Piaţa terenurilor

La Chişinău s-a decis: cei care nu îşi lucrează pământul vor fi amendaţi

Guvernul Republicii Moldova a aprobat recent o serie de modificări ale legislaţiei din domeniul agricol şi funciar care ar putea dinamiza producţia atât sub aspectul interesului acordat cât şi a formării de ferme viabile.

Unul dintre atuurile Republicii Moldova în materie de agriculură este calitatea bună a pământurilor sale şi preţul scăzut la care ar putea acestea fi achiziţionate pentru constituirea unei exploataţii.

Speculatorii imobiliari au achiziţionat înainte de criză suprafeţe semnificative de teren arabil, atraşi fiind atât de perspectivele dezvoltării urbane (terenurile din jurul Chişinăului şi a altor mari oraşe) cât şi ale producţiei agricole (foste ferme de stat şi terenuri din jurul satelor) din Republica Moldova.

În acest moment, profitând de scăderea accentuată a preţului terenului agricol, ei doresc să îşi continue achiziţiile pentru a-şi lărgi portofoliul, refuzându-i pe cei care vor să cumpere şi presându-i pe cei care vor să vândă să o facă doar în favoarea lor.

Noile măsuri adoptate de guvernul de la Chişinău au în vedere sancţionarea proprietarilor care “îşi lasă terenurile în paragină” cu amenzi – persoanele fizice, cu până la echivalentul a 180 euro iar cele juridice cu până la 660 de euro.

„Modificarea legislaţiei are drept scop reducerea vânzărilor speculative a terenurilor agricole, ceea ce sperăm că va impulsiona creşterea suprafeţelor însămânţate”, a declarat, citat de 24h.md, Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii, în cadrul unei şedinţe a Guvernului.

Stagnarea activităţii din zona producţiei agricole sub aspectul constituirii de noi ferme şi exploataţii indică faptul că marea majoritate a tranzacţiilor cu pământ din Republica Moldovad în ultimii ani a avut scop speculativ.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!