi pentru cultura nucului. Aceste analize sunt foarte importante. Trebuie să știm din start cât azot, fosfor, potasiu avem și cât mai trebuie distribuit”, ne-a precizat cultivatorul de nuci.

  O mare importanță o are și poziționarea livezii, element care va indic soiul potrivit. ”Sunt soiuri timpurii și soiuri tardive și trebuie să-l alegem exact pe cel care trebuie”, ne-a mai explicat cultivatorul.

  El adaugă că dacă investiția depășește 2 hectare, va trebui un proiect tehnic. “Acest proiect se întocmește în baza analizelor pedoclimatice și va conține pas cu pas întreținerea livezii pe 2-3 ani. Până în 2 hectare nu este nevoie de acest proiect”, ne-a mai spus Ovidiu Lazăr.

  Nucii se plantează primăvara sau toamna

  Cele două soiuri se pot planta toamna sau primăvara în funcție de posibilitățile cultivatorului.

  “Noi recomandăm plantarea de primavăra pentru că se evită o iarnă care poate fi capricioasă, geruri, vânturi puternice. În acest fel se diminuează cheltuielile de întreținere. La plantarea de toamnă se mușuroiește planta, se înfășoară, se protejează de îngheț cu diferite materiale de protecție, cartoane, folii speciale. Primăvara se fac lucrările invers, se despachetează, se dezmusuroiește. Deci sunt cheltuieli suplimentare la plantarea de toamnă. Așa, primăvara se plantează, se udă și în 30 de zile trebuie să intre în vegetație fără alte cheltuieli”, ne-a mai spus specialistul.

  Avans de 30% din costul puieților

  Un aspect important subliniat de către cultivatorul de nuci este că pentru a comanda puieții de nuc, la pepiniera sa (www.vindnuci.ro) se fac comenzi din timp și se achită un avans de 30% pentru a face o rezervare.

  “Se întocmește un contract de achiziții din toamnă maxim până la sărbatorile de iarnă, deci noiembrie-decembrie. Se plătește un avans de 30% și astfel are loc rezervarea. Deja avem contracte anticipate pe 2-3 ani unde plantațiile sunt mari, de 50-100 de hectare. Termenul de păstrare de la distribuția plantelor este maxim 10 zile, nucii putând fi păstrați în condiții optime, fără aer, soare și rădăcinile umede”, ne-a mai spus cultivatorul.

  Nucile pot fi păstrate și un an după recoltare

  Recoltarea nucilor se face diferențiat, iar pentru dulceață sau lichior se recoltează când au diametrul 1,2-2cm. Fructele destinate pieței de nuci uscate trebuie recoltate rapid astfel că nu este permis să stea mai mult de 3 zile pe sol. Acestea trebuie uscate în locurile special amenajate pentru a le permite nucilor să-și conserve calitățile la un conținut de apă de 12 la sută umiditate și pentru a întări produsul. După uscare nucile pot fi păstrate un an dar numai cele în coajă. În țara noastră maturarea deplină se realizează din septembrie până la sfârșitul lui octombrie și recoltarea se face în 2-3 reprize.

  Ce trebuie să faci ca să accesezi fonduri europene pentru înființarea unei livezi de nuc

  PNDR 2014-2020 finanţează, prin subprogramul tematic pomicol (SubMăsura4.1a – „Investiţii în exploataţii pomicole”, înființarea de plantații pomicole, inclusiv costurile pentru materiale de plantare, sisteme de susţinere, pregătirea solului, lucrări de plantare, sisteme de protecție pentru grindină și ploaie. Printre speciile eligibile se află şi nucul.

  “Sprijinul acordat prin această sub-măsură va contribui la creşterea competitivităţii, diversificarea producţiei, creşterea calităţii produselor obţinute şi îmbunătăţirea performanţei generale a exploataţiilor pomicole. Totodată, se are în vedere creşterea valorii adăugate a produselor prin sprijinirea procesării fructelor la nivelul fermei şi a comercializării directe a produselor obţinute. Sprijinul este de asemenea îndreptat spre dezvoltarea lanţurilor scurte de aprovizionare şi eficientizarea costurilor de producţie prin promovarea producerii şi utilizării energiei din surse regenerabile în cadrul fermei şi prin reducerea consumului de energie”, conform AFIR.

  Printre acțiunile/operațiunile eligibile prevăzute prin submăsură, în care investiţia trebuie să se încadreze pentru a fi eligibilă se numără:
  1. investiţii în modernizarea fermelor pomicole, inclusiv în înfiinţarea (în sensul înființării de exploatații pomicole)şi reconversia plantaţiilor pomicole şi modernizarea parcului de mașini şi utilaje agricole;
  2. investiţii în modernizarea pepinierelor pomicole, inclusiv în creşterea suprafeţelor ocupate de material săditor (în sensul înființării de pepiniere pomicole);
  3. înființarea şi/sau modernizarea căilor de acces în cadrul fermei, inclusiv utilităţi şi racordări;
  4. investiții în scopul îndeplinirii standardelor comunitare în cazul tinerilor fermieri în conformitate cu art 17 (5) al Reg. nr. 1305/2013 în care sprijinul poate fi acordat pe o perioadă maximă de 24 luni de la momentul instalării;
  5. investiții necorporale: achiziționarea sau dezvoltarea de software și achiziționarea de brevete, licențe, drepturi de autor, mărci în conformitate cu la art 45 (2) (d) din Reg. nr. 1305/2013.

  Foto: www.afacerilacheie.net


  Te-ar mai putea interesa

  Claudiu și Gabriel Muntean au dezvoltat ciupercăria de pleurotus înființată de părinți Cultivarea ciupercilor asiatice, un business cu amprentă de carbon zero Ucraina a legalizat canabisul medicinal. Fermierii vor putea să cultive canabis în baza unei licențe Ceapa de tuns – cultivare. La ce se folosește Porumbul dulce românesc a ajuns în piețe și supermarketuri. Fermier: Am stricat prețul samsarilor!

  Ultimele știri

  Cum se aplică GAEC 8 pentru subvențiile APIA din acest an. Comisia Europeană, notificată Ucraina cere ajutorul României în exportul de cereale. S-a propus o nouă rută pe Dunăre Avansul la programele Tomata și Usturoiul – aprobat de Comisia Europeană Anunț făcut astăzi de APIA pentru crescătorii de bovine Subvenția APIA care a scăzut la jumătate față de anul trecut