• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • EXCLUSIV! Organizațiile de fermieri, susținute printr-o contribuție voluntară obligatorie. ”Vom propune redirecționarea a 0,5 euro/ha din subvenția fiecărui beneficiar”

  agrointeligenta.ro -

  Organizațiile de fermieri din România sunt conștiente că soluția pentru a-și reprezenta membrii nu trebuie să fie la mila politicienilor. Hotărâți să se mobilizeze pentru a participa direct la dialogul civil purtat la Bruxelles, dar și pentru a angaja specialiști în legislație națională și europeană, liderii din agricultură ar putea achiesa și susține propunerea lui Arnaud Perrein, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR).

  Modelul francez adus în România

  Fermierul francez face agricultură în România de peste 18 ani și spune că nu poate să nu facă o comparație între ce se întâmplă la noi și cum stau lucrurile în Hexagon. Spre exemplu, în Franța, fondurile mutuale s-au înființat de către fermieri pe cont propriu, în urma unei crize economice în care acest instrument a fost singurul care a sprijinit fermierii. ”Astăzi, aceste structuri sunt atât de bine organizate, încât nimeni nu își mai pune întrebări despre eficiența lor, despre importanța de a fi membru. La acel moment, însă, agricultorii au fost obligați să se înscrie, să participe cu sume modeste la acest instrument”, ne-a declarat Perrein, care lucrează circa 3.700 de hectare în Ialomița, la Mihail Kogălniceanu.

  Urmând modelul după care funcționează structurile din sectorul agricol francez, Arnaud Perrein le propune fermierilor introducerea unei cotizații obligatorii și voluntare. ”Este vorba despre o sumă mică pe care fermierul să o redirecționeze din subvenție către asociația pe care el o agrează. Cu alte cuvinte, cotizația ar fi obligatorie, dar voluntară, pentru că producătorul agricol decide  unde vor ajunge banii săi: poate fi LAPAR, Pro Agro sau Asociația Producătorilor de Porumb din România, la Asociația Apicultorilor, oriunde. Dacă apoi nu e mulțumit de cum este reprezentat de acea structură, anul următor bifează să dea banii către altă asociere”, explică Perrein.

  Ca și sumă, fermierul consideră că 0,5 euro pentru fiecare hectar de pământ lucrat ar acoperi cheltuielile asociațiilor din agricultură. Mai mult, ar fi și o sumă modică – mai puțin de trei lei. ”De la 10 milioane de hectare s-ar strânge 5 milioane de euro, bani care se vor împărți corespunzător cu numărul de membri care direcționează banii. Sunt sume suficiente și pentru a plăti cotizații la organizațiile mari de la Bruxelles, și pentru a plăti servicii de contabilitate specializată, dar și juriști și experți care să consilieze asociația, să participe la activitatea de reprezentare, pentru că nu este normal ca partea aceasta tehnică – a discuțiilor pe legislație, să fie făcută tot de către noi, de către fermieri, pentru că nu ne putem permite să avem specialiști care să ne asiste”, a precizat Arnaud Perrein destinația sumelor colectate de la fermieri.

  Se pare că ideea lansată de agricultorul din Ialomița este pe placul multor fermieri. Inclusiv președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu, a declarat pentru Agrointeligența că ideea lui Perrein este una foarte bună, mai ales că banii vor ajunge către organizațiile care fac performanță și își văd de treabă. Mai mult, competiția creată între structuri va ridica nivelul de profesionalism și va obliga liderii să vină cu rezultate. Altfel, în anul următor, fermierul va opta să fie reprezentat de altă asociație.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Un cioban a murit după ce s-a aruncat sub un camion ca să salveze o oaie prinsă de roțile acestuia! Un fermier cu suflet donează baloți cu fân crescătorilor de animale rămaşi fără nutreţ din cauza secetei Bărbat luat cu elicopterul SMURD după ce a fost surprins de un incendiu de vegetație

  Ultimele știri

  Ministrul Oros, discuții cu fermierii: Automate de lapte pentru fermele cu până la 20 de vaci! Subvenții APIA 2020: Fermierii care au dreptul să încaseze plata pe hectar! O mare fermă din România a câştigat procesul cu ANAF după 4 ani prin tribunale!

  Căutare în articole