• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Punctaj maxim pentru fondurile europene: 5 lucruri esențiale de care tinerii fermieri trebuie să țină cont

    Roxana Dobre -

    Fondurile europene pentru tinerii fermieri sunt un real sprijin pentru cei aflați la început de drum în agricultură, cei care au ferme mici sau mijlocii. Astfel, se pot accesa cel mult 50.000 de euro, iar banii sunt nerambursabili, cu condiția să fie cheltuiți conform planului de afaceri depus odată cu proiectul.

    Agrointeligența a analizat Ghidul Solicitantului pentru Submăsura 6.1 Instalarea tinerilor fermieri – vechea Măsură 112 și vă spune care sunt ”calitățile” de fermier care vă ajută să luați punctajul maxim la accesarea fondurilor europene.

    1.Nivelul de calificare în domeniul agricol: studiile agricole vă aduc 25 sau 20 de puncte în plus. O schimbare importantă față de vechiul Ghid, unde nu se ”recompensau” diplomele de facultatea sau cele de absolvire a unui liceu agricol. Acum, tinerii fermieri care au și studii superioare pe agricultură primesc în plus 25 de puncte, în timp ce aceia care au liceul agricol, iau 20 de puncte. Rămân eligibile și proiectele celor care nu au studii în agricultură, dar au finalizat cursuri în domeniu, dar pentru care proiectul lor primește în plus doar 10 puncte.

    2.Tipul sectorului: primesc 30 de puncte doar afacerile cu legume sau cele de creșterea a bovinelor, inclusiv a bubalinelor.
    Conform Ghidului pentru Instalarea tinerilor fermieri, punctajul maxim la principiul sectorului prioritar vizează mai ales legumicultura la sectorul vegetal și bovinele în zootehnie. Astfel, pentru aceste două activități se dă maximul de 30 de puncte. Un pic mai puțin, adică 25 de puncte iau apicultorii și cei care înființează pepiniere de pomi fructiferi sau viță de vie, exceptând culturile ce au legătură cu legumicultura. Cei care depun proiecte pe pomicultură (fără pepinieră) sau pentru ferme de oi sau de capre primesc în plus 20 de puncte.

    3. Comasarea terenurilor: cei care preiau integral minim trei exploatații agricole iau maximul de 15 de puncte. La două ferme comasate, punctajul este de 10, iar proiectele care preiau o altă exploatație sunt recompensate cu 5 puncte suplimentare.

    4. Zona în care se află ferma: doar apicultorii primesc automat cele 25 de puncte, în timp ce restul tinerilor fermieri trebuie să aibă în vedere zonele cu potențial determinate în baza studiilor de specialitate. Astfel, spre exemplu, au punctajul mare podgoriile înființate în zone cu tradiție viticolă, similar cu modul în care este recompensată creșterea bovinelor în zonele montane, spre exemplu. Toate aceste elemente, care includ și dotarea cu irigații a fermei, sunt stabilite printr-un document special (poți consulta documentele – pe vegetal și zootehnie, la finele articolului), însă, pe scurt, dacă ferma intră la potențial ridicat, proiectul ia 25 de puncte. Dacă potențialul este mediu, se acordă 20 de puncte, fiind important de precizat că în cazul speciilor de plante şi de animale care nu se regăsesc în Anexele menţionate anterior şi pentru care nu sunt aduse precizări nu se acordă punctaj la acest principiul de selecţie.

    5. Soiurile românești și rasele autohtone sunt punctate suplimentar cu 5 puncte. La fermele zootehnice, punctajul se va acorda proporțional în funcţie de ponderea numărului de animale pentru care se prezintă certificate, în total efectiv de animale (exprimat în SO) din cadrul exploataţiei. De subliniat că Ghidul prevede ca toți tinerii crescători de animale să păstreze și să dezvolte nucleul de rase pe toată durata de implementare și monitorizare a proiectului.
    În cazul exploataţiilor mixte când proiectul a fost încadrat pe sectorul vegetal/zootehnic (aceasta reprezentând componenta majoritară măsurată în SO – nivelul valorii de producție standard din total exploataţie) analiza SO a grupei de cultură / speciei de animale se va face comparativ cu totalul SO al sectorului vegetal/zootehnic, nu cu total SO al întregii exploataţii.

    Important pentru a fi eligibili la accesarea fondurilor europene nerambursabile pentru tinerii fermieri, solicitanții trebuie să aibă cel mult 40 de ani la data depunerii proiectului.

    Exploataţia trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
     Exploataţia are o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 – 50.000 SO;
     Exploataţia este înregistrată ca microîntreprindere/ întreprindere mică;
     Exploataţia este înregistrată obligatoriu în Registrul Unic de Identificare – APIA, în
    Registrul agricol și/ sau în Registrul exploatațiilor – ANSVSA.

    Câți bani se pot lua în 2015

    Contribuţia publică totală aferentă sesiunii pentru anul 2015 pentru Submăsura 6.1 este de 111.209.889 Euro din care: 10% – contribuţia Guvernului României; 90% – contribuţia Uniunii Europene. Din contribuția publică totală, alocarea pentru zona montană este de 33.362.967 euro.

    SPRIJINUL NERAMBURSABIL este de maximum 50.000 euro:
    Va fi acordat sub formă de primă în două tranșe, astfel:
    – 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare
    – 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

    Prima sesiune continuă anuală de depunere a cererilor de finanțare pentru submăsura 6.1 din cadrul PNDR s-a dschis pe 25 martie și se va încheia pe 30 octombrie 2015.

    Pragul minim de selecție a unui proiect este de 25 de puncte. 

    Documente utile

    Ghidul Solicitantului pentru subMasura 6.1-V02- iulie 2015

    Metodologie studiu potențial agricol

    Potențial producție vegetală

    Potențial producție zootehnică


    Te-ar mai putea interesa

    Mesaje de Crăciun 2024: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Variola la păsări. Semnele bolii, tratament Cum iese Dan Lăzărean în câștig cu legume cultivate pe numai 1.300 mp Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți!