• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Valoarea totală a despăgubirilor pentru secetă este evaluată la 500 de milioane de lei

  Gabriela Gimbășanu -

  Nu este primul an în care fermierii din România se confruntă cu fenomenul de secetă. Am avut secetă și în alți ani, dar ce este diferit acum este faptul că seceta a lovit aproape întreg teritoriul țării, au suferit și agricultorii care lucrează suprafețe mici, au înregistrat pierderi și mai marii fermieri ai țării.

  Așa se face că, sumele de banii ce vor fi acordate cu titlu de despăgubire pentru fermierii care au înregistrat pierderi de venit din cauza secetei, sunt destul de însemnate, mai ales că bugetul de stat trebuie să asigure și cei 850 milioane de euro necesari pentru a plăți avansul de până la 70% din SAPS, evaluat anul acesta la 77,08 euro/ha de euro

  12027801_1108599355820337_5509219552038370208_n

  ”În afară de cei 850 milioane de euro pe care îl împrumutăm de la bugetul de stat pentru a plăti avansul de până la 70% din subvenția pe suprafață, căutăm soluții pentru a găsi banii necesari pentru a plăti avansul pe care vrem să-l acordăm pentru fermierii afectați de secetă. Încă nu avem o sumă oficială, dar după estimările mele este vorba de mai bine de 500 milioane de lei”, ne-a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, despre ce sumă de banii urmează să primească fermierii afectați de secetă.

  În 2012 doar 100 lei la hectar, în 2015 de 4 ori mai mult

  Față de anul 2012, când fermierii care au suferit pierderi financiare din cauza secetei și au primit doar 100 lei pe hectar, în 2015, suma promisă este de 4 ori mai mare.

  ”Suma necesară pentru despăgubirea fermierilor care au suferit pierderi din cauza secetei reprezintă o sumă uriașă, în anul 2012 am plătit doar 100 lei pe hectar, anul acesta despăgubirile pot ajunge până la 400 lei pe hectar. În discuțiile pe care le-am avut în teritoriu, fermierii au apreciat efortul nostru de a-i ajuta să facă față acestui an dificil”, ne-a spus șeful de la MADR, despre valoarea plăților la hectar, primite cu titlu de despăgubire.

  Pierderile de venit sunt însemnate

  Motivul principal pentru care suma acordată drept despăgubire a crescut față de cea din 2012 a fost determinat de faptul că suprafața afectată este mult mai mare, iar pierderile înregistrate sunt mult mai ridicate.

  ”Suma pe care o acordăm ca despăgubire a crescut față de cea din anul 2012, în primul rând pentru că pierderile înregistrate sunt mai mari decât cele înregistrate în trecut. Sunt afectate în acest an și fermele mari care investesc foarte mult în zona de tehnologie. Desigur că, atâta timp cât agricultura a avut contribuții importante la bugetul de stat 2-3 ani, este rândul nostru să-i ajutăm într-un an mai dificil”, și-a arătat toată susținerea ministrul Agriculturii.

  Fermieri vor fi despăgubiți diferențiat

  Diferențele în acordarea despăgubirilor sunt impuse de regulamentul european. ”Sunt fermieri care și-ar fi dorit ca despăgubirile să fie acordate după alte principii. Suntem o țară europeană care beneficiază an de an de plăți uriașe din partea Comisiei Europene, numai pe plățile directe, în acest an, vom încasa peste 1 miliard și jumătate de euro. În condițiile în care beneficiem de o astfel de sumă trebuie să respectăm regulile. Regulamentul European spune foarte clar, cei care nu au asigurare pentru minim un risc, nu pot primi integral valoarea despăgubirilor, ci jumătatea din suma acordată ca despăgubire”, ne-a explicat Constantin, despre condițiile pe care trebuie să le respecte fermierii pentru a primi despăgubirile.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Lista raselor pentru care crescătorii de animale pot folosi logotipul „100% rasă autohtonă”! Azot şi patru biostimulatori într-un singur produs de excepție: Nutrino Pro de la Agro-Est Muntenia! Recomandările FMC pentru perioadele de stres termic și hidric ale culturilor de cereale păioase

  Ultimele știri

  Curiosul caz al vacilor din România care au fătări cu 3 sau chiar 4 viței! Ministrul Oros, discuții cu fermierii: Automate de lapte pentru fermele cu până la 20 de vaci! Subvenții APIA 2020: Fermierii care au dreptul să încaseze plata pe hectar!

  Căutare în articole