• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Contivo – sistemul integrat de management care le aduce fermierilor unguri un profit suplimentar de cel puțin 100 de dolari/ha

    Gabriela Gimbășanu -

    Când spui Contivo, orice fermier din Ungaria știe despre ce vorbești și, mai mult, dă aprobator din cap. Se gândește probabil la producțiile mai bune ce se pot obține urmând câțiva pași bine stabiliți în cultura mare, pași care conduc la utilizarea eficientă a resurselor solului, coroborată cu reducerea cantității de substanțe chimice utilizate.

    Contivo este ”creația” companiei Syngenta, care a gândit un program integrat pe termen mediu ce urmărește trei categorii de elemente bine definite: apă și sol, expertiză (know-how) și, bineînțeles, tehnologie. Deviza Contivo pare să fie una simplă: prelucrat și hrănit corespunzător solul va oferi plantei tot ce are nevoie pentru a se dezvolta armonios și pentru a oferi recolte cât mai bogate.

    SAM_4207

    Eficiența programului Contivo ne-a fost demonstrată în cadrul unei vizite organizate de compania Syngenta la una dintre fermele care au aplicat programul în acest an. Rezultatul: profituri medii cu până la 100 de euro la hectar mai mari la exploatațiile celei mai importante societăți agricole din localitatea Nagycserkesz, Ungaria. Și totul folosind aceiași hibrizi și în aceleași condiții dificile de anul acesta respectiv condiții de secetă.

    SAM_4277

    ”La societatea Agro-Cserkesz avem un câmp experimental pe care l-am compartimentat astfel încât să avem și culturile înființate în mod tradițional, dar comparativ, să putem vedea ce rezultate se pot obține cu aceleași culturi în același loc, dar aplicând conceptul Contivo. În cultura convențională s-a putut vedea faptul că plantele s-au dezvoltat neuniform, am avut zone foarte uscate și zone foarte umede, știuletele de porumb este destul de mic, iar boabele nu sunt compacte. Aplicând Contivo, am încorporat resturile vegetale în sol, am facut analize de sol pentru a vedea care este necesarul de nutrienți și când este bine să-l aplicăm și am aplicat cu atenție substanțele destinate protecție culturii”, a declarat pentru Agrointeligența Peter Heicz, managerul departamentului de dezvoltare a afacerilor Syngenta din Ungaria.

    Beneficiarii Contivo –  fermieri maghiari

    Programul Contivo a început și s-a dezvoltat în Ungaria, iar cei care pot beneficia în acest moment de conceptul care are la baza utilizarea eficientă a resurselor solului sunt fermierii maghiari. ”Am pus bazele acestui concept în 2012 și a fost dezvoltat, îmbunătățit și experimentat în fermele ungurești de mai bine de 3 ani. Am ales să dezvoltăm acest concept în Ungaria pentru că nici un an agricol nu seamănă cu celălalt. Aici ai un an foarte secetos, iar anul următor este foarte ploios. Ne-am dorit să vedem cu se comportă sistemul Contivo în condiții meteo diferite și care este diferența între cultura Contivo și cea ce fac fermierii în mod obișnuit. Cu o volatilitate a prețurilor extrem de ridicată, Contivo își propune să atingă cel mai înalt nivel de profitabilitate pentru fermierii care aplică acest sistem integrat”, ne-a spus managerul Syngenta, despre cum a început programul care are la baza utilizarea eficientă a resurselor solului.

    SAM_4271

    Specialiștii Contivo fac vizite permanente la ferme

    Contivo este un sistem de management integrat furnizat de Syngenta direct în ferma care vrea să adopte acest sistem de cultură.

    ”Avem o echipă de specialiști care vizitează fermele experimentale care aplică Contivo la fiecare două săptămâni și oferă soluții în funcție de specificul de acolo. Este imposibil să oferi sfaturi perfecte fără a cunoaște ferma, așa că în primă fază, înainte de înființarea câmpurilor Contivo, se face o documentare amănunțită. Avem o colaborare strânsă cu agricultorii care și-au dorit să începem dezvoltarea programului Contivo chiar la ei în fermă”, ne-a vorbit Peter Heicz despre modul în care decurge relația dintre fermier și specialiștii de la Syngenta.

    Fermierii sunt partenerii Syngenta

    În acest program care oferă soluții integrate pentru culturi bogate, Syngenta îi are ca parteneri principali chiar pe fermierii care sunt aleși pentru a înființa câmpurile experimentale.

    ”După ce cunoaștem foarte bine specificul fiecărei ferme, dezvoltăm tehnologii specifice, nu doar de cultivare, dar și de prelucrare a solului, infrastructură, asigurarea cu utilajele necesare lucrărilor solului. Colaborarea cu fermierii începe în câmp, nu la masa de discuții. Fermierii sunt partenerii noștri. Fermierii nu trebuie să fie doar foarte buni agronomi, ci trebuie să fie foarte buni oameni de afaceri. În primul rând, trebuie să producă la un nivel de cost foarte jos, dar cantitatea recoltată să fie însemnată, iar mai apoi să vândă producția la un preț avantajos. Pot face toate acestea aplicând programul Contivo la ei în fermă”, susține managerul de la Syngenta.

    SAM_4230

    Arătura de conservare

    Programul Contivo se bazează pe trei elemente: sol și apă, plantare și experiența specialiștilor. Arătura de conservare este o necesitate în Ungaria, mai ales în toamnă, când are loc pregătirea terenului pentru culturile înființate în acest anotimp  sau în primăvară.

    ”Principiile de bază pe care fermierii trebuie să le urmeze în fiecare an sunt: monitorizarea structurii solului continuu, protejarea solului prin mărunțirea reziduurilor de plante care au răms pe teren după recoltat, păstrarea umidității în sol, care se realizează și cu ajutorul resturilor vegetale ce au fost încorporate în sol. Resturile vegetale trebuie să acopere solul în proporție de 20-30%, iar dacă resturile vegetale acoperă solul într-o proporție mult mai mare, precizia la semănat nu mai este la fel de bună. Când procentul de resturi vegetale ce acoperă solul este mai mic de 20%, atunci condițiile meteo pot vătăma iremediabil solului”, ne-a explicat Heicz, cât de important este procentul de resturi vegetale ce urmează a fi încorporate în sol.

    SAM_4259 SAM_4254 SAM_4246 SAM_4239 SAM_4227

    Optimizarea aprovizionării solului cu elemente nutritive

    Este foarte important să știi să alegi momentul optim în care ar trebui să aplici îngrășămintele chimice, dar cel mai important este să cunoști exact care sunt nevoile de elementele nutritive ale solului în care practici agricultură.

    ”Principul de bază pe care ar trebui să îl respecte orice fermier atunci când aplică îngrășăminte este acela că ar trebui să facă analize de sol pentru a determina care sunt elementele nutritive de care solul are cea mai mare nevoie. Identificând deficitele de elemente nutritive din sol putem aplica exact cantitățile necesare, fără a face risipă de substanță și chiar de bani. Doar așa poți eficientiza la maxim costurile. Prin arătura de conservare, care contribuie la păstrarea umidității în sol, dar și prin faptul că, îngrășămintele sunt aplicate cu cap, avem un pământ în care se găsesc foarte multe microorganisme benefice, care contribuie la dezvoltarea unor plante care vor produce atât cât ne dorim”, ne-a spus reprezentantul Syngenta despre importanța aplicării corespunzătoare a îngrășămintelor.

    Genetică adaptată

    Hibrizi folosiți în programul Contivo sunt la fel de importanți ca și arătura și aprovizionarea solului cu elemente nutritive. ”Genetica este extrem de importantă, trebuie să alegem hibrizii cel mai bine adaptați tipului de sol și condițiilor climatice. În primăvară, aici în Ungaria, din cauza arăturii de conservare, solul este cu 1-2 grade mai rece decât temperatura de afară, tocmai de aceea trebuie să alegem hibrizi mai toleranți la frig, ce se pot planta mai devreme. Pe câmpurile unde nu a fost aplicat programul Contivo se poate observa faptul că, știuletele de porumb a suferit un stres hidric, are o dimensiune mult mai mică decât cel din programul Contivo, iar distribuția boabelor pe știulete este total neuniformă”, ne-a arătat managerul companiei Syngenta, principalele diferențe dintre porumbul crescut în sistem convențional și cel crescut aplicând programul Contivo.

    Tehnologia de protecție a culturii

    Substanțele pe care le aplici pentru a proteja cultura împotriva bolilor și dăunătorilor se adaptează și în funcție de tipul de arătura aplicată.

    ”Un principiu de bază pe care trebuie să îl respecte fermierii Contivo este ca substanțele chimice să se aplice doar pe baza unei prognoze. Nimic nu este la întâmplare: buruienile trebuie ținute sub control în timp util, nu atunci când toată cultura e plină de buruieni și nu mai poți face nimic, iar atunci bagi biostimulatori pentru a crește randamentul culturilor. Nici în aplicarea substanțelor chimice de protecție a plantelor nimic nu este la întâmplare, ci căutăm întotdeauna soluții pentru a putea aplica în condiții de siguranță aceste substanțe și aici mă refer la siguranța solului, a plantei, a omului și a insectelor”, ne-a vorbit expertul Syngenta despre regulile care trebuiesc respectate atunci când folosești substanțe pentru controlul buruienilor și al dăunătorilor.

    SAM_4280

    Aplicând Contivo ai un profit suplimentar de 100 de dolari/ha

    Efectele finaciare ale aplicării Contivo sunt vizibile dacă se efectuează o analiză pe cinci ani.

    ”Așa de la an la an, efectele resimțite, și aici mă refer la profitabilitate, nu sunt chiar atât de vizibile. În 2014 profitul suplimentar înregistrat la producția de porumb de un fermier din zona Toltestava, care a utilizat programul Contivo a fost de 105 dolari pe hectar. La floarea-soarelui profitul extra pe care l-au obținut cei de la Agro-Cserkesz a fost de 221,35 dolari la hectar. Sunt diferențe de profit de la o zonă de cultură la altă și de la o specie la alta, totul depinde foarte mult și de condițiile climatice din zonă și de tipul de sol. Ce au în comun toți cei care utilizează Contivo este eficientizarea resurselor solului”, a declarat pentru Agrointeligența Peter Heicz, managerul departamentului de dezvoltare a afacerilor Syngenta, din Ungaria.

    Pe când și în România

    Sistemul Contivo, deja de mare ajutor fermierilor din Ungaria, ar putea ajunge în curând și în România, după cum ne-a precizat Andrei Măruțescu, director de comunicare al companiei Syngenta România și reprezentantul care a condus delegația din țara noastră la demonstrațiile din câmp din țara vecină.

    ”Dacă totul decurge conform obiectivelor fixate pentru Contivo, este posibil ca în viitorul apropiat și fermierii români să aibă acces la soluții integrate de utilizare eficientă a resurselor solului”, ne-a precizat Andrei Măruțescu.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd