Vestea care va da peste cap piața grâului. Ce calitate au obținut francezii la producția de anul acesta
agrointeligenta.ro -Imediat după seceriș. Franța anunța o recoltă record la grâu (40,4 milioane de tone de grâu moale), așa mulți s-au grăbit să pună ștampila ”mult, dar prost”. Acum au venit și analizele oficiale ale boabelor din Hexagon, ceea ce va cauza puțin ”deranj” pe piața cerealelor unde și România se bate pentru a fi în față la export.
Raportat la calitatea din 2014, grâul de anul acesta este mai bun la francezi. Nu mulțumită nivelului proteic, care este similar, adică, în medie, de 11%. ”Este cu 0,1% mai mic decât în anul anterior, dar în termeni de calitate, grâul lui 2015 este mai bun”, declară Remi Haquin, președintele Consiliului de specialitate din sectorul cerealelor în FranceAgriMer. ”Ideal ar fi fost să se obțină o proteină de 11,5% pentru a fi liniștiți”, recunoaște specialistul pentru Terre-net.fr.
În ceea ce privește alte repere, indicele de cădere Hagberg s-a îmbunătățit în mod semnificativ în acest an. Astfel, aproape 95 % dintre volumele colectate au înregistrat peste 240 secunde și doar 1 % din probe a fost sub 170 secunde. Comparativ, în 2014, doar 45% din producție depășea 220 de secunde.
Indicele de cădere Hagberg măsoară indirect activitatea amilazelor, prin gelifierea rapidă a unei suspensii apoase de şrot integral de grâu sau de făină, într-o baie de apă la fierbere, şi măsurarea lichefierii produse de a-amilază gelului de amidon conţinut în probă (Perten, H., 1985). Acest indicator se exprimă în secunde şi valorile optime se încadrează între 220 şi 280 secunde (Iorga ş.a. 2002). Valori de peste 280 secunde indică făinuri cu activitate amilolitică scăzută, iar cele sub 220 secunde, făinuri cu activitate amilolitică intensă.
Rezultate foarte bune s-au obținut și la indicele puterii de coacere, unde 51% din cantitatea colectată a avut peste 170 de secunde. La testul de coacere, peste 76% din grâu a obținut peste 250 de puncte, potrivit FranceAgriMer și Institutul Arvalis.
În ceea ce privește greutatea specifică, ca punct de reper s-a luat media națională de 79,4 kg/hl, iar aproape 90 % din grânele lui 2015 au avut peste 78 kg/hl și doar 1% sub nivelul de 76 kg/hl .
”Având în vedere clasificarea actuală a grâului – premium, superior, mediu și acces, se observă o îmbunătățire a calității în raport cu 2014”, a precizat Jean-Charles Deswartes, inginer specializat în cadrul Institutului Arvalis (Institutul sectorului vegetal din Franța). El a precizat că 15,8 milioane de tone din 2015 se încadrează la grâu ”Superior” și 3,8 milioane de tone a fost etichetat ca fiind ”Premium”.
În ceea ce privește grâul dur, conținutul de proteine din acest an este de 13,2% (similar cu cel din 2014). Aproape 59 % din grâu are proteina medie mai mare de 13% .