• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apilarnilul, produsul stupului uitat de apicultori. Ce preț are și ce conține

    Roxana Dobre -

    Produsele derivate ale stupului aduc uneori câștiguri mai mari apicultorilor decât produsul de bază: mierea simplă. Rețete naturiste, căpăceala sau propolisul sunt doar câteva dintre produsele pe care apicultorii mizează la târgurile de profil unde de obicei sunt înregistrate vânzări foarte mari.

    Un alt produs foarte valoros este și apilarnilul care poate fi numit și omologul masculin al mult mai celebrului lăptișor de matcă. Este un produs apicol natural, făurit în România, de un apicultor cu o personalitate complexă, Nicolae. V. Ilieșiu. Acest produs a apărut în 1980 și este realizat din larve de trântor și din ingrediente nutritive, conținând precursori hormonali, minerale și vitamine.

    Larvele la vârsta de 7 zile sunt recoltate integral obținându-se astfel apilarnilul. În mod normal, sezonul apicol activ este în perioada mai-iulie. Asta într-o colonie de albine constituită ca o unitate biologică. Într-o astfel de colonie, numărul indivizilor masculi este de 400-1800 trântori rareori numărul lor depășind 2000.

    Într-o colonie de albine numărul de trântori pe care îi crește și îi tolerează este limitat și depinde de comportamentul coloniei ca un tot unitar. Numărul de trântori crescuți și tolerați într-o colonie de albine satisface necesarul biologic și fiziologic normal de masculi pentru a asigura împerecherea mătcilor pe cale naturală.

    Cantitatea larvelor de trântor existentă în condiții normale nu poate depăși în medie 8000 larve într-un întreg sezon apicol. Din întregul proces ontogenetic de dezvoltare a trântorilor, pentru cultura de apilarnil prezintă interes în mod special doar stadiul embrionar și larvar în complexul condițiilor de mediu și al posibilelor intervenții în scopul obținerii unei producții eficiente utilizând în acest scop colonii de albine foarte puternice.

    Produsul este foarte rar

    Apilarnilul este un produs foarte rar, spun apicultorii. De aici și prețul foarte mare, 50 de grame de apilarnil în stare pură costă 50 de lei.

    “Anul acesta nu s-a pus problema să mai scoatem. Producția a fost foarte slabă la miere, de abia putem să acoperim cererile astfel încât să rămânem pe linia de plutire. Este un produs cerut dar foarte greu de obținut. Are consistența și culoarea iaurtului. Este perisabil, de aceea se păstrează numai congelat. La decongelare, se amestecă în miere, în proporție variabilă. Cu cât concentrația este mai mare, cu atât timpul de păstrare este mai scurt. Se pot face și rețete gata preparate, combinate cu miere și polen crud”, ne-a declarat Tăbăcilă Gabriel, apicultor din Cluj.

    Consumul apilarnilului, în scop terapeutic, trebuie făcut după indicațiile medicului. Acesta potențează factorii naturali de apărare a organismului, a sistemului imunitar (în literatura de specialitate este menționat ca fiind posibil a avea efecte bune în cancer și SIDA).

    Este un bun reglator al metabolismului corpului uman

    Datorită conținutului relativ mare în testosteron, se recomandă sportivilor și persoanelor care depun un efort fizic mare. Se consumă ca atare sau în combinație cu alte produse apicole. Se pastrează la frigider, iar în amestec cu alte produse apicole poate fi păstrat la temperatura camerei. Apilarnilul se consumă cu prudență de către diabetici. Apilarnilul a fost introdus și în preparate cosmetice cu un real succes precum și în colire pentru diverse afecțiuni oculare (conjunctivite, ulcere corneene, cheratite, glaucom, inflamații de origine reumatică).


    Te-ar mai putea interesa

    Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025. Plăți la zi și termene pentru fermieri în luna ianuarie Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp