• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Planurile celui mai mare proprietar de sere din România. Horia Culcescu și-a calculat investiții de 40-50 de milioane de euro pe următorii trei ani

    agrointeligenta.ro -

    În anul 2013, Horia Culcescu era pe val. Era pe primul loc în Top 50 cei mai bogați fermieri realizat de Agrointeligența și părea că nimic nu poate să îi strice apele. Apoi totul a luat o turnură ciudată din care cel mai mare proprietar de sere din România speră să iasă cu bine în doi-trei ani cu ajutorul unor investiții inteligente.

    2014 i-au adus lui Culcescu pierderi serioase, scriu jurnaliștii săptămânalului Capital. Astfel, potrivit datelor transmise de Registrul Comerţului, la solicitarea Capital, pierderile cumulate ale celor mai mari trei companii ale sale: Leoser (sere cu o suprafaţă de 90 de hectare în localitatea Popeşti-Leordeni), Leader International şi Berser (un complex de sere lângă cartierul Berceni din Bucureşti) au fost de 3,45 de milioane de euro.

    Cu toate aceste piedici, Culcescu spune că a continuat să investească în agricultură, un pic mai mult pe partea de viticultură și mai puțin în sere, spun gurile rele. „Din 2011 şi până în prezent, am investit în jur de 25-30 de milioane de euro în modernizarea serelor, a cramelor şi a sistemelor de irigaţii“, a declarat Horia Culcescu pentru Capital.

    Horia Culcescu la vizita ministrului Daniel Constantin

    Împreună cu două UAI-uri (asociaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii), Culcescu a reuşit să obţină fonduri europene, două milioane de euro, pentru a moderniza sistemele de irigaţii destinate culturilor de vie întinse pe o suprafaţă de 1.200 de hectare, în Ostrov şi Lipniţa.

    În aceleaşi localităţi, are două crame pentru care a obţinut alte două milioane euro din fonduri europene. Valoarea totală eligibilă pentru proiectul de modernizare a cramelor a ajuns la 3 milioane de euro. Din 2010 și până în prezent, Culcescu a ajuns să investească în total 14 milioane de euro, în afacerea cu vinuri.

    Renunță la o parte din sere pentru a ridica un cartier rezidențial

    Pe lângă culturile de vie, deţine şi 230 de hectare de sere. La unele dintre aceste sere intenţionează să renunţe şi să folosească terenul pentru un proiect imobiliar. Deşi, în primăvara acestui an, apăruse zvonul că a vândut serele unui grup de dezvoltatori imobiliari coordonaţi de Cătălin Grigore, proprietarul companiei de consultanţă Sud Rezidenţial, ulterior s-a dovedit că omul de afaceri este el însuşi parte din acest proiect.

    „Ori că vinzi apartamente, ori că vinzi teren tot acelaşi lucru este. M-am asociat cu mai mulţi antreprenori pentru a construi un complex rezidenţial de locuinţe. Astfel, vom ridica un cartier rezindenţial pe o suprafaţă de 25 de hectare“, a afirmat Culcescu. Referitor la planurile sale privind serele, Culcescu spune că nu va renunţa şi că va construi altele pe un teren din apropierea Capitalei, împreună cu organizaţia Hortifruct (n.r- organizaţia a fost înfiinţată în 2007 şi este alcătuită din şapte membri: Leoser, Berser, Leader International, Frank ‚93 Prod, Ostrovit, Lio Agro Com şi Ilser Oltenia).

    „Vrem să mărim suprafeţele de sere, dar în afara Bucureştiului. Mă gândesc la cel puţin 30 de hectare, unde vom construi sere performante. Investiţia presupune un buget de circa 40-50 de milioane de euro, în următorii trei ani“, a completat omul de afaceri.

    Aflați la cât își evaluează Horia Culcescu valoarea afacerilor pe www.capital.ro


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd