Crescătorii de animale vor despăgubiri și pentru culturile destinate nutrețurilor. Claudiu Frânc: “Au suferit de secetă la fel de mult ca oricare altă cultură”
Roxana Dobre -Liderii crescătorilor de bovine se întâlnesc mâine, miercuri – 16 septembrie, cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pentru a pune la punct schema după care va aplica ajutorul pentru acest sector în perioada imediat următoare. Pe agendă se află mai ales cei 11 milioane de euro ce vor veni de la Comisia Europeană, dar și despăgubirile pentru secetă, ajutor plătit de la bugetul de stat.
Crescătorii de vaci care merg mâine la MADR vor ridica o problemă importantă cu care se confruntă: seceta care a decimat în unele zone culturile destinate nutrețului pentru animale.
“Avem o problemă și o să o discutăm cu ministrul pentru că pe timp de secetă la Ministerul Agriculturii se discută numai de cultura mare și pierd din vedere că și noi avem plantele de nutreț, cu cod special la APIA, care au suferit la fel de mult ca oricare altă cultură și nu sunt introduse în acest pachet financiar din ajutorul de stat. Miercuri vrem să discutăm și să vedem cum o să definitivăm acest lucru”, ne-a declarat președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc.
El a adăugat că fermierii vor afla deja miercuri ce sprijin vor primi pentru vacile de lapte și, respectiv, de carne.
„Miercuri vom avea deja alocarea financiară pe pachetul financiar din cei 500 de milioane de euro și vom stabili modul în care dăm banii pe fiecare sector în parte: lapte, carne, promovarea, stocare etc. Este foarte greu să spunem ce schemă vom adopta pentru a nu fi în situația în care ne-am aflat până acum, adică cum au aflat procesatorii că primim o formă de sprijin în plus, cum ne-au tăiat din preț. Acest lucru vrem să îl evităm și să găsim o formulă de susținere din pachetul financiar în așa fel încât să îl putem aloca pentru cei mai afectați din sector”, a declarat pentru Agrointeligența președintele FCBR.
Frânc a dezvăluit și că merge la minister cu ”două-trei scheme care ar putea să îi ajute pe crescătorii de lapte, dar o să le facem publice după ce totul va fi bătut în cuie”. ”Pachetul european de sprijin are o dedicație foarte clară pe sectorul de lapte și carne și pe promovarea a acestor două sectoare”, ne-a explicat Claudiu Frânc.
Fermierul crede că o problemă destul de importantă va fi ridicată de fermierii care nu au asigurări, fiind știut clar faptul că aceasta este o condiție obligatorie pentru acordarea despăgubirilor. “Sunt niște probleme destul de grave pentru că fermierii nu au asigurări, nu pot face foarte mulți dovada pierderilor economice pe trei ani de zile după contabilitate și atunci părerea noastră este că foarte puțini vor putea beneficia de sprijinul maxim de 400 de lei pe hectar. O altă problemă este a PFA-urilor sau Intreprinderilor Individuale care au o contabilitate primară, deci ei nu pot face o balanță economică ca și o societate comercială normală. Sunt multe aspecte de pus la punct și pe toate le vom discuta la întâlnirea de miercuri”, a conchis Claudiu Frânc.
Emil Dumitru (Pro Agro) : Riscăm să devenim doar o piață de consum și să nu mai producem lapte în România
Președintele Pro Agro, Emil Dumitru, crede că în aceeași măsură atât sectorul vegetal cât și cel zootehnic sunt afectate de secetă: “Și cel din urmă cu atât mai mult cu cât înțeleg că sunt cazuri în unele zone ale țării unde se vinde vaca cu o sumă derizorie, modică – 500, până în 1.000 de lei. Ori după ce că avem un efectiv oricum mic de bovine vom risca cu adevărat să devenim ceea ce și-au propus alții pentru noi: o piață de consum. Nu vom mai produce lapte de vacă în România. Dacă nu ne vom trezi din povestea asta mai repede cu siguranță vom avea pierderi foarte mari de efective și atunci cineva va trebuie să deconteze aceste pierderi”.